Lexus blir nytt bilmärke i Linköping
LEXUS NX 200

Lexus blir nytt bilmärke i Linköping

För Askling Bil, som så sent som för tre år sedan invigde en modern bilanläggning i Tornby handelsområde, är kontakten med Lexus inte något helt nytt. Företaget började redan 2007 med Lexus-service och har idag två tekniker som uteslutande arbetar med Lexus. Kjell Askling, VD för företaget, berättar att efterfrågan från Lexus-ägare och den långa erfarenheten av att serva Lexus banat väg för både beslut och möjlighet för den nya märkesrepresentationen i Linköping med omnejd.

– Linköping är en tillväxtstad med ett bra företagsklimat där universitetet har en central roll, säger Kjell Askling. Att addera Lexus ger oss ökade möjligheter till kontakt med företag i regionen och vi ser att vi nu på ett bättre sätt kan tillgodose behovet av ett bredare utbud av hybridbilar i premiumsegmentet, avslutar Kjell.

Den nya varumärkesrepresentationen kommer initialt att ske i en ca 100 m2 avgränsad del av den nuvarande bilanläggningen, men redan efter sommaren börjar tillbyggnaden av en separat utställningslokal på 550 m2 som planeras att vara klar i början av 2016. I uppstartskedet kommer fyra personer arbeta heltid med Lexus. Men Kjell Askling utesluter inte behovet av nyanställningar när den nya anläggningen står klar efter årsskiftet.

Askling Bil har förutom i Linköping, Toyota-anläggningar i Norrköping, Motala och Mjölby.

 

 

Lexus är Toyotas lyxbilsdivision, som startade serieproduktionen 1989. I Sverige säljs sju Lexus-modeller, varav sex med hybridteknik. Lexus har de senaste fyra åren Sveriges mest nöjda bilägare enligt kundundersökningen Autoindex. Toyota sålde 10,23 miljoner bilar 2014 och säljs i mer än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden AB, är miljö­certifierade enligt ISO 14001. Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat över 7,5 miljoner hybrider. Toyota har 29 hybridmodeller i produktion.

Källa: www.toyota.se