You are currently viewing 12 kommuner bakom nya Östgötamorgon
12 kommuner bakom nya Östgötamorgon

12 kommuner bakom nya Östgötamorgon

Många är de aktörer som arbetar för ett växande Östergötland, och att attrahera både nya och sedan tidigare utflyttade östgötar står högt på agendan. Inte minst för att möta det stora behov av kompetens och arbetskraft som regionen och dess företag står inför.

– Östergötland har mycket att erbjuda, inte minst många spännande företag, men det gäller att vi är aktiva och bearbetar marknaden. I Östgötamorgon skapar vi en mötesplats och kontaktyta där vi kan fånga upp intresse för vår region och förhoppningsvis också hitta konkreta matchningar mellan arbetstagare och östgötska företag, säger regionråd Anita Jernberger (L) på Region Östergötland som är en av aktörerna i projektet.

Region Östergötland och kommunerna Linköping, Norrköping Finspång, Kinda, Mjölby, Söderköping, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög hakade snabbt på idén som föddes hos näringslivsbolaget Tillväxt Motala AB och man arbetar nu tillsammans med projektet.

Alumner – viktiga ambassadörer
En nyckelaktör i sammanhanget är också Linköpings universitet som tillhandahåller kontakt till tidigare studenter, så kallade alumner, en viktig målgrupp i projektet.

– Det är viktigt för kvaliteten på våra utbildningar att ha en god relation med alumnerna. Vi ser också att de är några av universitetets och regionens starkaste ambassadörer. Nu skapas ett forum där före detta studenter i och kring Stockholm kan hålla kontakten med varandra och få veta mer om alla de spännande och intressanta saker som händer i Östergötland. Det är vi glada för, säger Jessica Peterson, alumniansvarig vid Linköpings universitet.
I en mätning från CMA Research som presenterades i våras redovisades att 32 procent av alumnerna kan tänka sig att flytta inom de närmsta åren och de flesta önskar bosätta sig i en ”mellanstor” stad.

Östgötamorgon arrangeras på hotell Scandic Anglais i centrala Stockholm. Morgonen bjuder på frukostbuffé och mingel, vid varje tillfälle hålls också en inspirationsintervju med en aktuell och intressant östgöte. Tanken är att presentera det aktuella läget i Östergötland, tipsa om stora evenemang och att öka kunskapen om de satsningar som regionen genomför. Allt för att skapa goda ambassadörer och påvisa de möjligheter som erbjuds vid en flytt. Men också att lyssna på gästerna för att se vad som krävs för att locka dem ”hem”.

Första gästen ut är välkände programledaren och journalisten Lennart Ekdal, med rötter i Linköping. Leder intervjuerna gör Motalasonen tillika journalisten Claes de Faire, tidigare redaktör på Resumé och Veckans Affärer. På plats finns också representanter från Region Östergötland, kommuner, näringslivsbolag och företag som får chans att nätverka med gästerna.

Källa: www.regionostergotland.se