You are currently viewing Vill inspirera till handling

Vill inspirera till handling

När Rebecka Le Moine tar emot i Naturcentrum i Trädgårdsföreningen visar hon stolt upp dess visningsträdgård med ekologisk odling, genbanken med odling av hotade växter och bihotellet för solitärbin i en trädstam.
-Mycket handlar om folkbildning och vi främjar natur- och miljöengagemang. Vi har ett 15-tal olika föreningar inom dessa områden som får låna vår lokal om de även bjuder in allmänheten, berättar Rebecka.
Att sprida kunskap till så många som möjligt, är ett av hennes huvuduppdrag som nytillträdd (januari) verksamhetsutvecklare på Naturcentrum. Linköpings Kommun är uppdragsgivaren, men Rebecka är anställd av naturmiljökonsultföretaget Calluna.
– Vi arbetar för att det här ska bli en ännu större mötesplats för allmänheten. För tillfället har vi även dragit i gång ett integrationsprojekt för invandrare och nyanlända med trädgårds- och uteaktiviteter. Odling och natur har ju alla människor någon form av relation till oavsett vilken del av världen de kommer ifrån.
För egen del är Rebecka född i Lund, men uppvuxen i lilla Snärshult, utanför Väckelsång och Tingsryd i Småland.
Intresset för naturen kom redan som liten. Bland annat tack vare morfar, som arbetade som professor i vattenekologi – och även gjorde viktiga projekt i länder som Kina, Tibet och Brasilien.
– Sedan fick jag intresset för att måla från min mormor, som var konstnärinna. Hon fokuserade framför allt på naturen i sina tavlor. Och det gör jag också till stor del, men också mer abstrakt.

Rebecka växte upp väldigt naturnära – hon älskade bland annat att fiska och klättra i tiden. Kärleken till naturen blev tidigt stark – och engagemanget för hur vi människor behandlar den har bara ökat med åren.
– Jag tycker att det är viktigt att visa uttryck och få folk att inse allvaret när det gäller sådana frågor, jag har själv anordnat demonstrationer och manifestationer för olika föreningar för att uppmärksamma olika miljöfrågor.
Rebecka har varit aktiv i olika kampanjer.
– Inför Parisavtalet var jag med i en klimatmarsch i Linköping för att visa att klimatfrågan är akut och att vi inte kan fortsätta som vi gjort. Syftet är att öka kunskapen för allmänheten och sätta press på politiker och beslutsfattare.
Hon flyttade till Linköping som 17-åring och läste till biolog på Universitet. Därefter arbetade Rebecka två år på Calluna som inventerare i olika exploateringsprojekt – mestadels ute på fältet – innan hon vidareutbildade sig till naturvårdbiolog i två år.
Rebecka är en van föreläsare och en av initiativtagarna till att uppmärksamma biologiska mångfaldens dag den 22 maj.

I våras åkte hon runt i Sverige på en egen föreläsningsturné från Ronneby i söder till Boden och Jokkmokk i norr.
– Syftet var att dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter till alla intresserade, inte bara personer som är med i organisationer och liknande. Jag vill väcka ett engagemang och öka förståelsen för den biologiska mångfalden.
Hon fortsätter:
– Biologisk mångfald kan låta väldigt tekniskt och som en avskild lite ”nördig” fråga. Kanske förknippas det med något som händer på andra sidan jorden i Amazonas regnskogar. Jag vill förmedla en annan bild som visar hur artrikedomen består av våra ängar, vatten och skogar vi har rakt framför näsan. Biologisk mångfald är en förutsättning för hållbarhet och frågan måste upp på agendan.

Vad är det allra viktigaste i frågan?
– Att få ut budskapet att alla människor kan vara med och påverka, många känner sig tyvärr maktlösa inför de här stora frågorna. Jag vill vara med och inspirera till handling. Vi lever i det sjätte massutdöendet, inte sedan dinosaurierna försvann för 65 miljoner år sedan har så många olika arter försvunnit i den hastigheten de gör nu.
-I Sverige finns fler än 4 000 rödlistade arter inom djur, växter, insekter och svampar, som har svårt att överleva. På grund av vår industrialisering av naturen finns det många arter som inte har någonstans att ta vägen.

Hur ska vi bära oss åt för att hitta en lösning?
– Det finns många olika delar som är viktiga. Bland annat ekologisk odling, utan bekämpningsmedel. Sedan är det många som tror att vi har ett hållbart skogsbruk med mycket naturskog i Sverige. Men så mycket som 61 procent av all skog i vårt land är 60 år eller yngre. Massvis av plantage har bara ett träslag, mångfalden försvinner och det stör ekologin. Det blir inte hållbart.
Vad kan vi som enskilda individer bidra med?
– Exempelvis genom att handla ekologiskt, sätta upp fågelholkar, spara lite högre och vildare partier när man klipper sin gräsmatta och visa engagemang för politiker och beslutsfattare.
Rebecka belönades av Världsnaturfonden WWF med utmärkelsen Årets miljöhjälte 2017 tillsammans med sångstjärnan Malena Ernman.
Malena fick för sitt klimatarbete – och Rebecka för sitt ideella naturvårdsarbete.
– Miljöpriset är ungefär som ett Nobelpris för oss. Med andra ord otroligt ärofyllt och roligt. Det ger ännu mer kraft för mitt fortsatta arbete. Frågan om biologisk mångfald är lika viktig som klimatproblemet. Vad vi gör nu spelar stor roll i framtiden och vi kan alla definitivt göra skillnad. Det är viktigt att ta vara på den möjligheten, framhåller Rebecka Le Moine.

 

SNABBFAKTA

NAMN: Rebecka Le Moine.
ÅLDER: 28 år.
FAMILJ: Särbo med Carl Schlyter. Mamma, pappa,
tre syskon.
BOR: Lägenhet i centrala Linköping.
YRKE: Verksamhetsutvecklare på Naturcentrum i
Trädgårdsföreningen, Linköping. Är utbildad naturvårdbiolog.
INTRESSEN: Natur, skriva poesi och dikter, konst och
att måla.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Joakim Löwing