Kinesisk betaljätte investerar i kassamjukvara från Linköping
Kinesisk betaljätte investerar i kassamjukvara från Linköping. Vd Daniel Rasmussen

Kinesisk betaljätte investerar i kassamjukvara från Linköping

De senaste åren har fokus i branschen legat på utveckling av betalningslösningar, med iZettle, Bambora, Swish, Square och Paypal som nyckelspelare. Nu är det segmentet mättat och färdigutvecklat.
– Vi vet hur vi ska ta betalt nu. Nästa våg av innovation handlar om mjukvaran i själva kassasystemet. Det är här nästa slag om småföretagarnakommer att äga rum. Vi på Onslip bygger ett helt nytt ekosystem för småföretagare, säger Daniel Rasmussen som är vd för mjukvaruföretaget Onslip Cloud AB som grundades 2017.

VÄRLDENS NÄST STÖRSTA
Det kinesiska bolaget PAX började med tillverkning av enklare kortterminaler för den inhemska marknaden. Företaget existerade knappt utanför Kina för sju år sedan men har i dag vuxit till att vara näst störst på den globala marknaden, efter franska Ingenico. På rekordkort tid har PAX skeppat ut över 26 miljoner kortterminaler till över 100 länder. Det kan jämföras med dagsaktuella iZettles knappa en miljon terminaler till 12 länder.


Varför har PAX valt att investera i just svenska Onslip?

– PAX ser, precis som Onslip, att kassasystemet är navet i framtidens småföretag, ett slags operativsystem för handel. De vill därför distribuera både mjuk- och hårdvaran. Kassan används 100-tals gånger per dag, varje köp slås ju in. Företag har alltså en mycket närmare relation till sitt kassasystem än till något annat, som mobilen eller banken. Onslip har byggt en skalbar innovativ kassaplattform som kan rullas ut till småföretag globalt, därför investerar PAX.
– 75 procent av alla kassor hos småföretagare är i dag knappkassor, sådana du ser nere i kiosken i tunnelbanan. Det är enkla räknemaskiner. Övriga cirka 25 procent är PC-datorer som inte är kopplade till någonting. Sammantaget domineras alltså den globala marknaden, och Sverige, av 1900-talsteknik.

NÄSTA STEG; VÄRLDEN
– Vi kommer nu att bli PAX globala partner, vilket betyder att de kommer att ha Onslip som inhouse software. Onslip är världsledande på mjukvaran för kassasystem och vi förväntas växa exponentiellt över de närmsta åren tillsammans med kinesiska PAX. Vi är redan live i Singapore. Ytterligare partneravtal är signerade internationellt som förväntas gå live under sommaren.

Onslips vd Daniel Rasmussen ser framför sig att bolaget blir kassabranschens motsvarighet till IKEA och H&M.

– Vi är ett svenskt bolag och är extremt stolta över att vara en del av svensk ingenjörskonst. Vi får enormt mycket kredd när vi säljer vår lösning utomlands. Sverige har ett mycket gott rykte internationellt.

FLER TILL LINKÖPING OCH STOCKHOLM
Onslip har sitt huvudkontor i Linköping och säljkontor i Stockholm. Tack vare PAX investering behöver Onslip utöka sin personalstyrka i båda städerna.
– Vi letar efter utvecklare med internationell bakgrund. De får gärna vara tvåspråkiga. Vi är ett stolt svenskt företag, men vi är samtidigt mycket internationella. I PAX-världen kallas vi skämtsamt för ”United Nations of Onslip”. Marknadschefen är från Iran, vår partneransvariga kommer från Somalia, chefen på kundtjänst från Serbien och produktchefen från Bosnien. Själv har jag mina rötter i Sydkorea.

Källa: www.onslip.com