You are currently viewing Entreprenörskapet flyttade ut i stadsrummet
– Entreprenörskapet hör hemma i stadsrummet. Det var Helena Thun, Nulink, och Erik Åqvist, Nyföretagarcentrum, överens om efter den första entreprenörsdagen utomhus i Linköping.

Entreprenörskapet flyttade ut i stadsrummet

Entreprenörskapet flyttade ut i stadsrummet

– Entreprenörskap är inget som bara ska finnas i fina salonger. Det finns en entreprenör någonstans inom oss alla. Därför är det viktigt att flytta ut inspirationen och kunskapen i stadsrummet, säger Erik Åqvist, Nyföretagarcentrum.

Linköpings näringslivsbolag var medarrangör.

– Ett fantastiskt roligt initiativ, kommenterar Helena Thun som representerade Nulink på föreläsarscenen. Det här var en pilot som lovar gott för framtiden. Inspiration och kunskap om entreprenörskap ska vara så här lättillgänglig.

Hela spektrumet av rådgivare var representerade, från bokföring och revision till finansiering och A-kassa. Allt som blivande och även aktiva småföretagare behöver under samma tak. För inspirationen stod bland annat Maria Pogosjan, kock och bloggare, samt Frida Södermark, ultralöpare i världseliten och företagare.

Marias företagarresa startade när hon slutade gymnasiet.

– När det inte fanns några betyg längre så blev jag fokuserad på min vikt, avslöjade hon. Men efter att ha insett det osunda ändrade hon fokus mot sund mat och ur det växte idén att blogga om mat. Sund med högst åtta ingredienser som tar högst 30 minuter att tillaga. Först blev det en mycket uppskattad blogg, sedan catering, båda verksamheterna under namnet Kocken med klackar.

– Jag har inte lagt ut ett öre på marknadsföring. Allt sprids med sociala medier. Unga tror mer på andras omdömen än på köpta annonser, berättade hon.

Sedan blev det övning med mobilerna och åtskilliga råd om hur man ska synas på sökmotorerna och skapa en växande grupp följare.

Frida Södermarks resa började med att hon som 28-åring upptäckte sin passion för löpning. På tio år har hon utvecklats från glad amatör till proffslöpare med eget företag och landslagsplats. Hennes distans är 100 kilometer. Och hon har sprungit längre än så. Enligt henne finns det mycket som förenar idrott på elitnivå med företagande. För båda områdena hade hon tre råd:

 

  • Du måste synas och bygga nätverk.
  • Tänk strategiskt med en levande affärsplan.
  • Fokusera på vad du är bra på, konsultera andra för det övriga.

Och så avslutade hon med det fjärde och kanske viktigaste: Se till att ha roligt och unna dig återhämtning.

 

Källa: www.nulink.se