You are currently viewing Framtidssatsning på Campus Valla

Framtidssatsning på Campus Valla

– Jag är mycket glad över att styrelsen i dag har tagit ett beslut som är av stor vikt för universitetet, säger rektor Helen Dannetun. Nu kan vi satsa också på Campus Valla och skapa inspirerande arbets- och studentmiljöer. Vi har sett den här trenden i Europa och i den konkurrens som råder måste också vi rusta oss för framtiden.

Ett mål med det nya studenthuset är att samla all form av service till studenterna. Huset byggs för att rymma bland annat reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, bibliotek, studieplatser, studentfik och arbetsplatser.

Hus D, där Vallabiblioteket ligger i dag, kommer att byggas om till arbetsplatser för att på så sätt samla hela universitetsförvaltningen. I dagsläget sitter personalen utspridda i sju olika byggnader på Campus Valla. Hus Zenit anpassas till ett samverkanshus för bland annat universitetets innovationskontor som i dag ligger på Mjärdevi.

– Akademiska hus har lagt fram ett mycket spännande förslag till en rimlig kostnad. Vi kommer få ett nytt studenthus som blir en viktig nod mitt på campus och vi kommer att kunna samla förvaltningen. Det är naturligtvis en ekonomisk utmaning att bygga nytt, men vi kommer parallellt med detta fortsätta arbeta med att hämta hem hyresökningen genom att bli effektivare i all vår verksamhet, säger Helen Dannetun.

Om det blivit ett nej hade man varit tvungen att göra stora renoveringar i nuvarande lokaler, med hyreshöjningar som följd. Dessa lokaler kan då istället lämnas och man räknar med en höjning av internhyran på cirka tre procent.

Beslutet innebär att den nuvarande byggnaden Origo kommer att monteras ned på ett hållbart sätt för att ge plats åt det nya studenthuset. Större delen av den nedmonterade byggnaden kommer att kunna återvinnas. Till exempel kan byggdelar bjudas ut till försäljning och betong, tegel och takpannor malas ner och användas som fyllnadsmassor. Det nya huset byggs energisnålt, vilket kommer leda till uppskattad halvering av energikostnaderna per kvadratmeter.

Det är Akademiska Hus som äger och förvaltar byggnaderna och som också kommer att uppföra det nya studenthuset. White Arkitekter har anlitats för studenthuset och Sonark Arkitekter för ombyggnaderna av Hus D och Hus Zenit.

– ”Miljöbyggnad guld”, i kombination med ett tufft ekonomiskt mål, är en utmaning men ska ge en mycket bra miljö för de som ska använda fastigheten. Det blir dessutom en låg driftskostnad för Akademiska Hus och Linköpings universitet, säger Lars Hagman, regiondirektör Akademiska Hus region Öst. Ett nytt studenthus stå klart för inflyttning i september 2018.

Källa: www.liu.se