You are currently viewing Syrsmjöl den nya supermaten

Syrsmjöl den nya supermaten

– Allting började med att jag läste en FN-rapport om syrsmjölet, om alla dess hälsofrämjande effekter och att det spåddes bli framtidens nästa superråvara, berättar Martin Strid, en av två grundare av start-upföretaget Eat:em, när vi träffas på Campushallen en regnig förmiddag. Jag kommer från en sportande familj och har alltid varit aktiv, fortsätter han. Ett tag höll jag på med sju sporter samtidigt! Träning, kost och hälsa är en stor och viktig del av mitt liv och när jag insåg vilka närings- och klimatmässiga fördelar syrsproteinet har blev jag nyfiken och beställde hem en leverans direkt.

Han berättar att mjölet, som består av malda syrsor, har en näringssammansättning som skulle kunna vara specialutvecklat med tanke på träning och hälsa. Det har ett proteininnehåll på hela 70 %, järn i dubbel mängd jämfört med spenat, lika mycket vitamin B12 som i lax och dessutom är det rikt på zink, kalcium och magnesium.
– Proppfullt med nyttigheter med andra ord, och perfekt efter träning eller som nyttigt mellanmål! säger Martin och berättar att han började experimentera hemma i sitt eget kök med proteinshakes, brownies och smoothies. Och eftersom han bara upplevde positiva effekter föddes tanken på att kunna göra något som fler skulle kunna äta, njuta och ha nytta av.
– Det var under en löprunda som jag kläckte idén till en studiekompis, och han peppade mig och blev medgrundare till företaget som idag funnits i ungefär ett år.

Idag erbjuder företaget proteinsnacks i smakerna choklad, choklad med apelsin och choklad med kokos, men fler produkter är under utveckling.
– Vi värnar om att växa långsamt, säger Martin. Vi har inte bråttom utan vill göra en här resan grundligt och stabilt från början. Vi har inga lån som ska betalas och inga investerare som kräver avkastning, så det får ta sin tid att utveckla både produkter och företag.

Martin, som är född och uppvuxen i Ulricehamn kom likt många andra till Linköping som student. Under de senaste åren har han läst till civilingenjör med inriktning mot design- och produktutveckling, en utbildning som lämpar sig mycket väl för att driva ett företag som Eat:em.
– Att utveckla är att testa, fråga och så göra om, göra bättre om och om igen. För en del kanske det känns tröstlöst, men jag stortrivs! säger han och skrattar stort. När gränsen mellan jobb och intresse suddas ut och man får hålla på med det man gillar- då blir det enkelt och roligt att jobba. Då räknar man inte timmar på det sättet.

Han talar varmt om Linköping och miljöerna Mjärdevi Center och Vreta Kluster som han anser vara väldigt bra gro- och växtplatser för start-ups.
– Vi har fått otroligt mycket support av både Lena Miranda och av Per Lindahl, säger han. Bland annat ovärderlig kunskap om jordbruk och livsmedel.

I Europa används syrseproteinet redan som råvara och Martin berättar att den stora förhoppningen är att det inom ett till ett- och ett halvt år ska ha kommit lagändringar som gör att det blir godkänt att sälja säven i Sverige.
– Än så länge hänvisar vi våra kunder till online-köp eller till butiker utomlands. Vi har vår produktutveckling här i Sverige, men sköter försäljningen genom vårt danska bolag. Men det finns flera stora aktörer på den svenska marknaden som tillsammans jobbar för en förändring och jag tror att det snart kommer att bli verklighet.
Drömmen, berättar han, är att ha en stor produktportfölj som säljs i butiker över hela Europa. Att så småningom bli så stora att det gör skillnad, för miljö och människa.

Den stora utmaningen idag ligger i att nå ut och synas. Martin uppskattar att 95% av marknadsföringen idag sker på sociala medier. Ett alternativ som fungerar väl för ett nystartat företag utan stora ekonomiska resurser.
– Vi jobbar med att hitta personer som delar våra värderingar och vårt intresse för träning och hälsa, som kan vara ansikten utåt och dela budskapet, säger han. Vi vill synas på gym och i träningssammanhang, i butiker och på mässor. Samtidigt vill vi gärna ta till oss feedback och lyssna på de som använder produkterna.
Vi jobbar på att hitta fler goda produkter med bra näringsinnehåll. Kanske kan det tänkas bli pasta, granola, biffar, energibars … eller något helt annat!

Ja energi och idéer saknas verkligen inte! Men nu är det dags för Martin att köra sitt träningspass. Som naturligtvis avslutas med några proteinsnacks bakade på syrsmjöl!

 

TEXT: Mirjam Lindahl

FOTO: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden 6 – 2017