You are currently viewing Teknik från Linköping förändrar världen
Torbjörn Sandberg, VD vid Compact Coatings är stolt över företaget som är med och möjliggör en grönare värld med ny teknik.
Foto: Mirjam Lindahl.

Teknik från Linköping förändrar världen

Ett av många företag som är sprunget ur forskning vid Linköpings universitet och som idag bedriver verksamhet i stora delar av världen är Impact Coatings; Linköpingsföretaget som förser industrier inom en mängd olika branscher med högteknologisk, patentskyddad tunnfilmsbeläggning med PVD (Physical vapour deposition) en metod som har stora fördelar jämfört med den elektrokemiska plätering som hittills varit det vanliga.

– Impact Coatings bildades 1997 som en spin-off från institutionen för tunnfilmsteknologi, säger Torbjörn Sandberg, VD i bolaget sedan 2018, och fortsätter berätta att företagets fokus, under resans gång, gått från en mängd olika lösningar till att nu koncentreras på två huvudsakliga applikationsområden; vätgaslösningar och mobilitetslösningar.

Det ena området handlar om att belägga plast med metall, till exempel radomer – det vill säga antennskydd som ger en mängd olika möjligheter när det kommer till applikationer i trafikmiljö.
– I dagens bilar sitter många antenner som mäter data runt bilen och hjälper till att göra trafiken säkrare. Och även i fartkameror och trafikljus sitter radarantenner som övervakar trafiksituationer, optimerar flöden och kontrollerar hastigheter. Den avancerade elektroniska utrustningen skyddas från väder och vind av beläggningen som är stark och slittålig men ändå inte hindrar radarssignalen.

Han menar att framtidens autonoma bilar och bussar, självgående robotar och drönare kommer kräva ännu fler säkra och avancerade antenner som kan läsa av omgivningen, styra trafiken och kanske anpassa den efter olika omständigheter.
– Ett jämnare trafikflöde ger både bättre ekonomi och en bättre miljö. Tänk om vi också kan minska antalet trafikolyckor med den här tekniken, säger Torbjörn och fortsätter fundera högt. Kan vi undvika så mycket som en dödsolycka i trafiken är det en vinst.

Bolagets andra verksamhetsområde handlar om vätgasekonomi och att generera ström med bränslecellsplattor, vätgas och syre. En metod som möjliggör helt avgasfria bilar och som enbart använder sig av förnybara energikällor.
– Med vårt material blir bränslecellsplattorna inte bara mer hållbara, de leder dessutom ström bättre, är lättare än grafit och billigare än ädelmetall som annars används. Detta ger stora vinster på fler plan, menar Torbjörn.

Själv hade han ingen erfarenhet av Cleantech förrän han kom i kontakt med Impact Coatings. Och bränselcellsplattor hade han aldrig hört talas om. Generera el av vätgas…? Det lät konstigt. Men ju mer han lärde sig och ju mer han fick upp ögonen för hur långt före man ligger i länder som till exempel Tyskland och Schweiz, föddes ett större intresse.
– Teknologin med vätgas innebär att man kan vara säker på att man kör grönt. Med elektrolys delas vatten upp till vätgas och syrgas. Vätgasen tankas i bilen och tillsammans med syre bildas ström som driver bilen och det enda som blir kvar är vanligt vatten. Grönt in och grönt ut, vilket inte alltid är fallet med elbil, som förstås har sina fördelar, men där elen kan ha producerats med fossila bränslen.

En annan fördel en vätgasbil har jämfört med en eldriven, är möjligheten att fylla tanken ungefär lika fort som man tankar en bensin- eller dieselbil.
2004 noterades Impact Coatings på Nasdaq och i den dagliga verksamheten säljer och servar de sina maskiner som de har ett 40-tal av ute på marknaden men gör också beläggningsjobb åt kunder i de egna lokalerna på Westmansgatan.
– Behovet är stort och det händer mycket inom vätgasindustrin. Dessutom ökar kraven i och med att teknologin ständigt utvecklas, varför det för många lämpar sig bättre att låta oss göra jobbet än att investera i stora maskiner.

I dag har man tre flaggskeppskunder; Hyundai som är delägare och som man bedriver viktiga utvecklingsprojekt inom vätgaslösningar tillsammans med, Symbio en av de första bränslecells-systemtillverkarna och Hella som är en av världens största leverantörer av antennradarskydd till bilindustrin. Man har verksamhet, förutom i Sverige, även i Tyskland, USA, Sydkorea och södra Europa.
– Och just nu etablerar vi oss på plats i Kina, vilket känns spännande och roligt, berättar Torbjörn. Kina är en otroligt stor marknad, på vilken det händer mest i hela världen just nu och för att kunna ta hand om våra kunder på bästa sätt kändes det rätt att sätta upp en fabrik på plats, med lokal personal. Och vi drar igång verksamheten till hösten.

Att leva som man lär är av vikt för Torbjörn, som själv valt vegansk kost av ideologiska skäl, men som kan tänka sig att bära en ullkostym och skinnskor. Och själv äger han faktiskt också två hundar, tre katter och 20 kaniner.
– Hahaha, ja det blev lite fler än vi tänkt där…! skrattar han och sammanfattar vårt samtal med tanken på ett sunt förhållningssätt där var och en gör det man kan för en grönare värld om det så handlar om små val som att ta cykeln när man kan, till att vara med och utveckla ny banbrytande teknik.

Text och Foto: Mirjam Lindahl

 


Tidigare publicerat i Affärsstaden #5 2022