Linköping nominerat som Årets superkommun
Linkoping ovre vasastan Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Linköping nominerat som Årets superkommun

För andra året i rad har Dagens Samhälle tittat närmare på hur utvecklingen i kommunerna har sett ut de senaste åren och hur förutsättningarna ser ut för framtiden, med målet att identifiera vilka kommuner som står särskilt starka. Åtta nyckeltal har vägts samman för att bedöma och rangordna kommunerna; bland annat vad gäller inflyttning, kommunal ekonomi, befolkningssammansättning, skolans kvalitet, näringsliv och förbindelser.

Storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner rankas var för sig och i varje grupp koras Årets Superkommun på Stora Samhällsgalan i maj. Linköping finns i kategorin Täta kommuner.

– Det är jätteroligt och hedrande att Linköping är nominerad till Årets Superkommun. Kommunens utveckling är positiv och vi presterar bra inom flera områden. Linköping är ett tillväxtnav med en stark kommunal ekonomi, en växande arbetsmarknad och goda kommunikationer. Att vi är nominerade ser jag som ett tecken på att vi är bra på att ta tillvara de möjligheter vi har utifrån vår stads unika förutsättningar, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

 

Nominerade i kategorin Täta kommuner

HÖÖR

Med ett läge mitt i Skåne har Höörborna bra pendlingsmöjligheter. Samtidigt skvallrar siffrorna om relativt många småföretagare i kommunen. Det tyder på att det inte bara är Höörborna som åker ut från kommunen, utan att även boende runt ­omkring åker till Höör.

Invånare: 16 000
Kommunstyrelsens ordförande: Stefan Lissmark (S)

LINKÖPING

Flygstaden Linköping har inte bara en stark kommunal ekonomi, stark demografi och en välutbildad befolkning. Kommunen utgör tillsammans med Norrköping dessutom en allt starkare arbetsmarknadsregion med bra pendlingsmöjligheter. Trots att Linköping är landets femte största kommun befolkningsmässigt räcker det inte för att kvala in på storstadslistan. Där krävs nämligen att man tillsammans med närliggande kommuner når en befolkning på minst 500 000 personer.

Invånare: 153 000
Kommunstyrelsens ordförande: Kristina Edlund (S)

LULEÅ

Bra förbindelser och en väl fungerande skola utmärker Luleå i Dagens Samhälles undersökning. Därutöver visar flyttmönstren att många lockas till kommunen, en stor andel säkerligen av universitetet. Tack vare frisk och kall luft har kommunen lyckats locka till sig Facebook som placerat sina dataservrar i Luleå.

Invånare: 76 000
Kommunstyrelsens ordförande: Yvonne Stålnacke (S)

 

Källa: www.dagenssamhalle.se

Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Close Menu
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com