You are currently viewing »Varför skulle vi då inte satsa på att bli bäst i världen?!«
Det ska bli riktigt kul att ha möjligheten att träffa så många anställda på Tekniska verken, att få lära känna lite fler än bara de som rapporterar till ledningsgruppen, säger Charlotta Sund. FOTO: Martin Henningsson

»Varför skulle vi då inte satsa på att bli bäst i världen?!«

Efter 26 år på Ericsson lämnar Charlotta Sund företaget för att bli vd för Tekniska verken. Hon kommer att arbeta i Linköping, efter många år i Stockholm.
– Det ska bli fantastiskt kul! Säger Charlotta.
– Jag börjar första maj men håller förstås redan på att sätta mig in i företaget, företagskulturen, organisationen, marknaden och de utmaningar som företaget jobbar med nu och kommer att jobba med framöver.

Charlotta slutade på Ericsson under hösten och har nu några månader någorlunda ledigt.
– Jag har arbetat på Ericsson så länge och det känns skönt med lite paus men jag arbetar i Ahlsells styrelse sedan deras bolagsstämma i våras så helt ledig är jag ju inte, säger hon.
– Eftersom det krockar lite att ha åtaganden i styrelsen för ett privat bolag och att arbeta som vd för ett kommunalt bolag, vars verksamheter kan snudda vid varandra, kommer jag att avgå från Ahlsells styrelse innan jag börjar på Tekniska verken. Det är förstås helt i sin ordning.
Tekniska verkens vision om att skapa världens mest resurseffektiva region är något som triggar Charlotta.
– Det är en jättebra vision! Staden Linköping har stor framgång inom energi- och miljösektorn. Regionen är framgångsrik inom området. Sverige är framgångsrikt inom området. Varför skulle vi då inte satsa på att bli bäst i världen?! Säger hon.
– Visionen är helt klart en av faktorerna som gjorde att jag ville ta det här jobbet som vd. Jag går igång på att göra modiga saker och ligga i den tekniska framkanten.

På Ericsson har hon arbetat med spännande teknik hela tiden.
– Det är ett tekniktungt företag med stor teknisk kompetens och det är kul att gå från ett sådant företag till ett annat tekniskt spännande bolag. Tekniska verken ligger verkligen långt fram med digitalisering och användandet av den nya teknik som finns, säger Charlotta.
– De har påbörjat resan med digitalisering och det är något som kommer att pågå i många år. Jag kommer verkligen inte att behöva börja den processen från noll men vi har så klart mycket kvar att göra och många nya sätt att använda oss av digitaliseringens möjligheter.
Digitalisering och Internet of Things (IoT) har varit en stor del i Charlottas sista roll på Ericsson.
– Jag jobbade främst mot företagssidan, det vill säga mot andra företag som inte var mobiloperatörer. Nu på min sista position satt jag i Ericssons centrala ledningsgrupp och hade ett globalt ansvar med kunder i många länder, berättar Charlotta.
– Många av de företag jag började jobba med inom IoT behövde lära sig mer om tekniken, möjligheterna det ger dem i deras bransch och med deras tillämpningar. Det ska bli spännande att jobba vidare med sådant på Tekniska verken, att hitta nya användningsområden och nya sätt att förbättra med hjälp av digitalisering.
Charlotta tar några exempel på hur digitaliseringen påverkar olika verksamheter:
– Det kan ju vara allt ifrån hur vi hanterar personalärenden eller kundärenden till hur vi läser av sensorer och effektiviserar våra tjänster. Det finns nog inget företag som inte påverkas av digitaliseringen, säger hon.
– Tekniska verkens vision om att bli den mest resurseffektiva regionen i världen kräver att vi tar till oss all möjlig ny teknik. Företaget tittar redan på hur andra företag och andra länder har löst sina problem och jag tycker att det är ett viktigt arbete. Vi ser vad vi kan ta till oss av best practise, vad som kan fungera i vår verksamhet.
Just den typen av arbete med att förbättra och förändra är något Charlotta arbetat mycket med genom sin karriär.
– Som ledare och chef tycker jag att det är viktigt att man tar till sig den återkoppling man får men också att man själv söker nya vägar att förbättra sitt ledarskap, säger hon.
– Samma sak gäller i verksamheter. Ibland kan det behövas stora förändringar men det som jag tror gör störst skillnad i längden är de små men ständiga förbättringarna. Det är viktigt att ha den ambitionen, att alltid bli bättre.

En del av anledningen till att Charlotta byter jobb nu är en sådan stor förändring inom Ericsson.
– Ericsson håller på med en stor omdaning och den del som var mitt ansvarsområde har man bestämt sig för att dra ner på. Det gjorde att jag behövde ta mig en funderare på vad jag skulle göra framöver, berättar hon.
– En annan anledning är att jag har passerat 50 och det kändes som att det var dags att fundera på vad jag ska göra i fortsättningen. En tredje anledning är att mitt liv ser lite annorlunda nu när våra tre barn är vuxna. Det ger en annan frihet, som vi inte haft tidigare.

Ett av barnen pluggar teknisk fysik i Linköping.
– Det blir ju lite trevligt att ha familj i Linköping också nu när jag ska börja jobba där, säger Charlotta.
– Jag håller på att titta efter en lägenhet i Linköping. Planen är att ha kvar huset i Stockholm till en början. Min man har eget företag så han kan säkert jobba en del ifrån Linköping också.
Det är inte första gången Charlotta bor i Linköping.
– Jag pluggade Industriell ekonomi i Linköping. Det var också där jag träffade min man, berättar hon.
– Jag har nog en lite romantiserad bild av Linköping efter det. Några vänner bor fortfarande där och det ska bli spännande att både lära känna nya vänner och lära känna själva staden igen.
Att jobba på annan ort är verkligen inget nytt för Charlotta.
– Mitt första chefsjobb var för en liten men global avdelning. Sedan har jag varit chef för både nordiska, europeiska, asiatiska och amerikanska avdelningar i olika kombinationer. Ett tag var jag chef för en avdelning som täckte norra Europa och Centralasien, från Grönland till Mongoliet. Det var 22 länder och 12 tidszoner, berättar hon.
– Under en period var jag i Kiev eller Moskva varannan vecka och i Norden varannan. Det var mycket resande då och min man reste en del han också.

Tre barn och mycket resor har förstås ställt krav på planering och samarbete.
– Vi har försökt att inte vara utanför Sverige båda två samtidigt i alla fall, säger Charlotta.
– Visst har det blivit många söndagskvällar med kalendern och planering men vi har fått det att fungera. För en generation sedan hade det inte gått men med de kommunikationsmöjligheter vi har haft har det ju alltid gått för barnen att ringa till oss, oavsett om vi varit i Göteborg eller i Indien.
Familjen spenderade ett år i London när Charlotta var föräldraledig med det yngsta barnet.
– Jag var medföljande till min man och var alltså hemmafru. Det var en nyttig erfarenhet, säger hon.
– Det gav mig en förståelse för vilka krav som ställs på en medföljande. Det är inte helt lätt att navigera alltifrån var man handlar mat och hur sophämtningen fungerar till att hitta rätt skola åt barnenen eller förstå hur det fungerar att ta barnen till doktorn. I och med att jag haft chefspositioner där jag har skickat ut medarbetare till andra länder runt om i världen har det varit väldigt nyttigt att ha den erfarenheten själv.

Allt internationellt arbete har också gett Charlotta en stolthet över det svenska systemet.
– Vi har ett väldigt välorganiserat och välfungerande system i Sverige, sett i jämförelse med väldigt många andra länder. Både om man jämför inom Europa och om man jämför med Nordamerika eller, förstås, om man jämför med totalitära stater, säger hon.
– Vi har en transparens här som är väldigt bra och som saknas på många håll i världen. Det är lätt att underskatta det, som svensk, men man märker det tydligt när man kommer till andra länder. Självklart kan systemet här bli bättre men i jämförelse är det redan väldigt bra.

Den tid Charlotta har framför sig, innan hon börjar som vd på Tekniska verken, tänker hon använda till att förbereda sig.
– Jag kommer att träffa Anders Jonsson, som är vd nu, och sätta mig in i verksamheten. Jag kommer även att gå en del kurser och träffa fler medarbetare, säger hon.
– Det ska bli jättekul att lära känna organisationen och människorna som jobbar i den! Ett arbete jag har framför mig är att försöka bli av med mitt filter så att jag kan gå in med öppna ögon och öron. Det är lätt att tro, efter 26 år i samma företag, att man vet hur saker och ting ska fungera och hur saker ska göras. Men det som är rätt för Ericsson är inte nödvändigtvis rätt för Tekniska verken. Företagskulturen, branschen och människorna kan göra att det som är helt rätt på ena stället är helt fel på det andra. Det måste man ha respekt för.
Företagskultur och kulturer i allmänhet är något som intresserar Charlotta.
– När jag träffar på något nytt fenomen eller möter en ny kultur tycker jag om att fördjupa mig i det och läsa på. Att läsa böcker är något jag gärna lägger tid på, säger hon.
– Andra fritidssysselsättningar inkluderar att spela tennis, åka skidor och så har jag en trädgård som jag gärna påtar i.
Det var något hon började intressera sig för när de bodde i London.
– England är ju trädgårdens förlovade land. Jag tycker trädgårdsarbete är väldigt avslappnande, säger Charlotta.
– Jag har faktiskt två trädgårdar, en vid sommarstugan i Bohuslän och en hemma i Stockholm.

Vi brukar spendera somrarna i Bohuslän. Där blir det en del tid på sjön också, berättar hon.
I och med att Charlotta varit chef för avdelningar som sträckt sig över många länder och haft kunder i nästan varje land i hela världen har det blivit mycket resande.
– När man reser så mycket som jag har gjort i mitt jobb blir det extra viktigt att ta sig tid för familjen. Några saker får man helt enkelt offra när man jobbar som jag och min man har gjort. Man får ha en tightare vänkrets och kanske inte ha så många fritidsintressen, säger hon.
– En sak som däremot är väldigt viktig att ta sig tid för är motion. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att ha en sund kropp så jag springer, spelar tennis och åker skidor när jag kan.
Resmönstret kommer att se väldigt annorlunda ut med det nya jobbet.
– Jag kommer ju att ha nästan alla mina kollegor i samma byggnad. Det är väldigt bra! För mig är det viktigt med personliga möten. Att vara en synlig ledare och att kunna träffa kollegor och verkligen mötas och få lära mig om deras vardag, det är så mycket lättare när man är samlade på samma ställe, säger Charlotta.
– Det ska bli riktigt kul att ha möjligheten att träffa så många anställda på Tekniska verken, att få lära känna lite fler än bara de som rapporterar till ledningsgruppen.

Det första Charlotta ska göra när hon börjar är att lyssna.
– Jag ska gå in med väldigt stora öron. Det är enda sättet att lära sig en ny verksamhet. Jag behöver ju förstå företagskulturen och som jag sa tidigare är det viktigt att jag inte kommer in med en föreställning om att jag vet hur saker ska göras, bara för att det gjordes så på Ericsson, säger hon.
– Företagskulturen på Tekniska verken är ju inte densamma och det som är bra på ett ställe är inte alltid bra på ett annat. Sen är det klart att det kan finnas saker jag kan ta med mig från Ericsson som skulle innebära en förbättring på Tekniska verken men det vet jag ju inte säkert förrän jag lärt mig mer om företaget och medarbetarna.

Charlotta tar med sig en del erfarenheter från Ericsson som hon tror kan hjälpa henne i arbetet med att hantera Tekniska verkens utmaningar framöver.
– Vi har ju stora ambitioner och modiga visioner på Tekniska verken och det ställer krav på att göra stora investeringar som kommer att betala sig först om några år. Samtidigt måste man ha en bra verksamhet här och nu, säger hon.
– Det är ju några hygienfaktorer, med kassaflöde och likviditet, som måste finnas på plats men sen är det ju också viktigt att ta hand om de kunder och de affärer man har nu, inte bara se på framtiden. Samtidigt måste man lära sig om kundernas beteenden och hur de ändras och vad den nya tekniken och digitaliseringen har för inverkan på deras behov och beteenden framöver. Det där är en viktig balansgång, mellan att få allt att fungera här och nu och att ligga i framkant så att man fortsätter att vara framgångsrik i många år framöver.

Som ledare beskriver Charlotta sig som modig, närvarande och transparent.
– Den feedback jag fått under åren är att jag är bra på att måla upp en vision och genomföra den med tydlig strategi och genomförandeplan. Jag är också mån om att utveckla mina medarbetare, säger hon.
– Som ledare kan jag fungera som en katalysator för medarbetarnas utveckling. Att vara där och ställa frågorna som ”Vad kommer du att göra om tre år?” kan hjälpa till att lyfta blicken och sätta igång processer. Det gagnar både företaget och medarbetaren att se framåt och utvecklas. Det är en viktig del av hur jag vill jobba, avslutar hon.

 

TEXT: Karin Wiklund
FOTO: Martin Henningsson