You are currently viewing Tillbaka på LARM – men nu som utställare

Tillbaka på LARM – men nu som utställare

– Det är egentligen rätt galet hur bananskal kan ta en dit man allra minst trott, skrattar Ellinor över en kopp kaffe i lunchrestaurangen på Collegium i Mjärdevi, där hennes bolag Agricam nu huserar på sjätte våningen. Jag är egentligen en stadstjej, uppvuxen i Linköping och i England, och har ingen relation till lantlivet över huvud taget. Under studierna hade jag siktet inställt på något inom med- eller biotech. Aldrig trodde jag väl att jag skulle arbeta med kossor- och faktiskt tycka att det är intressant!

Bananskalet i det här fallet var det examensarbete som Ellinor skrev åt de två företagen Termisk Systemteknik, som sysslar med värmekamerateknik, och Biototal som verkar inom lantbruket. Uppdraget var att ta fram en affärsplan som kombinerade de två företagens tekniker och idéer och resulterade också i en vinst för bästa idé i Venture Cup. Prispengarna användes sedan till att göra verklighet av idén, en sensor som med värmekamerateknik kunde identifiera juverinflammation hos mjölkkor i ett tidigt skede och därmed korta behandlingstider och antibiotikaanvändning; Start-up-företaget Agricam föddes.
– Under åren 2010 till 2013 satt jag på företagsinkubatorn LEAD och lärde mig bygga en organisstation, skaffa kapital och inte minst att sälja, ler hon och ler åt minnet av sig själv som något telefonskygg. Något hon har fått lära sig att övervinna.

Östergötland är en stark region på många områden inom de gröna näringarna och och gårdarna drivs av så kallad multiföretagare.
– En lantbrukare måste vara duktig på så otroligt mycket, säger hon. De ska vara rörmokare, mekaniker och elektriker. De ska vara ekonomer och jurister med kunskap om lagar och regler och dessutom ha ett gott ”djuröga” för att kunna driva en sund och klok djurhållning. Jag är imponerad.

AgTech är ett relativt nytt område och Ellinor är glad att ha en bransch att kunna benämna sig till efter att från början fått presentera företaget i stil med ”verksamt inom värmekamerasystem-med-inriktning-mot-lantbruk-och-framför-allt-mjölkkossor” för intressenter och eventuella investerare.
– Det är fantastiskt när två världar möts. Att kunna ta det datoriserade och i viss mån fyrkantiga för att göra skillnad i en bransch som egentligen handlar om det precis omvända, säger hon och berättar om att man kan se det som en typ av bokföring på djuren. Statistik och data tas tillvara för att förutse och förekomma. Mätningar och värderingar ger insikter och kunskap för att skapa bättre förutsättningar för djuren vilket resulterar i färre sjukdomar, minskad kalvdödlighet, ökad produktion och framför allt hälsosammare djur som lever längre och bättre.

I år fyller Agricam 10 år och erbjuder nu, förutom värmekamerasystemet, även effektiva bakterieanalyser och strategisk veterinärkunskap. Bolaget har 12 anställda, varav två strategiveterinärer och man ser sig som en helhetsleverantör inom djurhälsoarbetet.
– De olika delarna har växt fram ur alla data och hänger därför också ihop. Och det är en bransch i utveckling och vi har riktigt roliga saker på gång, ler Ellinor och berättar att både arbetet med bakterieanalyserna och utvecklingen av veterinärtjänster har fått beviljat utvecklingsstöd från Jordbruksverket.

När Ellinor tänker på framtiden för Agricams räkning ser hon en mer utvecklad säljkår, kanske ett tjugotal anställda och en omsättning på 50 miljoner framför sig. För sin egen del hoppas hon på att kunna dela med sig av erfarenheter och bidra med kunskaper i strategiska styrelsearbeten.
Men först ska hon ställa ut på LARM2020 och träffa studenter som är precis där hon var. Hon hoppas och tror att många teknologstudenter ska ta tillfället att besöka mässan som går av stapeln den 11 februari.
– Mässor är en otroligt värdefull kontaktyta. Många av de anställda på Agricam är studenter från Universitetet, som börjat som exjobbare, i projekt eller på timmar och sedan blivit kavr i fast antällning. Att få träffa människor från olika sammanhang och berätta vad vi gör är otroligt roligt och många är väldigt nyfikna och intresserade, berättar Ellinor och uppmanar besökarna att komma förbi montern för att diskutera, fråga och inte minst testa sina kunskaper i ko-quiz.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl