Almi Invest investerar i CBots seende robot
Almi Invest investerar i CBots seende robot som lanseras senare i år. Det är en plattsättande robot för stora golv.

Almi Invest investerar i CBots seende robot

Almi Invest investerar i CBots seende robot

Linköpingsbolaget utvecklar en plattform för artificiellt seende och intelligens som gör det möjligt att ta fram olika typer av stationära eller mobila robotar som ser och förstår sin omgivning. Detta är speciellt lämpligt för branscher där man plockar eller monterar föremål, t ex bygg, e-handel eller logistik. Den första produkten, som har utvecklats i nära samarbete med blivande kunder, är en robot som lägger golvplattor på stora ytor, till exempel på stormarknader, gallerior och flygplatser. Detta arbete sköts idag manuellt, vilket är ett slitsamt och tidsödande arbete.

CBots fyra grundare, med mångårig erfarenhet av artificiellt seende vid Linköpings universitet, har utvecklat den avancerade mjukvara som styr roboten. Med hjälp av sensorer och smarta algoritmer ersätter roboten stora delar av det manuella arbete som görs inom byggbranschen idag. Roboten ”ser” och förstår sin omgivning och kan därför med hög precision placera ut plattor på en golvyta.

CBot är först i världen med att erbjuda en lösning som ersätter detta tunga och repetitiva manuella arbete, säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi Invest. Med deras unika robot automatiseras en del av jobbet samtidigt som kvaliteten blir bättre. Detta kan bli startskottet för ett paradigmskifte i byggsektorn.

CBot kommer nu att vidareutveckla dagens fungerande prototyp till en färdig produkt, som enligt plan ska börja säljas hösten 2017.

– Vi är övertygade om att byggbranschen är redo att förändras. Vår banbrytande robot kommer att spela en viktig roll i denna förändring och öppna upp för ytterligare produkter och affärsmöjligheter, säger Fredrik Viksten, grundare och vd på CBot.

Källa: www.almiinvest.se