Anna Broeders jobbtitel är Community & Employer Branding Manager och hon brinner för att koppla ihop människor och skapa nätverk. Hon har läst personal- och arbetsvetenskap på Linköpings universitet och arbetat som rekryterare. Men sedan 2016 är hon anställd på Linköpings Science Park med uppdrag att stötta de kunskapsintensiva bolag som finns i hubben Mjärdevi i deras arbete med att attrahera talanger och kompetens och samtidigt skapa mervärden för alla de talanger som redan finns här.
– Mitt jobb är jätteroligt och innebär uppdrag på såväl lokal som regional och även nationell nivå, berättar hon.
På den lokala nivån finns förstås ett nära samarbete med Linköpings universitet och framför allt med den tekniska fakulteten.
– Vi arbetar s till exempel tillsammans med en skuggstyrelse bestående av studenter, för att få deras syn på vår verksamhet och arrangerar mässor tillsammans med LinTek för att synliggöra studenterna för bolagen som huserar där borta på andra sidan Universitetsvägen.
Ett långsiktigt arbete är det årliga Code Summer Camp som vill väcka och stimulera intresset för teknik, problemlösning och kodning hos barn och ungdomar mellan 7 och 17 år.
– I år blev lägret digitalt, men väljer man att se det positivt kunde vi öppna upp för 383 deltagare jämfört med tidigare år då vi haft plats för 120.
Anna berättar om att man också jobbar för att bli bättre på att ta tillvara på internationell kompetens.
– Den 18 november kör vi ett nationellt pilotprojekt tillsammans med de fem andra Science Parks i ICT, där vi med hjälp av AI matchar talangernas CV:n med företagens kompetensbehov och låter dem speeddejta under 20 minuter. På så sätt hoppas vi kunna rekrytera flera till Sverige. Från Lund i söder till Luleå i Lund har vi 2 400 bolag att kunna arbeta på, en mängd städer och varierande landsbygd belägna nära kontinenten eller mitt i fjällvärlden att bosätta sig i.
Inte minst har Östergötland mycket att erbjuda, menar Anna som vet vad hon pratar om eftersom hon delar sin tid mellan hemmet i Norrköping och jobbet i Linköping. Hon nämner naturen som både är skärgård, skog och slätt samt Norrköpings blandade kulturutbud som tillsammans med Linköpings alla spännande framtidsföretag blir en skön helhet.
– Vem skulle inte vilja bo och arbeta här, liksom? ler hon och berättar om Region Östergötlands och Tillväxtverkets framtidsprojekt TEAM Östergötland där ett av tre delprojekt handlar om att främja rekryteringen i regionen. Bland annat analyserar man hur en mottagarfunktion skulle kunna se ut.
Man tittar bland annat på arbetstillstånd, bostadsmöjligheter och tandemrekrytering (d.v.s. när en medföljande också behöver en lämplig sysselsättning.)
– Det finns många lagar och regler som kan försvåra för utländska talanger att komma hit, fortsätter hon. Inte minst kan den höga skatten verka avskräckande. Jämfört med andra länder får man kanske mindre kvar i plånboken, men med ett tydligt synliggörande av vad vårt välfärdssystem faktiskt innebär blir det kanske lättare att attrahera fler.
När det kommer till att skapa mervärden och se till att behålla de talanger som kommer till regionen, menar Anna att det till mångt och mycket handlar om att skapa sammanhang där man kan känna sig delaktig.
– En community är otroligt mycket mer än en förening. Det är ett verktyg som används ända upp på regeringsnivå för att ge människor en meningsfull vardag och ett större syfte. Vi erbjuder en Community Service, som syftar till att ge råd och hjälp, tillhandahålla lokaler och i framtiden även arrangera erfarenhetsträffar, säger Anna som i samarbete med författaren Joakim Hedström skapat boken ”Community – så bygger du en gemenskap där alla vinner”. En konkret handbok med tips från intervjuade företagare, gymnasieungdomar, regeringsföreträdare och eldsjälar.
Att fortsätta vara attraktiv som arbetsgivare tror Anna blir företagens nästa stora utmaning. Hur håller man lojaliteten stark i tider när de anställda jobbar hemma och kanske hinner funderar på var de vill arbeta? När de får andra erbjudanden? Och när möjligheten att jobba varsomhelst blir mer och mer tillgänglig?
– Framtidens arbetsplats är en del, tror Anna. Behöver vi ha stora kontor när alla ändå inte är inne samtidigt? Många uppskattar att arbeta aktivitetsbaserat, där den kreativa processen kanske görs bäst i loungen på ett open office medan telefonsäljmötet helst genomförs i avskildhet.
Hon säger att möjligheten till livslångt lärande och kompetensutveckling också kommer att bli viktigt, liksom att tillgodose olika generationers krav där någon vill ha allt, en annan vill vara med och rädda världen och ytterligare en vill ha trygghet i arbetslivet för att kunna köpa hus och bilda familj.
– Det är spännande utmaningar att ta tag i och förutsättningarna skiftar ständigt. Det är därför jag trivs så bra med mitt jobb, säger Anna
Text: Mirjam Lindahl
Foto: Fotograf Engström