Motala Företagscenter vässar tillväxten

Motala Företagscenter vässar tillväxten

Aldrig tidigare har det funnit så många företag i Motala. För att ytterligare stärka den positiva utvecklingen tar nu Motala kommun, Tillväxt Motala AB och Nyföretagarcentrum Västra Östergötland ett helt nytt grepp. Det görs i form av ett företagscenter med en specialsatsning på små, blivande och nya företag enligt Coffice-modellen, alltsammans i nyrenoverade lokaler i Motala Företagsby.

– Tillväxt Motala AB fick ifjol uppdrag att utreda hur vi som kommun bäst kan stötta nya och små företag, säger Motalas kommunalråd Camilla Egberth (S). Deras förslag på inriktning var att bygga upp ett företagscenter med en kreativ företagsarena där både nya och befintliga företag kan mötas och utbyta idéer.

Coffice är ett koncept som bygger på att små och nya företag får en plats i en arena där de kan arbeta och utvecklas tillsammans med andra. På Motala Företagscenter kommer Tillväxt Motala AB och Nyföretagarcentrum Västra Östergötland att finnas tillgängliga. Där inreds en samlingsplats i loungemiljö med flexibla arbetsplatser som kan hyras för en kortare tid.

– Tanken är att man som blivande eller ny företagare ska våga ta steget och låta sitt företag växa, säger Joakim Ljungqvist, vd för Tillväxt Motala AB. I Coffice har man tillgång till praktiska saker som mötesrum och wifi, men även specialistkompetens inom olika områden. Det ska vara enkelt att sticka in huvudet hos oss eller Nyföretagarcentrum och fråga om det mesta som rör ens företagande.

– Den som inte har någon tillverkning startar ju oftast sitt företag hemma för att hålla ned kostnaden. Med Coffice får de möjlighet att få ett eget kontor till en billig peng och kan dra nytta av den drivkraft och energi det innebär att sitta med andra, säger verksamhetsledare Kristin Ericsson på Nyföretagarcentrum Västra Östergötland.

Att Tillväxt Motala AB och Nyföretagarcentrum Västra Östergötland flyttar med till Motala Företagscenter ser Joakim Ljungqvist och Kristin Ericsson som helt naturligt.
– Vi har under en tid tittat på en ny lokalisering där vi kan samla företagsfrämjande organisationer ihop med en kreativ företagsarena. Genom denna flytt har vi nu kommit en steg närmare det målet, menar Joakim Ljungqvist.

Motala Företagscenter ska inte bara bli en arena för nya företag. Joakim Ljungqvists tanke är att det ska fungera som en mötesplats för alla företag i Motala.
– Vi tänker ha en informell frukost varje vecka. Det blir inget program som under våra ordinarie månadsmöten, utan mer en mötesplats där man kan träffas och utveckla affärer.

Att samla rådgivning för nya företag till en plats där det finns möjlighet att jobba tillsammans med etablerade företag, är en idé Camilla Egberth tror på.
– Alla företag har behov av ett nätverk av både kunder och leverantörer. Den som besöker Coffice får automatiskt del av det.  Och jag tror att det kan bli många spännande möten mellan etablerade företag, som kanske behöver tänka lite nytt, och mindre, nystartade företag som kan behöva ett eller två råd, menar hon

För mer information

Camilla Egberth, kommunstyrelsens ordförande Motala kommun
camilla.egberth@motala.se

0141-22 50 01

Joakim Ljungqvist, vd Tillväxt Motala AB
joakim.ljungqvist@tillvaxtmotala.se

070-524 24 90

Kristin Ericson, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum Västra Östergötland
kristin.ericsson@nyforetagarcentrum.se
0703-39 15 57
KÄLLA: www.tillvaxtmotala.se