Innovativa odlare vinner ICAs Entreprenörspris
Innovativa odlare vinner ICAs Entreprenörspris

Innovativa odlare vinner ICAs Entreprenörspris

Innovativa odlare vinner ICAs Entreprenörspris

– Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som ICA-handlarna. De har ett starkt engagemang för sitt lokalområde och de strävar efter att förbättra folkhälsan på det sätt de kan. Det är tufft att starta ett nytt företag och vi hoppas att vår uppskattning ger vinnarna kraft och energi att fortsätta med sitt entreprenörskap, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen och ordförande för ICAs Entreprenörspris jury.

ICAs Entreprenörspris delas ut för andra året i rad och syftar till att uppmärksamma entreprenörer i hela Sverige. Priset delas ut i två kategorier: Årets Lokala hjälte, som går till en entreprenör som varit med och utvecklat sitt närområde och Årets Hälsoentreprenör, som går till någon som bidragit till förbättrad folkhälsa.

Årets hälsoentreprenör 2019 är Mahziar Namedanian, som startat Östgötasvamp, ett företag som odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping. Många svenskar får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat och under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta vitaminet via kosten för att tillgodose kroppens behov. Mahziar kommer ursprungligen från Iran och startade Östgötasvamp 2015 efter insikten att bara en liten del av svampen som såldes i Sverige även odlades här. Han köpte tillsammans med fyra vänner en gammal kycklingfarm som de byggde om själva och skapade ett avancerat system för inomhusodling, som kontrollerar bland annat luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och syre. Under 2019 kommer bolaget att producera18 ton svamp per vecka.

– Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp.

Källa: www.icagruppen.se