You are currently viewing Konkurrenterna som blev kompanjoner
Konkurrenterna som blev kompanjoner firar 30 år tillsammans. Leif Åhlin (vänster) & Gösta Ekeroth (höger) grundare till Åhlin & Ekeroth Byggnads AB

Konkurrenterna som blev kompanjoner

Konkurrenterna som blev kompanjoner

Det var aldrig självklart att Leif Åhlin & Gösta Ekeroth skulle starta byggföretag tillsammans. De jobbade båda i byggbranschen och inte sällan konkurrerade de om samma jobb. Som personer var de dessutom ganska olika. Men en viktig sak förde dem samman. De tyckte båda att deras arbetsgivare började utvecklas åt fel håll. I missnöjet föddes idén till Östgötaföretaget Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, ett företag som växt stadigt sedan starten och som i år firar 30-årsjubileum tillsammans med sina 400 medarbetare.

 Det var inte vår stil

Året var 1987 när Leif Åhlin och Gösta Ekeroth började dra upp riktlinjerna för Åhlin & Ekeroth Byggnads AB. I januari 1988 anställdes de första medarbetarna i Linköping. De flesta rekryterades från kompanjonernas tidigare arbetsgivare. Det fanns uppenbart fler som längtade efter ett annat sätt att jobba.

– Våra dåvarande arbetsgivare körde allt mer med vassa armbågar och började betrakta sina medarbetare som anställningsnummer. Det var inte vår stil. Vi ställde inte upp på det. Därför startade vi Åhlin & Ekeroth, ett byggföretag som skulle sätta personalen i fokus och vara enkla och trevliga att ha att göra med, minns Leif och Gösta när de funderar kring hur det hela startade.

Växer med medarbetarna

Grundarna har haft en tydlig strategi från starten. Att satsa på Östergötland som marknadsområde och att växa sakta och säkert med egen personal samt ägare, ledning och styrelse som bor i länet. Och växt har man gjort. Redan under 90-talet började man etablera sig med egna kontor och personal på ett flertal orter i Östgötaregionen. Med huvudkontor i Linköping och lokalkontor i Norrköping, Motala, Mjölby och Finspång sysselsätter företaget idag över 400 medarbetare och omsätter omkring 1,2 miljarder kr.

– Vi har aldrig suttit ned och sagt att vi ska bli si eller så stora eller omsätta si eller så mycket pengar. Vi har växt i och med att vi hittat nya duktiga medarbetare i närområdet, konstaterar kompanjonerna.

Ägarskifte och föryngringsprocess

Lagom till 30-årsjubileumet genomgår Åhlin & Ekeroth ett successivt ägarskifte och en föryngringsprocess där Leif och Gösta krattat i manegen för att kunna trappa ned och ta allt mindre av det aktiva ansvaret. Företagets nya delägare, ledare och styrelsemedlemmar har valts med omsorg ur den egna personalstyrkan.

– Vi är fem nya delägare som på ledande positioner i bolaget givits den fantastiska möjligheten att bygga vidare på det som Leif och Gösta skapat. Att de båda finns kvar med sin erfarenhet i såväl styrelse som ägargrupp är en trygghet för både oss och kunderna. Vi är alla överens om att Åhlin & Ekeroth är och förblir ett Östgötaföretag. Att anlita oss är att välja bygg-, mark- och byggservicelösningar från personer som bryr sig om sin hembygd och som alltid finns i närheten, berättar bolagets vd och delägare Göran Lundström.

Firande vid niofikat

Åhlin & Ekeroth har aldrig varit de yviga gesternas byggföretag. Sina 30 år som byggare firade man den första juni tillsammans med sina medarbetare ute på företagets kontor och byggen i samband med ”niofikat”.

Källa: www.ahlin-ekeroth.se