You are currently viewing Upplevelser med ett helhetstänk

Upplevelser med ett helhetstänk

En liten bit utanför Norrköping och Kolmården ligger det natursköna Virå Bruk. En anrik gård i ett litet samhälle som är omgivet av en vacker natur. Här hittar du en toppmodern jaktbiograf för kulskytte inomhus, sporting- och drivenbanor för hagelskytte, ett kulinariskt kök som tillagar traktens egna viltkött, och där även matlagningskurser hålls. Här hittar du jakthandel för vapen, kläder och jakttillbehör. En gårdsbutik med viltkött och närproducerat, and- och klövviltsjakt. Gården erbjuder dessutom övernattnings- och konferensmöjligheter i denna härliga miljö. Det är en snöig och mulen förmiddag när jag kliver ur min bil i Virå Bruk, för att mötas upp av en vinkade Caesar Åfors, vid huvudbyggnadens dörr.

Jag kommer precis i tid för att sluta an till personalen som sitter och tar sitt förmiddagskaffe och har något av ett morgonmöte. Efter lite samtalande och en välbehövlig kopp kaffe så tar Caesar med mig på en rundvandring kring gården och visar mig konferensrummen och jaktbiografen, köket och matsalen. Fina lokaler alltihop. Sen även boendedelen som ligger beläget vid en sjö, en bit bort från samhället. I dag jobbar det 15 personer på gården. Natur och anläggning i all ära, men det är personalen som ger besökarna den största upplevelsen. Och det är just upplevelsen det handlar om.
Gården är anrik och har en lång historia innan det blev en upplevelsegård. Caesar berättar:
– Det är ett gammalt järnbruk, eller kanske ännu mer korrekt – en järnförädlingsplats, nån gång på 1630-talet. Man utnyttjade skogen och vattenflödet i Virå. Man tog hit tackjärn som man sedan förädlade och gjöt kanoner. Vilket var en stor exportprodukt till slutet av 1700-talet.

Efter järnperiodseran, kom skogsbruket i fokus.
Här byggdes ett sågverk 1860, och drevs i ungefär 100 år. I sågverket gjordes plank och brädor, först och främst från den lokala skogen.
– Så jag brukar säga att först var järn-eran, sedan skogs-eran, och nu är det upplevelse-eran, säger Caesar.

Hur började då denna upplevelse-era?
– Det började med att vi byggde skjutbanan, som var Sverige första jaktbiograf. För att komplettera den och ge besökarna mervärde och mer att göra så byggde vi även jaktbutiken.
Man blir hungrig av att skjuta, så Caesar tänkte att han måste hitta på någonting.
– De första åren stod jag själv och lagade mat i mitt kök, samtidigt som jag jobbade heltid med helt andra saker. Matlagningen bara ökade och ökade och vi insåg att det var dags att bygga en restaurang, där vi då dels kan tillgodose kundernas önskemål, men också att vi kan ta tillvara på allt kött som skjuts på gården. Det skjuts ungefär fem ton kött per år på gården, och det vore ju ett optimalt sätt att förädla det hela vägen, från djuret till bordet. Vi har fått större delen av den förädlingen att stanna kvar på gården.

De byggde en restaurang, med ett öppet kök, där man även kan ha lite barhäng. En restauranglokal där man kan sitta 60-70 personer, men som också har utrymme för matlagningsaktiviteter.
– Vi är själva väldigt stolta över vår uppfinning. Köksöar med ventilation som är portabla, och kan flyttas undan när de inte används. Så vi har en mycket flexibel lösning här.
Det har blivit väldigt uppskattat. Matlagningen är Virås vanligaste konferensaktivitet.
– I går kväll hade vi då ett byggföretag från Norrköping som var här – 12 personer, mest grabbar som var jättematintresserade och lagade mat tillsammans.

Sen ger vi oss ut i den snöbeklädda naturen, i bil, och beger oss mot boendet som är beläget en bit bort, vid sjön Virlångens strand. På vägen berättar Caesar om att de kan utnyttja Virås dammar som byggdes till järnbruket.
– I dag kan vi använda de här dammarna och fallet för elproduktion. Så vi har faktiskt en ganska stor egen elproduktion. Vilket är väldigt tacksamt. Under den här kalla årstiden producerar vi cirka 100 000 kilowattimmar.

Gården bygger på ett slags helhetstänk och en hållbarhet.
– Vi har jobbat för att vi ska vara så självförsörjande som möjligt. Allt från råvarorna till köket och att handla grönsaker från grannen.
Jakten är självklart en väldigt stor en del av gårdens själ.
– Det vi är mest stolta över är vårt kronviltsbestånd. Vi jagar och skjuter en hel del kronvilt. Både för att det är en fantastiskt spännande jakt, men också för att det ger en väldigt fin råvara. Kronhjort är det absolut godaste köttet tycker vi, säger Caesar.
Vi kommer fram till boendet och jag ser två olika områden, båda nära vattnet. Jag har inga problem med att se tjusningen att bo här varken under vinter- eller sommartid. Nära till bad, grill och fiske. Vi tar en titt på en ny bastu som håller på att byggas, och utanför står en badtunna. Virå Bruk är den perfekta platsen för konferenser, fester eller minnesvärda företagsevent.

På vägen tillbaka till gården berättar Caesar att avståndet mellan gård och boende brukar ge besökarna minnesvärda upplevelser.
– När besökarna skjutsas till boende på kväll/nattetid så brukar den korta färden förvandlas till en vildmarkssafari, där man ofta får chansen att med strålkastares hjälp få se djuren äta eller röra sig i den mörka skogen. Det brukar vara mycket populärt, avslutar Casear.

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski