– Min förhoppning är att minst 960 ungdomar ska få jobb i sommar. Sommarjobben är en viktig insats för att ungdomar ska få praktisk arbetslivserfarenhet och ökad tilltro till sin förmåga. Sommarlovet blir därmed en stärkande erfarenhet för många ungdomar, säger Karin Granbom Ellison (FP), kommunalråd och ordförande för bildningsnämnden.
Ungdomar med särskilda behov är högst prioriterade. Erbjudande om sommarjobb ska gå till alla ungdomar mellan 15 och 18 år med föräldrar som under längre tid har haft försörjningsstöd. Cirka 350 ungdomar med funktionsnedsättning och unga som ännu inte har tillräckliga kunskaper i svenska språket ska också få sommarjobb. Därutöver ska det finnas cirka 350 jobb som lottas ut.
– Vår ambition är hög för att skapa jobb för unga. Jag är glad över att vi kan ta beslut om ett omfattande program vid torsdagens sammanträde. I programmet ingår sommarjobb för ungdomar med särskilda behov, lottade sommarjobb, språkpraktik, sommarentreprenörer och utbildning av unga idrottsledare, säger Karin Granbom Ellison.
Arbetet med sommarentreprenörer tillsammans med Linköpings näringslivsbolag Nulink fortsätter. Ungdomar får chansen att testa en affärsidé och sälja en produkt eller tjänst. Också samarbetet med Östergötlands idrottsförbund fortsätter. Ett antal ungdomar får gå en utbildning och verka som ledare.
– Detta är ett bra sätt att främja entreprenörskap och ledarskap hos unga, avslutar Karin Granbom Ellison.
Bildningsnämnden tar beslut om satsningen på sommarjobb för ungdomar vid sitt sammanträde torsdag den 12 februari.
För mer information kontakta kommunalråd Karin Granbom Ellison (FP), ordförande för bildningsnämnden, telefon 072-582 81 74