Crazy Pictures från Norrköping äntrar den amerikanska filmscenen
CrazyPictures

Crazy Pictures från Norrköping äntrar den amerikanska filmscenen

Succé för nya Poesi för Fiskar

Crazy Pictures är med sina dryga 12 miljoner visningar på YouTube på väg att göra sig ett riktigt stort namn i filmsverige. Olle Tholén, producent, berättar att de även jobbar hårt för att hitta alternativa distributionsvägar än de som är traditionella för branschen.

”Våra kortfilmer i serien Poesi för Fiskar har hjälpt oss in på den vägen”, berättar Olle. ”Del 2 av serien, som släpptes på YouTube under vintern med en film i veckan, har blivit större än vad vi någonsin kunde tro. En av filmerna, Vaskduellen, fick över 450 000 visningar på ett dygn. Den är också nominerad som “Årets klickmonster” i Guldtuben, en gala som uppmärksammar kreativa eldsjälar på YouTube. Responsen vi får är enorm och många väljer att kommentera och diskutera innehållet i filmerna på nätet. Det är tydligt att de engagerar och berör med sina teman och stundom ganska extrema uttryck”, fortsätter Olle.

Filmbranschens största nätverkstillfälle
Tribeca Film Festival är en av världens största och ett nätverkstillfälle av rang, och tidpunkten att åka dit kunde knappast vara bättre. Många amerikanska bolag från Hollywood har hört av sig till Crazy Pictures efter att ha sett Poesi för Fiskar.

”De undrar vad som är nästa grej från oss och är nyfikna på att vara en del av det”, berättar Olle. ”Vi har lyckats boka in en del möten i samband med festivalen där vi ska träffa produktionsbolag, producenter och kanske en och annan världsikon inom film. Vårt syfte är att lobba för långfilmsprojektet som vi arbetar med nu, men också att prata framtida projekt. Förhoppningen är att vi ska kunna göra oss ett namn däröver och skapa relationer med världens filmelit, vilket i förlängningen skulle kunna leda till att vi närmar oss en amerikansk distribution av långfilmen.”

Det komiska, berättar Olle, är att Gilla inte blev uttagen till Göteborg filmfestival som är en av de största i Sverige, men i stället väljs som representant till en amerikansk festival.

”Många säger att vi inte är så svenska i vårt filmberättande, och kanske är vi lite för kommersiella i den svenska kortfilmsbranschen. Vi har nog mer av en amerikansk berättarton i våra produktioner”, menar Olle.

På vid gavel
Samtidigt som Crazy Pictures börjar få mycket respons utanför Sveriges gränser och tänker mer internationellt för kommande projekt, så rullar det också på hemma i Sverige. SVT har nyligen köpt visningsrätten till två av de nya kortfilmerna för TV, De arbetslösa och Se mig, som kommer att visas om bara några veckor. Den svenska filmbranschen står på vid gavel för de målmedvetna filmskaparna från Norrköping.

”Det hade aldrig hänt om vi inte gjort del 2 av Poesi för Fiskar och valt att fortsätta gå den envisa vägen och tro på det vi gör”, menar Olle.

Crazy Pictures är också tydliga med att det är i hemtrakterna de vill fortsätta att producera sina filmer, om bara förutsättningarna finns.

”Vi är övertygade om att det går att göra riktigt bra film i Norrköping med omnejd. Vi har så många fördelar här, både vad gäller tillgången till kompetens och inte minst tillgången till miljöer, att vi gärna jobbar härifrån. I den bästa av världar kan vi i framtiden samarbeta med utländska produktionsteam i våra filmprojekt, i Norrköping och i regionen”, avslutar Olle.

Text: Ulrika Bäckström

Källa: Norrköping Science Park

Close Menu
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com