You are currently viewing Tuff sommar för besöksnäringen
Hanna Nord, strateg för besöksnäringen i Östergötland.

Tuff sommar för besöksnäringen

På grund av pandemin sjönk antalet gästnätter dramatiskt i Östergötland i jämförelse mot förra sommaren.
Men det blev inte så illa som befarat.
-Under juli täckte de svenska turisterna upp ganska bra för bortfallet från de utländska, säger Hanna Nord, strateg vad gäller besöksnäring på Visit Östergötland, en del av Region Östergötland.
När covid-19 kopplade ett starkt grepp om världens tillvaro i våras blev det ett drastiskt ras vad gäller både affärsresor, konferenser och vårt privata resande.

De stängda landsgränserna och rekommendationerna i Sverige att i möjligaste mån hålla sig i sitt eget län skapade som inom många andra branscher panik vad gäller turismen.
-Det såg väldigt mörkt ut och spåddes en extremt tuff sommar för besöksnäringen. Som tur var blev det inte så illa som först befarat, menar Hanna Nord.
Trots avsaknaden av utländska turister – som i fjol utgjorde ungefär 20 procent av antalet gästnätter i Östergötland – blev i alla fall inte sifforna för juli månad så katastrofala som förväntat.

Minskningen på över 40 procent i juni halverades under juli.
Något som beror på att vi svenskar verkligen tog tillfället att fira en hemester den här sommaren.
-Om länets största städer Linköping (som ju är en eventstad) och Norrköping hade det lite tyngre vad gäller gästnätter, blev det i stället en ökning för många ställen i vår skärgård, längs Göta kanal och längs Vättern. Där finns det boplatser som slog rekord i antalet besökare.

Tack vare att Kolmårdens djurpark valde att ha öppet – men med max 4 000 besökare per dag – gynnades ändå Norrköping med omnejd.
För södra delarna av länet blev det motsatt effekt på grund av att Astrid Lindgrens värld tvingades ha stängt till följd av coronaviruset.

Enligt siffrorna har det ändå varit fyra-fem procent utländska gäster – kan det verkligen stämma?
-Nej, många länder har ju haft stängda gränser och i annat fall riskerat att hamna i karantän när de återvänder till sitt hemland. Så det har jag svårt att tänka mig. Det jag vet är att de som bokar boende via sajten booking.com räknas som amerikaner, eftersom den är från USA. Det innebär att även svenskar kan räknas som att de kommer därifrån när de bokar hotell och annat boende.

Vad har avsaknaden av utländska turister inneburit?
-Frånsett att det bidragit till minskat antal gästnätter spenderar ofta de internationella besökarna i snitt mer pengar på sin semester i Sverige än vad vi svenskar gör. Enligt beräkningar kan det handla om mellan tio och tolv procent, vilket förstås märks av.

För vissa aktörer har pandemin inneburit ett uppsving i verksamheten – vilka framför allt inom turismen?
-Många mindre boendealternativ på mindre orter nära vatten, olika typer av uthyrning – som exempelvis kanot och kajak och olika former av båtturer. Göta kanal har haft ett riktigt bra år. Många fler har skaffat en fritidsbåt, köpt eller hyrt en husbil med mera. Men eftersom vissa av de sistnämnda övernattat på ställplatser är det ju svårt att få fram några siffror.

På senare år har ju annars besöksnäringen i Östergötland blomstrat allt mer – vad betyder årets smäll med ändå totalt sett kraftig minskning?
-Tyvärr har ju redan en del verksamheter tvingats stänga. Allting är väldigt ovisst i höst och vinter. Inte minst även då antalet affärsresenärer och konferenser är på stark nedgång. Fler möten sker digitalt och fler personer fortsätter att arbeta hemifrån.

Hon fortsätter:
-Det man kan se är att hotellkedjor, som exempelvis Scandic, öppnar upp för att kunna ha mindre möten på hotellrum eller någon annan lokal. De som arbetar hemifrån kanske inte vill ha människor hemma hos sig – och kan då boka in sig där när det behövs fysiska möten.

Hur ser du på den fortsatta satsningen på tyska turister till länet?
-Enligt rapporter får vi nog räkna med att det kan dröja ända till 2023 innan det börjar återgå till tidigare nivåer. Men det är ju mer en gissning. Just marknadsföringen tar längre tid i till exempel Tyskland att se effekterna av. Arbetet som gjordes under våren 2020 ger inte effekt förrän sommaren 2021 i vanliga fall, berättar Hanna Nord.

Antal gästnätter i Östergötland
Juni 2019: 240 955 : + 4,4 procent mot året innan
Juni 2020: 141 728 : – 41,2 procent mot året innan
Juli 2019: 445 075 : + 14,7 procent mot året innan
Juli 2020: 346 902 : – 22,1 procent mot året innan
Augusti 2019: 279 027 : + 5,4 procent mot året innan
Augusti 2020: 230 876 : – 17,3 procent mot året innan

Procent utländska gästnätter i Östergötland
Juni 2019: 20 procent
Juni 2020: 5 procent
Juli 2019: 20 procent
Juli 2020: 4 procent
Augusti 2019: 20 procent
Augusti 2020: 7 procent

 

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Pressbilder