Upplev hållbarhet på riktigt hos Urnatur!

Upplev hållbarhet på riktigt hos Urnatur!

Urnaturs egentillverkade hus är häftiga. Oväntade platser att tillbringa natten på. Högt upp bland trädtopparna eller djupt in i skogen. Men vistelsen hos Urnatur handlar inte bara om att övernatta. Hit åker du för den äkta naturupplevelsen. För att leva hållbart i harmoni med skogen och jorden.

Känner du för att ta in på hotell, ringa på roomservice och unna dig frukost i sängen? Då ska du välja något annat utflyktsmål än Urnatur i Sjögetorp utanför Ödeshög. Vill du däremot vara delaktig i din vistelse, leva i direkt närhet till naturen och laga mat över öppen eld – då har du hittat en alldeles unik plats.

Utomhuslängtan

Ulrika Krynitz och Håkan Strotz driver markerna och gården med alla djuren runt Urnatur. Här har de bott de senaste 30 åren, med relationen till naturen som den röda tråden. Förutom skötseln av gården, bland annat med uppfödning av pälsfår, driver paret också Skogseremitaget, en retreat med möjlighet till konferenser, aktiviteter och events.

Hotellverksamheten startade redan 2007 och har växt succesivt genom åren.

-Vi ser hur allt fler längtar efter det ursprungliga, äkta och jordnära. Pandemin har såklart gjort sitt till, man är hellre utomhus än i trånga festlokaler. På markerna finns många olika naturtyper, ekskog, tallhed, öppna marker och blommande ängar. Vi delar så gärna med oss till våra gäster, säger Ulrika.

Som gäst hos Urnatur är man också med och bidrar till gårdens överlevnad och därigenom till fortsatt biologisk mångfald, menar Ulrika.

-Får, hästar och kor betar på ägorna. Det är ett hårt och tidskrävande jobb att sköta om allt, men vi vet att vårt arbete gör nytta. Här frodas ett levande landskap och olika djur- och växtarter kan växa sig starka. Tack vare våra återkommande gäster har vi råd och möjlighet att vårda naturen, förklarar Ulrika.

Hållbarhet, ingen quickfix
Vill du besöka till Urnatur ska du planera för minst två nätter. Ulrika och Håkan räknar med att man behöver tillbringa åtminstone en hel dag på markerna för att få med sig känslan och själva poängen med vistelsen. Båtturer, bad, promenader, vandringsleder eller långa timmar i hängmattan – här kan man koppla av eller samla kraft, precis så som man själv önskar.

Fyra olika trädhus – med boende högt bland grenverket – finns att boka, två större sviter och två lite mindre. På marken finns totalt sex stugor, den som vill komma undan lite kan med fördel boka ”Gläntan” – en liten American Style cottage, med egen veranda. Sovloftet på övervåningen gör den perfekt för familjer med lite äldre barn.

Många av gästerna på Urnatur kommer tillbaka gång på gång. De blir som en del av konceptet och gör medvetna val kring sitt boende.

-Vi försöker att erbjuda något för alla typer av sällskap. Små och stora, gamla och unga. Men gemensamt är att du är delaktig i allt som händer här. Lagar mat av gårdens grödor och hjälper till med dagens sysslor. Här behöver man inte skynda sig att ta det lugnt. Det måste få ta tid. Vi pratar så mycket om hållbarhet idag. Hos oss upplever vi det på riktigt, betonar Ulrika.

 

Text: Redaktionen
Foto: Pressbild

Tidigare publicerat i Affärsstaden #7 2021