You are currently viewing Växtkraft vill stärka näringslivet i Mjölby

Växtkraft vill stärka näringslivet i Mjölby

Den ekonomiska föreningen Växtkraft vill stärka näringslivet i Mjölby – och hjälpa sina medlemsföretag i kontakterna med kommun och andra myndigheter.
Efter pandemin har arrangemangen tagit fart igen med lunchmöten, föreläsningar och Mjölbybussen – som i år besöker Gnosjö och Skåne.

Växtkraft startade i Mjölby 2018 – och riktar sig till alla former av företagare inom kommunen. Det innebär alltså även i orter som Mantorp, Skänninge och Väderstad.
– Vi vill bland annat hjälpa företagarna när det gäller kontakter med kommun och andra myndigheter – exempelvis genom rådgivande eller tips om hur du ska gå till väga med kontakter i det aktuella mötet. Viktigt är också att vi vill skapa förutsättningar för nätverkande mellan företagen/företagarna, samt gentemot tjänstemän och politiker i kommunen, säger verksamhetsledaren Morgan Sehlstedt.

Detta genomförs i form av olika typer av möten – som luncher, föreläsningar, seminarier med mera.
– Vi försöker att arrangera ett lunchmöte i månaden, då vi har ett företag som är värd. Efter att ha ätit lunch tillsammans har företaget runt 45 minuter att presentera sig själva och sin verksamhet. På dessa möten brukar vi ha en ganska stor bredd av branscher och här finns stora möjligheter till nätverkande.

När det gäller föreläsningar bjuder Växtkraft in intressanta företagare – som entreprenören Per Holknekt (grundaren till klädmärket Odd Molly) i våras. Något som lockade en hel del näringsidkare i kommunen.
I juni anordnades även Invasion Väderstad – med besök på Marcus Kräftan och Afterwork efteråt.
Antalet medlemmar har nu ökat ända till cirka 140 – intresset är större än någonsin efter pandemin.
I maj varje år anordnas Mjölbymässan (fredagen för näringslivet och lördagen för allmänheten) – och i höst väntar Mjölbybussen.

Den 20 och 21 oktober står ett besök i Gnosjö, samt i Helsingborg och Höganäs på schemat.
– Vi inleder med att åka till Gnosjö för att ta reda på mer om den klassiska Gnosjöandan och färden går sedan vidare till Helsingborg, där vi äter middag och nätverkar på kvällen. Dagen ska vi till Höganäs – som förvandlats från en keramisk industriort till en högteknologisk, som bygger på den keramiska historien. Många inom världens bilindustri gör affärer i Höganäs.

Hittills är ett 20-tal medlemsföretag anmälda till busstrippen.
– Det ska bli jättespännande och roligt. Inte bara att få möta framgångsrikt företagande på andra orter, utan också att lära känna nya företagare i vår kommun. Den här utflykten är väldigt givande på många olika sätt.

Morgan menar att det också blir allt viktigare att locka mer kompetens till regionen kring Linköping och Mjölby i framtiden.
– Det är en väldigt spännande region med bland annat Saab i Linköping, Toyota i Mjölby, Boxholm stål och Väderstad AB, för att nämna några av de stora aktörerna. Regionen kommer att vara i brutalt stort behov av kompetens – och då krävs att vi blir bättre på att attrahera den hit. Politikerna måste jobba stenhårt för att utveckla pendlingsmöjligheterna, boendealternativen måste öka och den kommunala servicen och den kommunala servicen bli i världsklass. Vi kan inte enbart locka med fin natur, det är lika vackert i hela Sverige – utan måste vara bäst på det folk efterfrågar och behöver. Då kommer mer folk att flytta hit.

Något som behöver öka i framtiden är också flexibiliteten.
– Jag tror på ökat samarbete mellan olika företag – där kompetens kan gå emellan beroende på när behovet är som störst, menar Morgan Sehlstedt.

Det här Växtkraft i Mjölby kommun
Startade: 2018.
Produkt/bransch: Är en ekonomisk förening som riktar sig till dig som är företagare av något slag – industriföretag, serviceföretag, handelsföretag, lantbruk eller något helt annat. Målet är att skapa bra förutsättningar i kommunen för just ditt företag. Växtkraft vill stå på företagarens sida när det gäller kontakter med kommun och andra myndigheter. Leds av en styrelse med Jonny Cammerfjord som ordförande. Morgan Sehlstedt är verksamhetsledare.
Antal medlemmar: Cirka 140 företag inom många olika branscher.
Återkommande arrangemang: Lunchmöten en gång i månaden, föreläsningar, Afterwork, Mjölbybussen (i år åker den till Gnosjö, Helsingborg och Höganäs 20-21 oktober, Mjölbymässan (en fredag och lördag i maj varje år – fredagen för näringsliv och lördagen för allmänheten).

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #8 2022