You are currently viewing Linköping blev Årets stadskärna 2018
Linköping blev Årets stadskärna 2018

Linköping blev Årets stadskärna 2018

Vid Svenska Stadskärnors årskonferens, i Västervik den 30 maj utsågs Linköping till Årets Stadskärna 2018. Utmärkelsen ges till en av tre finalister, som under de senaste åren visat tydliga och mätbara framsteg för förnyelse av stadens centrum, genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Självklart är vi mycket stolta över utmärkelsen och glada över att arbetet med att utveckla Linköpings innerstad får nationell uppmärksamhet, säger Marianne Lindh, näringslivsutvecklare vid Linköpings kommun.

Juryns motivering lyder:
“Priset går till den stad som har arbetat långsiktigt och lyckats behålla och förnya centrum genom att ta ut svängarna. Stadens aktörer har funnit varandra och hjälper varandra med värme, omtanke och generositet. Staden vill inspirera sin publik och säger; kom till mig, njuta av mat, möten och service på trivsamma stråk och mötesplatser. Staden har på ett briljant sätt färgsatt sin miljö, så att alla ser, känner och upplever när det sker saker på stan. Årets stadskärna 2018 – gör´t med hjärtat.”

– Vi ser utmärkelsen som ett kvitto på att vårt långsiktiga samarbete mellan kommun, företagare och många fler är framgångsrikt. När vi arbetar tillsammans ger det resultat och fungerar som en stark, enad kraft. Det är verkligen Linköpingsmodellen och den gör mig stolt, säger Elias Aguirre, kommunalråd Linköping.

Tekniska verken är också med och bidrar till en attraktiv stadskärna genom att lysa upp olika delar av centrum med fjärrstyrd belysning i olika färger i exempelvis Järnvägsparken och på Trädgårdstorget. Dessutom gör Tekniska verkens dotterbolag Utsikt Bredband det möjligt för alla som besöker city, att surfa fritt med Linköping WiFi.

Vi är också jätteglada över priset eftersom vi är en del av det, bland annat genom att i möjliggör Linköping WiFi, vilket innebär fri surf via vårt fibernät, både i centrum och på andra platser i stan. Det är något som förstås bidrar till en attraktiv stad och är en förutsättning för framtidens digitala tjänster, säger Lasse Hellberg, projektledare, Utsikt Bredband


På lördag den 2 juni firas utmärkelsen Årets stadskärna vid Lilla torget 11-14, där alla bjuds på innerstabakelser.