Du visar för närvarande HiQ i innovativt projekt för att rädda noshörningar i Kenya

HiQ i innovativt projekt för att rädda noshörningar i Kenya

Bakom projektet finns Kenya Wildlife Service som gått samman med amerikanska Stimson Center och Linköpings Universitet , som i sin tur kopplat in HiQ för att utveckla och testa tekniken. Projektet kallas Project Ngulia efter reservatet där den nya tekniken ska införas.

– Vi jobbar redan med att utveckla smarta hem, smarta bilar och smarta städer. Nu är det dags för den smarta savannen. Tjuvjakten på noshörning ökade med 5 000 procent bara mellan 2007 och 2012 och det är inte enbart djuren som är i fara. Även parkvakterna riskerar sina liv varje dag, säger Patrik Holm på HiQ i Linköping.

Mycket av projektgruppens arbete fokuserar på så kallad sensorteknik och de sensorer som finns i en smartphone. Utifrån det utvecklas applikationer så att parkvakterna på ett enkelt sätt kan kommunicera, orientera sig och rapportera spår av djur och tjuvskyttar. Telefonerna fungerar också som säkerhetslarm. I projektet testas även alltifrån värmekameror till drönare och skottdetektorer.

– Parkvakterna har tidigare haft väldigt lite att sätta emot tjuvskyttet men nu jobbar vi i ett tätt samarbete för att möta vakternas behov och önskemål. HiQ har varit på plats i Kenya och vi samarbetar också med Kolmården, för att kunna testa olika tekniker i rätt miljö och med rätt djur, förklarar Patrik Holm.

På sikt är målet att bevakningssystemet ska kunna skalas upp och användas även på andra platser och vid andra typer av hotbilder.

– Vi brinner för att förenkla och förbättra med hjälp av teknik, och det blir knappast tydligare än i det här projektet. Vi skapar en enklare och tryggare arbetsvardag för parkvakterna samtidigt som vi räddar djuren från utrotning, säger Lars Stugemo, VD och koncernchef på HiQ.

Läs mer om den ”smarta savannen” i HiQ Magazine eller se filmen om projektet .

Källa. www.hiq.se