Internationellt innovationspris för solpanelssystem med cirkulär affärsmodell
Magnus Eng och Linnea Bergman på Solar Bora i Linköping håller i diplomet som pristagare till Quality Innovation Award 2020.

Internationellt innovationspris för solpanelssystem med cirkulär affärsmodell

Solar Bora i Linköping får pris i Quality Innovation Award för sitt cirkulära system att använda solpaneler i utvecklingsländer. Fyra andra innovationer har också premierats i Sverige. Det högsta priset, Innovation of Innovations, gick i år till Sun Yat-sen-universitetet i Kina för ett helt nytt sätt att transplantera organ.

Under en digital ceremoni den 1 februari uppmärksammades fem innovationer som fick ta emot Quality Innovation Award i Sverige, Svevia, Solar Bora, Enbacksskolan i Tensta, Mellersta Förstadsskolan i Malmö och MAX Burgers. Några hundra tittare fick ta del av innovationerna som visar riktningen mot ett mer hållbart samhälle

Quality Innovation Award delas ut i ett 20-tal länder och ger innovationer uppmärksamhet och möjlighet att jämföra sig över land- och branschgränser. För att vinna ska innovationerna bidra till att sprida kunskap, vara goda föredömen och inspirera andra innovatörer. I Sverige delas priset ut av SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling i samverkan med Vinnova.

Internationellt pris till Solar Bora

Solar Boras innovation fick även ett internationellt pris i kategorin Cirkulär ekonomi och koldioxidneutrala innovationer. Solar Bora har utvecklat ett soldrivet system för att möjliggöra bland annat matlagning på en induktionsplatta. Genom en cirkulär affärsmodell tillgängliggörs systemet för personer i låginkomstländer som saknar ekonomiska möjlighet till köp. 600 miljoner människor saknar tillgång till tillförlitlig el. Innovationen är därför av stor betydelse både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv.

– Solar Bora jobbar för att förbättra livskvaliteten hos våra kunder i Sahelregionen i Afrika. Vi jobbar med både teknik- och affärsmodells-innovation. Genom denna utmärkelse får vi inte bara ny energi att anstränga oss hårdare för att göra verklighet av vår vision utan även ännu bättre möjlighet att inte bara rekrytera rätt personal lokalt och internationellt, men även skapa och bygga relationer med globala partners samt i Sahelregionen lokala samarbeten, säger Linnea Bergman, vd på Solar Bora.

Det högsta internationella priset, Innovation of Innovations, gick i år till Sun Yat-sen-universitetet i Kina för ett helt nytt sätt att transplantera organ som kan komma att förändra möjligheterna till organtransplantationer helt i framtiden.

Här kan du ta del av alla de internationella priserna i Quality Innovation Award.

Källa: www.siq.se