Till Amsterdam och Holland reser du enkelt och bekvämt från Linköping City Airport!

Amsterdam är en av mina favoritstäder, den perfekta destinationen för en weekendresa. Genom ett av mina tidigare arbeten besökte jag ofta staden i tjänsten men har även turistat här många gånger.

ATT GÖRA

Ingen annan europeisk huvudstad har så många sevärdheter och museer per kvadratkilometer, staden har världens högsta koncentration av museer och är hemvist för kulturella pärlor som t ex Van Gogh-museet, Anne Franks hus, Eremitaget Amsterdam och Rijksmuseum med Rembrandts världskända tavla “Nattvakten”. Ska du besöka Anne Franks hus, vilken jag verkligen rekommenderar, boka biljetter i förväg via nätet! Risken finns annars att du blir stående i kö i flera timmar.

Amsterdam är också en underbart vacker stad med sina 1600-tals hus och kanaler. Det historiska kanalsystemet finns på UNESCO:s världsarvslista. Det är härligt att bara promenera omkring, kanske hyra en cykel eller utforska staden per spårvagn eller kanalbåt. På kanalbåtarna finns det både hop-on/off biljetter och biljetter för enstaka turer.

Ta gärna med barnen till Amsterdam! Artis Zoo är en mycket fin djurpark med bl. a en spännande fjärilspaviljong och man är väldigt nära djuren vilket uppskattades mycket av mina ungar. Det lilla apberget är en höjdare där man lätt fastnar ;-). Här finns också Hollands största planetarium. Vid Dam Square ligger Madame Tussauds.

Man kan inte resa till Amsterdam utan att besöka Blomstermarknaden! Vid kanalen Singel ligger den på flytande pråmar sedan 1862. Här kan du köpa allt från de typiska holländska tulpanerna i alla regnbågens färger till pelargoner och andra växter. En del plantor bör du inte ta med till Sverige även om de lagligen säljs i Holland…Marknaden är öppen 9-17 utom söndagar då den öppnar 11.00. Bredvid marknaden finns en rolig butik som bara säljer julsaker. Det spelar ingen roll om det är mitt i sommaren, i den affären är det alltid julafton!

Lite utanför Amsterdam ligger Keukenhof, en enorm blomsterpark som jag också uppmanar er att besöka om ni reser på vårkanten. Den har öppet från 20 mars till den 17 maj och här kan du se de mest fantastiska blomsterplanteringar.

Jag kan även rekommendera ett besök på Heineken Experience! I Heinekens tidigare bryggeri finns nu ett upplevelsecentrum. Här får du lära dig allt om 150 års bryggerihantverk till att i en 4D-upplevelse känna hur det är att bryggas och buteljeras! Även här rekommenderar jag att man bokar biljett i förväg på nätet.

Gillar du att shoppa? Kalverstraat är en gågata i centrala Amsterdam där det mesta finns men utforska även andra delar av Amsterdam. Vill du shoppa men lockas inte av de stora internationella shoppingkedjorna och varuhusen? Känner du inte för att strosa genom stora butiker på de populära shoppinggatorna och föredrar istället små, originella och exklusiva butiker? I så fall kan du hitta dem i stadsdelen 9 Straatjes (nio smågator) i en mycket vacker del av Amsterdams innerstad. Jag köper alltid med mig ost från Holland. Det finns många små ostbutiker där du kan köpa allt från milda Goudaostar till ost som doftar gammal svettig yllestrumpa ;-).

MAT

I Amsterdam finns det 3 speciella matupplevelser: holländsk husmanskost, en grillad biff på något av de fantastiska stekhusen eller en indonesisk “rijsttafel”. Det är, kan man säga, ett smörgåsbord bestående av smårätter med sitt ursprung i Indonesien.

Lite historik:

Europeiska kolonisatörer kom till öriket under 1500-talet, först var det portugiser, sedan britter och slutligen holländare. Holländarna grundade Holländska Ostindiska Kompaniet 1602 som hade kontrollen tills det gick i konkurs kring 1800. Den holländska staten tog då över kontrollen över Indonesien och ombildade det till en koloni, den upplöstes i samband med andra världskriget då Japan ockuperade landet. Både de indonesier som kom till Holland och de holländare som bott ute i kolonierna tog med sig traditionen med “rijsttafel”.

Det är inte ovanligt med 40-talet rätter, allt från milda smakupplevelser till mycket kryddstarka.

Känner du inte för att sitta ner på en restaurang för en måltid, testa “Flamse Frites”.

Pommes frites (oftast tillverkad av belgisk Bintje-potatis) som har friterats två gånger och serveras i en papperskon med majonnäs, njutes gärna tillsammans med en sval öl.

Jag har bara nämnt en del av allt som finns att göra i Amsterdam! Det finns något för alla, oavsett ålder och intresse. Detta var endast ett smakprov som jag hoppas väckte er nyfikenhet!

HOTELL

Det finns hundratals hotell i Amsterdam, allt från enkla mindre hotell till de finaste lyxhotellen. Bland lyxhotellen kan nämnas NH Grand Hotel Krasnapolsky vid torget Dam, Hotel Pulitzer som består av 25 sammanhängande kanalhus och Amstel Hotel med en fin utsikt över floden Amstel. Är du intresserad av design finns Conservatorium Hotel och Lloyd Hotel.

Två hotell som jag själv gillar och där det brukar finnas bra helgpriser är Doubletree by Hilton vid Centralstationen (www.hilton.com) och Park Plaza Vondelpark (www.parkplaza.com). Doubletree ligger 5 minuter från Centralstationen dit du kommer med tåget från Schiphol, det är nästan helt nytt och har en fantastisk Skybar med utsikt över Amsterdam. Park Plaza vid Vondelpark ligger lugnt vid denna lummiga park som är härlig att promenera i. Jag kikar alltid på www.tripadvisor.com när jag ska boka hotell. Vad har andra resenärer tyckt? Jag kan också söka efter t ex de mest uppskattade budgethotellen. Glöm heller inte att våra resebyråer har många tips och information om t ex hotell.

PRAKTISK INFO

När du har landat på Schiphol köper du lätt en tågbiljett i någon av automaterna för 4 EUR, tar rulltrappan ner till bottenvåningen och hoppar på tåget in till centrala Amsterdam. Det tar ca 15 minuter!

Du reser enkelt till Amsterdam med KLM från Linköping City Airport!

T ex en resa i april:

Med KLM:

Avresa fredag 11:55 från Linköping och du är framme i Amsterdam 13:35 eller

Avresa fredag 17:05 från Linköping och du är framme i Amsterdam 18:55.

Hemresa söndag 20:55 från Amsterdam och du är i Linköping 22:40.

Du får då minst två heldagar på plats!

Pris: från 1 935 kr.

Det går även utmärkt att flyga med SAS också via Köpenhamn.

NYTTIGA LÄNKAR

http://www.holland.com/se/tourism/stader-i-holland/upptack-amsterdam.htm

http://www.keukenhof.nl/en/

http://www.artis.nl/

http://www.annefrank.org/

http://www.heinekenexperience.com

https://www.rijksmuseum.nl/en/general-information

http://www.vangoghmuseum.nl/