You are currently viewing Julvarning för extra mycket bedrägerier – Kinda-Ydre Sparbank tipsar om hur du skyddar dig
Låt dig inte stressas att bli lurad nu i jultider. Logga aldrig in på din bank eller godkänn något via bank-id på någon annans uppmaning! Foto: Stefan Holgersson

Julvarning för extra mycket bedrägerier – Kinda-Ydre Sparbank tipsar om hur du skyddar dig

Julhandeln är inne i sin mest intensiva period. Mitt i julhetsen, när många köp är i omlopp, är risken som allra störst att drabbas av bedrägerier. Det är en tid då kriminella är extra aktiva.

– Bedragarna passar på i lägen när folk är stressade. Då är man som mest utsatt. Vi vill varna för extra mycket bedrägerier nu i jultider, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Bedrägerier via telefon, sms, mejl, på nätet och sociala medier ökar hela tiden. Bedragarna blir allt mer förslagna och riktar i stor utsträckning in sig på äldre, de som vuxit upp med att man ska lita på folk…

– Vi ser en oroväckande ökning av olika bedrägerier som drabbar våra kunder, precis som alla andra bankers kunder. Varje vecka ser vi och kommer i kontakt med kunder hos oss som antingen blivit utsatta för bedrägeriförsök eller råkat ut för fullbordat bedrägeri. Det kan ibland handla om stora summor, upp mot sex-siffriga belopp, som kunder blivit bedragna på, säger Johan Widerström.

– Bedragarna är väldigt kreativa och testar nya metoder hela tiden. De är skickliga, manipulativa, hjälpsamma och verkar trovärdiga. Telefonbedrägerier är det vi ser i störst utsträckning i vårt verksamhetsområde. Ibland kan bedragare dessutom samverka i flera led, exempelvis genom att påstå att man ska koppla vidare samtalet till bankens säkerhetsavdelning, vilket aldrig skulle kunna ske.

Bedrägerier pågår året om, alla dagar i veckan. Men under stora försäljningshögtider som julshoppingen och mellandagsrean är även de kriminella extra aktiva och begår mängder av bedrägerier. Det kan handla om falska annonser och erbjudanden, länkar som leder dig till fejkade hemsidor, eller bluff-sms och mejl med information om varor som du aldrig beställt. Bedragarna är ofta ute efter samma sak, att få tag i dina pengar och kortuppgifter.

– Får man ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant, är det oftast heller inte det. Tänk ett steg längre! Är detta rimligt? Som privatperson eller företagare skyddar du dig bäst genom att aldrig logga in på din bank eller godkänna något via bank-id på någon annans uppmaning. Låt dig inte luras, säger Johan Widerström.

5 av de vanligaste sätten att bli lurad av bedragare!

  1. Telefonbedrägerier! Uppringaren påstår sig ringa från banken, polisen, en myndighet, ett företag eller påstår sig rentav vara en närstående. Bedragaren spelar på att det är bråttom och är övertygande. Exempelvis kan den uppdiktade historien handla om ”ett pågående bedrägeribesök”, där du uppmanas att logga in med bank-id för att stoppa transaktionen, men i själva verket hjälper du bedragaren att fullborda brottet. Vips, så är pengarna borta! Du kan också bli lurad och stressad att swisha pengar till bedragaren.

 

  1. SMS-bedrägerier! Bedragaren skickar sms för att fiska efter information att använda för att begå brott. Du kan uppmanas ringa ett telefonnummer, som är manipulerat så att det ser ut som att det är till exempel din bank eller myndighet. Ringer du upp svarar någon som ska ”hjälpa dig”, men som är en bedragare.
  1. Falska annonser! Det har blivit allt vanligare med bedrägerier genom annonssidor på nätet. Bedragare är skickliga på att skapa trovärdiga profiler och ibland används kända personer i annonserna för att ingjuta förtroende. Varningssignal om varan är väldigt billig, att köpet är brådskande eller att du ombeds betala i förskott.

 

  1. Oväntade hembesök! Bedragare kan uppsöka en bostad, ringa på och utge sig vara från exempelvis polisen, en fastighetsförvaltare eller liknande. Målet är att stjäla värdesaker, betalkort och personlig information för bedrägerier. Var på din vakt vid oväntade hembesök och släpp aldrig in okända personer.

 

  1. Fysiska bedrägerier! Exempelvis när någon ringer och påstår sig vara från polisen eller ett säkerhetsbolag och berättar att det just nu sker ovanligt många inbrott i ditt område. Du erbjuds hjälp att hålla dina värdesaker i tryggt förvar, och uppmanas samla ihop allt och öppna dörren för uppringarens påstådda kollega som dyker upp några minuter senare. Sedan är allt borta…

 

Så skyddar du dig mot bedrägerier!

  • Tänk på att banken aldrig kontaktar dig och ber om information.
  • Klicka inte på länkar som finns i mejl eller sms.
  • Svara inte på okända nummer.
  • Ring inte upp nummer som finns i sms.
  • Lägg på om samtalet känns obekvämt, stressande eller konstigt.
  • Logga inte in med din säkerhetsdosa/BankID på någon annans uppmaning.

Obs! Kontakta genast din bank vid misstanke om bedrägeriförsök eller genomfört bedrägeri. Varje genomfört bedrägeri måste också anmälas till polisen!

Källa: www.kindaydresparbank.se

Foto: Stefan Holgersson