Nybakade produktionsledare redo att utveckla Östergötland!
I fredags examineras de första produktionsledarna inom bygg från Teknikhögskolan i Linköping. Av dessa har 85 procent redan fått jobb inom branschen.
– Inte minst här i Östergötland är behovet av produktionsledare inom byggbranschen oerhört stort. Nästa år påbörjas byggandet av Ostlänken och kopplat till det finns en rad kringprojekt, som nya resecentrum och nya bostadsområden, säger Petra Josefsson som är platschef på Plushögskolan i Linköping där Teknikhögskolan ingår. Teknikhögskolan ansöker nu om att få starta utbildningen på nytt med start hösten 2017. Som produktionsledare inom bygg jobbar man med att arbetsleda olika typer av byggprojekt. Man ansvarar exempelvis för att göra kostnadskalkyler, tolka ritningar och komma med förslag på lösningar. På utbildningen får studenterna göra praktik (LIA) hos företag varje vecka.
– De är ute på praktik två dagar i veckan efter önskemål från branschen. Det är ett lite annorlunda upplägg, annars brukar man ha längre men färre praktikperioder. Här blir praktiken en mer integrerad del av utbildningen, säger Petra Josefsson.
Flera lokala byggföretag, inte minst NCC, har haft en aktiv roll i utbildningen.
– De har bland annat varit med och tagit fram flertalet kurser som ger studenterna en god överblick av hela byggprocessen. Genom vårt samarbete med branschen vet vi precis vilka kompetenser den behöver och kommer att behöva i framtiden, säger Petra Josefsson.
– Och när vi pratar med företag i branschen så intygar alla att behovet av produktionsledare inom bygg är stort. Utöver byggandet av Ostlänken så behövs det dessutom 2 000 nya bostäder om året i Östergötland de kommande 15 åren, det har Länsstyrelsen kommit fram till enligt den lokala dagstidningen Östgöta Correspondenten. De som tar examen från vår utbildning är väl rustade att bidra till utvecklingen av infrastrukturen och bostadsbyggandet i Linköping och övriga Östergötland, avslutar Petra.