You are currently viewing Åre Trails – en digital guide och realtidsstyrd 3D-karta
Åre trails

Åre Trails – en digital guide och realtidsstyrd 3D-karta

Guiden består av en visuell 3D-karta, där alla kan välja ut och följa sina egna favoritleder med anpassad svårighetsnivå. Åre Trails släpps som en app för iOS och Android. Guiden finns även på webben under www.aretrails.com och som mobilanpassad webbsida.

I en intervju med Björn Götestrand, projektledare och utvecklare på Gaia, beskriver han tillblivelsen av Åre Trails, men även hur häftigt det har varit att få delta i Åre Trails-projektet.

Hur kommer det sig att Gaia har utvecklat Åre Trails?

– När vi kom i kontakt med Åre Destination sökte man en lösning för att samla kartor och ledinformation från Södra Årefjällen på ett och samma ställe. Det hade länge funnits en sådan efterfrågan bland både besökare och boende i Åre.

Vad är Åre Trails?

– Vi på Gaia har utvecklat Åre Trails och på så sätt hjälpt Åre Destination att skapa en digital tjänst där alla sommarleder såväl som utbudet av aktiviteter i södra Årefjällen finns inkluderade och visualiserade. Åre Trails består av en guide som innehåller en visuell 3D-karta och ett ledkort för varje led med information om ledens karaktär. I dagsläget inkluderar guiden runt 90 kvalitetssäkrade leder.

Hur fungerar Åre Trails?

– Vi har utvecklat Åre Trails som app för IOS och Android, men guiden finns även på webben under aretrails.com och som mobilanpassad webbsida. Med Åre Trails kan man enkelt välja och hitta rätt bland Årefjällens alla sommarleder. På så sätt får användarna tillgång till rätt utmaningsnivå och ständigt aktuell ledinformation. Och med 3D-kartan har vi kunnat förstärka hur lederna sträcker sig och det blir enkelt att hitta bästa och lättaste sättet att ta sig fram.

Finns det något som ni har lagt särskilt mycket kraft på inom projektet?

– Vi har lagt mycket kraft på att förmedla en känsla av hur branta höjderna är och hur terrängen ser ut, var stigar, leder, vägar och bäckar sträcker sig. Informationen presenteras på ett enkelt sätt som inspirerar och underlättar för besökaren att hitta rätt aktivitet. För att ytterligare späda på den här känslan har vi klätt kartan med en funktion där det går att se filmsnuttar kopplade till vissa sträckor och punkter i terrängen. Vi planerar även för att lägga in markörer som förflyttar sig över kartan och samtidigt kunna se en film över samma sträckning.

Vad är du mest nöjd med?

– Det som är coolt med det här projektet är att vi har utgått från enkla 2D-modeller som kartinformationskälla för att sedan bygga upp en 3D-miljö. Att kartan går att uppdatera direkt med mätningar från till exempel en GPS-klocka gör den cool och samtidigt väldigt enkel att hantera för Åre Destination. Det är också häftigt att tjänsten går att uppdatera i realtid med ny information och status för om vissa leder är öppna eller stängda, eller om till exempel en lift har driftstopp.

Vad har ni använt för teknik?

– Appen är byggd med ny webbteknik, vilket har gjort det möjligt för oss att använda en och samma kodbas för samtliga plattformar och enheter. Vi har byggt appen med ramverket AngularJS som grund och ThreeJS som motor för WebGL och 3D-grafik. Tjänsten driftas helt i Microsofts molnplattform Azure, vilket gör det möjligt för oss att skala ut tjänsten efter behov och gör det enkelt för oss att bygga ut med nya funktionaliteter.

Hur har ni jobbat inom projektet?

– Uppdraget kommer från Åre Destination och i projektet har vi jobbat tillsammans med produktionsbyrån Nord Interactive, som varit med i designprocessen. Det är vi på Gaia som har projektlett och hållit ihop samarbetet mellan de tre parterna, avslutar Björn Götestrand.

Webbsida: www.aretrails.com

Facebook: www.facebook.com/aretrails

 

Källa: www.gaia.se