Belönade nybyggare visar var idéer blir till verklighet
Årets belönade Nybyggare i Östergötland Martin Langner (t v) och Saied Ghannadan flankerar landshövding Elisabeth Nilsson.

Belönade nybyggare visar var idéer blir till verklighet

Båda priserna delades ut av landshövding Elisabeth Nilsson den 17 september vid en ceremoni på Linköpings slott.

Årets pionjär blev Saied Ghannadan, grundare United Computer System, UCS, med 66 anställda och huvudkontor i Linköping och Mjärdevi Science Park.

Saied Ghannadan flydde från Iran under kriget mot Irak 1985. Han kom till Linköping, studerade matematik på universitetet och doktorerade i optimering. UCS startade 1999 och har utvecklats till en expansiv koncern med bredd och hög tekniknivå.

– Sverige och i synnerhet Linköping har bra företagsklimat, säger Saied Ghannadan och förklarar hur man lyckas som företagare:

– Fokusera på möjligheterna!

Det var kärleken som gjorde att den andre pristagaren Martin Langner 2009 flyttade från Tyskland till Norsholm. Han var redan etablerad som hovslagare i hemlandet och startade företag direkt. Tyska hovslagare är välutbildade så hans tjänster blev snabbt efterfrågade. Idag driver han Horsetec AB.

– Östergötland har mest hästar i Sverige efter Skåne så jag flyttade till rätt plats, säger han.

Tyskland är känt för sina familjeföretag, så frågan är var det är enklast att starta och driva företag.

– Det är enklare att starta i Sverige. Att driva företag är jämförbart, svarar Martin Langner som uppskattar att svenskarna är mindre formella.

Östergötlands två pristagare går vidare till riksfinalen av Årets Nybyggare med kung Carl XVI Gustaf som prisutdelare.

– Vinnarna i Östergötland håller hög klass och har möjlighet att vinna, säger Faruk Muhic, IFS-rådgivare på Almi Östergötland.

Bakom Årets Nybyggare står stiftelsen IFS med stöd av Almi och SEB. IFS arbetar för att stimulera företagande, höja kompetensen och förbättra klimatet för invandrarföretagare.

 

Källa: Nulink.se