”The One IT partner” – Johan Ekberg

”The One IT partner” – Johan Ekberg

Johan Ekberg arbetade inom Canon Sverige i Stockholm som bland annat produktchef när han lockades av att köpa och ta över något eget.
Hustrun Cecilia är från Nyköping och med tanke på närheten därifrån slog han till på Canon Business Center 2001. Ett företag som sysslar med dokumenthantering och i dag har totalt tretton anställda i Linköping och Motala.
Därefter kom även IT-bolagen One IT Partner och Datapartner AB till – som numera har fjorton, respektive två anställda. Det förstnämnda håller till i Linköping och Motala, medan Datapartner är lokaliserat i Åtvidaberg.
Lägg dessutom till Hellmanska gården – kafé, bageri och butik i Nyköping – som Johan också äger, samt hans fru driver.

Den första frågan är given – hur hinner du egentligen med allting?
– Ha, ha, ja, det kan man undra. Det handlar om att man måste våga och ha förmåga till att delegera. Om jag inte hade litat på min personal hade det aldrig fungerat. Jag kan ju bara vara på ett ställe i taget och hinner inte att vara med i varje beslut. Det här är något jag blivit bättre på med åren, för det finns inget annat sätt.

Hur fungerar det att pendla fram och tillbaka från Nyköping till Linköping varje vardag?
– Efter 17 år börjar jag bli van kan man väl säga (skratt). Jag kör ungefär 7 000 mil per år med bilen. Det blir även ungefär en dag i Motala för de två kontoren där varje vecka. I bilen lyssnar jag på ljudböcker, poddar och ringer telefonsamtal både jobb och privat. Det gäller att försöka utnyttja tiden. Tycker det går bra att kombinera ihop med familjelivet.

Vad säger du den östgötska marknaden?
– Den är väldigt spännande, framför allt i Linköping som ju är en av landets mest växande städer. Det är en väldigt bra region att göra affärer i, inte minst tack vare Mjärdevi, Universitetet och allt byggande som pågår. Dessutom kommer nya Ostlänken att ge en stark injektion.
Johan fortsätter:
– Något som är intressant är att det bor en stor blandning av människor i Linköping, där en hel del är inflyttade från andra städer. Många som exempelvis blivit kvar efter studier på universitetet. Det är något som jag är säker på har gjort det lättare att komma in i staden och göra affärer.

Vad utmärker dig som företagsledare?
– Jag brukar kalla mig själv för otåligt långsiktig. Jag har aldrig sålt något företag som jag förvärvat, men samtidigt lagt mycket kraft på utveckling av dem.

Vilka faktorer är det framför allt som driver dig?
– Att jag tycker så mycket om att göra affärer och ha nöjda kunder. Det jag gillar mest är säljtouchen.

Kan det bli fler uppköp i framtiden för din del?
– Ja, det kan det mycket väl. I så fall inom samma bransch som jag redan är verksam i – IT och teknik. Där finns också väldigt goda framtidsutsikter.

Trenden går mot att vardagen blir allt mer komplex för inte minst små och medelstora företag. Vilken är er viktigaste roll där?
– Tidigare har det ju räckt med en telefon, dator, skrivare och Internetuppkoppling. Då sparades det mesta i form av pappershandlingar och sattes in i pärmar. Men nu när kraven på att ha en mobil arbetsplats med en högre tillgänglighet hela tiden ökar gäller det för alla företag att hänga med i utvecklingen. Det är viktigt att ha struktur och ordning på alla dokument.
– För att nämna ett konkret exempel är den nya dataskyddförordning GDPR, där alla företag måste förhålla sig till de nya lagarna och reglerna vad gäller personinformation. Där har vi hjälpt många företag med vad som gäller och åtgärdat brister som annars skulle kunna ge böter.
Hela förvandlingen till ett digitaliserat samhälle är något som gynnar IT-bolagen mycket.
– För att kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden är det ett måste med ökade digitaliserade processer för företagen. Inom e-handeln kommer man exempelvis inte att ha en chans att klara sig med ett litet lager i ett garage och utan automatiserade processer.

Hur är det att även vara verksam inom Hellmanska gården – som ju är en helt annan bransch?
– Det är kul med något helt annat som inte är likt det jag sysslar med mest till vardags. Där är det ju min fru som är vd och driver företaget, men jag är också verksam i rollen som ägare. Det är en annan miljö, en betydligt lägre snittålder än på mina andra företag och högt tempo. Det är ju mer upplevelsebranschen dit folk går när de vill äta och dricka gott, avslutar Johan Ekberg.

Det här är Johan Ekberg

Ålder: 50 år.
Familj: Gift med Cecilia, barnen Martin (15) och Adam (12).
Bor: I en villa i centrala Nyköping.
Intressen: Familjen, skidåkning, golf, MTB och läsa tidningar.
Yrke: Ägare och vd för tre olika företag – One IT Partner (14 anställda i Linköping och Motala), Canon Business Center (13 anställda i Linköping och Motala), samt Datapartner AB (två anställda i Åtvidaberg). Äger även Hellmanska gården i Nyköping (kafé, bageri och butik med 11 anställda) som hans fru Cecilia är vd för och driver. Hellmanska gården är kravcertifierat och med i White Guide sedan 2016.

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski