Du visar för närvarande Upptäckten som har fått folk att andas ut
En stor del av problemet beror på att vi ofta är stressade och har höga krav på oss själva, dessutom kanske ett stillasittande arbete. Allt detta leder till att vi blir stela i bröstkorgen, samt andas kort och stötigt, berättar Jan Karlsson. Foto: Joakim Löwing

Upptäckten som har fått folk att andas ut

Efter nästan 25 år inom räddnings­tjänsten utbildade sig Jan Karlsson till massör – och gjorde en revolutionerade upptäckt. I dag driver han en väl­besökt praktik i Finspång, som även lockar långväga kunder – och har utbildat Lotorpsmetoden vidare till cirka 850 terapeuter runtom i landet.

Allt började 1997, då Jan drabbats av värk i en axel – och efter flera resultatlösa turer inom sjukvården med kortison och ­mediciner till slut fick hjälp av en naprapat.
– Hon masserade bröstmuskeln hårt och intensivt, vilket ledde till att smärtorna försvann. Något som fick mig nyfiken och jag utbildade mig till massör, berättar Jan.

Samtidigt hade han i sitt yrke som brandman och ambulansförare ofta fått hjälpa astmapatienter som haft problem med andningen.
– Vi fick utföra så kallade björnkramar för att få ordning på andningen igen, samt att lugna och prata för att få paniken att släppa hos patienten. Jag märkte att många människor går runt med väldigt spända bröstkorgar på grund av att de andas fel. 

Grunden till många personers besvär – när det gäller allt från trötthet, till svullen mage, kalla händer och fötter, huvudvärk, andfåddhet och slemhosta till hjärtklappning – kan bero på att vi inte får ut ­tillräckligt med avgaser ur kroppen.
– En stor del av problemet beror på att vi ofta är stressade och har höga krav på oss själva, dessutom kanske ett stillasittande arbete. Allt detta leder till att vi blir stela i bröstkorgen, samt andas kort och stötigt. 

Det revolutionerande i Jans upptäckt – ­Lotorpsmetoden – är att han arbetar med att skapa en rörligare bröstkorg och att lära patienten använda sin andnings­muskulatur på rätt sätt.
– Metoden går ut på att få i mer syre i kroppen, samtidigt som man gör sig av med kroppens avgaser, exempelvis koldioxid. Det som sticker ut i mina behandlingar är att jag lägger mycket vikt på att massera bröstbenen och revbenens infästningar i bröstbenen. Det handlar om att förbättra vitalkapaciteten – det vill säga hur mycket personen kan andas in och ut. Om man har en lungvolym på fem liter och bara använder exempelvis 25 procent av den – på grund av en massa skräp som ligger och stör – är det inte så konstigt om det dyker upp olika sorters problem i kroppen.

2000 öppnade Jan en egen mottagning hemma i Lotorp, som han de första åren drev vid sidan av sitt arbete inom räddnings­tjänsten.

Lotorpsmetodens nya grepp var just kombinationen mellan att massera bröst­korgen rörlig och att göra andnings­övningar.
– Jag börjar med att mäta rörelsen i kundens bröstkorg och tittar på andningstekniken. Då får jag en bild över på vilket sätt hon eller han andas fel. Man ska inte andas med magen, som det alltid sades förr, utan med diafragman – tillsammans med yttre och inre revbensmuskulaturen i bröstkorgen. 

Under den första mätningen har många bara har en rörelse av bröstkorgen på runt en centimeter.
– Men efter att jag genom massagen gjort bröstkorgen mer rörlig brukar den öka till uppåt fem-sex centimeter på bara en behandling. Jag hjälper patienten att andas på rätt sätt, att magen inte spänns och att axlarna inte lyfts upp. Men sedan är det A och O att personen genomför de övningar jag skickar med hem.

När Jan mäter rörelsen på sin egen bröstkorg brukar den ligga på ungefär elva centimeter…
– Men det är ju inte så konstigt. Jag har ju hållit på med detta i över 20 år och lärt mig att andas på rätt sätt. Jag tänker inte ens på det längre.

Frånsett då han drabbades av covid-19.
– Jag blev sjuk i deltavarianten för ett par år sedan och var rätt dålig med tung andning. Jag mätte syre­sättningen i min kropp och den låg på bara 90 procent. Om den var under 92 procent ­rekommenderades man att uppsöka sjukhusvård. Men jag gjorde andnings­övningar tre gånger per dag och några dagar senare var syresättningen uppe i 99 procent.

I dag behandlar han många som lider av post-covid och framför allt har det besvärligt med andningen. Annars är det som vanligt en stor blandning vad gäller ­åkommorna som besökarna vill ha hjälp med.

Det kan vara allt från de som har astma, allergier och KOL – till huvudvärk och ­epilepsi. Och den som åkt allra längst för att få hjälp bodde ända uppe i Gällivare.
– En kvinna hade lidit av en konstant svår huvudvärk i flera år och genomgått en massa undersökningar och provtagningar inom sjukvården – utan att få bukt på det minst sagt jobbiga problemet. Efter en 45-minutersbehandling, där jag jobbade med spänningar i nacke, huvud och axlar släppte det för henne och hon blev så glad att hon började gråta. Om man kan vara med och bidra till att någon mår mycket bättre är det förstås en helt fantastisk känsla.

– Kvinnan med epilepsi drabbades tidigare ofta av anfall, men när hon gått på behandlingar här försvann de så gott som helt eller minskade i alla fall kraftigt. Jag får inte gå ut och säga att det var tack vare Lotorpsmetoden, men borde ju varit en bidragande anledning i alla fall. Men det är ju inte så att jag vill framhålla att jag skulle vara så duktig, utan framför allt påvisa hur pass mycket en spänd muskulatur kan påverka negativt i kroppen.

2004 hade Jan så pass många kunder att han valde att sluta inom räddningstjänsten och enbart satsa på det egna företaget – som ändrades från enskild firma till aktiebolag.

Därefter anställdes hans fru Lena som massör – och efter flytten av mottagningen till centrala Finspång har även sönerna Johan och Erik börjat arbeta där som massörer.
– Jättekul att ha så många familje­medlemmar samlade här och även dottern Malin hjälper till en del med bland annat marknadsföring, ler Jan. Det är också ­positivt att vi kan hjälpas åt att lösa ­problem, samt att behandla varandra – är ju ett fysiskt och ganska slitigt jobb.

Far och dotter skrev även boken ­”Lotorpsmetoden” tillsammans. Den innehåller inte bara en berättelse om hur metoden utvecklats – utan även många goda råd och hjälp till självhjälp för de som har besvär med andningen.

Genom åren har Jan också utbildat cirka 850 terapeuter runtom i landet – och åker varje år för att föreläsa på Bergqvists ­Massage- och friskvårdsutbildningar på skolor i Linköping, Stockholm och Malmö.

2005 gjorde Olle Löwhagen, professor på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, en studie om Lotorpsmetoden – som 2015 publicerades internationellt.
– Det var ett stort erkännande för oss, ler Jan. 

Han fyller 68 år i vår – men har inga planer på att trappa ned.
– Nej, jag får så mycket tillbaka av kunderna och dessutom är det så kul att vi i familjen gör det här tillsammans, menar Jan Karlsson. 

 

Jan Karlsson

Ålder: 67 år.
Familj: Gift med Lena, barnen Johnny (45), Johan (34), Erik (32) och Malin (30). Har också en hund – boxern Ulla  (som är döv).
Bor: I ett hus i Lotorp, utanför Finspång.
Intressen: Odla i trädgården, vara ute i naturen, plocka svamp, hunden, umgås med familjen.

Lotorps Massage & Friskvård 

Startade: 2000.
Produkt/bransch: Erbjuder behandlande massage och friskvård.
Antal anställda: 5.
Läge: Centrala Finspång.
Omsättning: Cirka 1,5 miljoner kronor.

Text & foto: Joakim Löwing