You are currently viewing Trollegater – upptäck underjorden i en av Sveriges största urbergsgrottor
Foto: Annika Myhre

Trollegater – upptäck underjorden i en av Sveriges största urbergsgrottor

En av Sveriges största urbergsgrottor finns i Östergötland, närmare bestämt i naturreservatet med samma namn som grottan, Trollegater. Den ligger en bit utanför Rimforsa i södra delarna av Östergötland. Här kan du uppleva det underjordiska Östergötland, om du inte har några problem att samsas med trollen vill säga. 

Nej, några troll kan vi förvisso inte berätta om att någon har stött på hittills i grottorna men så sent som 1963 när grottorna upptäcktes för första gången var det just detta som rörde upp känslor hos ortsbefolkningen. Man ville att området skulle få vara ifred eftersom man inte ville störa just trollen. Tack och lov fick man inte gehör och nu är Trollegater ett av Östergötlands mest spännande och unika utflyktsmål. 

Här i de södra delarna av Östergötland är antalet urbergsgrottor större än någon annanstans i Europa. Grottsystemet i Trollegater är totalt närmare 100 meter långt och egentligen inte alls bara en grotta utan flera. 

Man anser att Trollegater började bildas efter att den senaste landisen smälte bort. Då inträffade ett antal jordbävningar som ledde till sprickor i urberget. När landisen sedan försvunnit blev det spänningar i berggrunden när landet höjdes. Sprickorna i urberget vidgades och försköts och på så sätt bildades ett antal grottor och djupa klyftor.

Trollegater kan upplevas av både stora och små äventyrare, och även de som inte spontant känner för att tränga sig genom minimala öppningar ner i underjorden. Har du klaustrofobiska tendenser går det precis lika bra att vandra genom de långa gångarna – eller gaterna som de kallas. Det är de stora sprickorna som skapats och som ligger ovan mark men med klippväggar på båda sidor som är mellan tre och fem meter höga.

Väljer du att ta dig ner i grottorna finns det mycket att upptäcka. Stora Grottan som i sig är en av Sveriges absolut största urbergsgrottor nås via en trång ingång. Men väl inne i grottan finns kanske det mest intressanta i hela grottsystemet – den stora Stensalen. Det är här trollen både bott och anordnat de stora trollfesterna, om vi ska tro myterna. 

I bortre änden av den stora Stensalen finns öppningar till två långa gångar som längst in förbinds med varandra. Höjden varierar kraftigt. Förvänta dig att ena stunden kunna stå rak medan du nästa måste åla dig fram.

Så vad är bra att tänka på för dig som ska uppleva Trollegater? Temperaturen i grottorna håller runt 11 grader, se därför till att klä dig bekvämt i långärmat och långa byxor. Utöver det är det lämpligt att utrusta dig med både pannlampa och vattentåliga skor. Och är du inte redan en van grottupptäckare kan vi varmt rekommendera att anlita en guide, det kan man göra via turistbyrån i Kinda. Dels för att få alla roliga och spännande historier berättade. Men också för att du ska veta var du ska gå och inte och framför allt för att uppleva allt som går att uppleva och inte missa något.

I naturreservatet finns faciliteter som grillplats och torrtoaletter vid parkeringen/entrén. Vill du passa på att vandra när du besöker Trollegater så finns det kortare leder i naturreservatet. Vill du vandra lite längre passerar Östgötaleden här med sträckningen Trollegater-Öna, ett kulturreservat som i sig också är väl värt ett besök. Men mer om det en annan gång.

Fler utflyktsmål och upplevelser i närheten av Trollegater:

  • Rimforsa strand – här kan du boka övernattning eller göra ett besök för lunch eller middag i avkopplande miljö intill sjön Åsunden.
  • Besök kulturreservatet Öna. En liten by djupt inne i skogen som är ett pedagogiskt exempel på hur livet kunde vara i en fattig skogsbygd fram till början av 1900-talet.
  • Några mil söderut ligger Kisa. Här rekommenderas ett besök på Café Columbia med Emigrantmuseet på övervåningen. I det röda lilla huset precis intill vägen öppnade vad man kan säga var Sveriges första resebyrå eller ja: emigrantbyrå på den tiden. Här ordnade ägaren med resor över till Amerika för hugade spekulanter på ett nytt liv i väster och det är det vi nu får lära oss mer om på våning två. 

Text: Cornelia Tonéri Foto: Annika Myhre