Visualiseringscenter C i Norrköping väntar med att fira sitt tioårsjubileum till tidigast maj månad på grund av pandemin.
Men en stor nyhet har redan presenterats i domteatern. Efter uppgraderingen med nya 6P-laserprojektorer klassas den som världens mest tekniskt avancerade dom.
Den 27 maj var det tio år sedan Visualiseringscenter C öppnade i centrala Norrköping – Sveriges första digitala science center. Ett världsunikt center för visualisering och medial gestaltning.
Sedan dess har man haft cirka 1,3 miljoner besökare – vilket gör det till ett av de mest populära turistmålen i kommunen efter Kolmårdens djurpark.
-Vi är ett konsortium mellan Linköpings Universitet, Norrköpings kommun, Norrköping Science Park, och RISE. De ungefär 150 anställda arbetar med allt från grundläggande forskning från Universitetet, till företagsbildande och spinoffer som finns här i Norrköping och utveckling av utställningar och filmer till domen, berättar Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering – samt direktör för Visualiseringscenter.
Forskningen som bedrivs handlar till stor del om metoder för att visualisera stora och komplexa informationsmängder – och hur vi kan interagera och undersöka data för att förstå eller bekräfta samband och information.
Huvudattraktionen på Visualiseringscenter C är domteatern – med en kupol på cirka 15 meter i diameter som sammanlagt väger 2,5 ton. Domens filmduk är kupolformad och täcker i stort sett hela synfältet. Besökaren är helt omsluten av bild och ljud i 360°- vilket är en alldeles speciell upplevelse.
Där visas 2 D- och 3D-föreställningar, samt interaktiva shower. Inne i domen finns 99 sittplatser och tre rullstolsplatser.
23 procent av ytan består av hål för att släppa igenom ljud och ventilation. Konstruktionen hänger från taket i tolv massiva kedjor. Sex laserprojektorer sammanfogar bilden som täcker hela kupolen och skapar en magisk upplösning i 8K. En sjunde projektor kan användas för presentationer. 3D-effekten uppnås med stereoglasögon.
-Domen blev nyligen uppgraderad med en helt ny typ av projektorer – totalt är det 36 lasrar (sex i varje projektor), som gör den till världens mest tekniskt avancerade vad gäller bland annat upplösning, förklarar Anders.
Vad skiljer er dom mot välkända Cosmonova i Stockholm?
-Att vi specialiserar oss mycket på interaktiva visningar, där vi använder kupolen som en stor datorskärm och integrerar med publiken. Besökarna får komma med önskemål på exempelvis vilken planet de vill färdas till. Sedan är vi den enda domen i hela norra Europa som har egenproducerade filmer att visa. Och vi har en helt annan bildkvalitet än Cosmonova. Den är ju alltså till och med världsledande.
Med stöd från Knut och Alice Wallenb1ergs Stiftelse (på totalt 150 miljoner kronor) presenterades i höstas också en ny domföreställning – ”Making magic”, som visas i 3D och är den första av fem tematiska produktioner.
-Där kan publiken följa skådespelaren Peter Stormare på en hisnande resa och upptäcka hur specialeffekter skapas för filmer och datorspel – från ekvationer till explosioner. Och hur påverkas de av naturlagarna som styr den verkliga världen.
Pengarna från stiftelsen har också bidragit till att ni är på gång att starta upp fler domverksamheter runtom i Sverige?
-Ja, vi är med och utvecklar domteatrar på Tekniska muséet i Stockholm, Universeum i Göteborg, Malmö museum och Umeå Universitet. På alla dessa platser ska vårt material visas, vilket känns väldigt roligt och spännande.
Den nya domföreställningen är ett led i ett tioårsfirande – som i full utsträckning inte kunnat genomföras under 2020 på grund av den rådande pandemin.
-Det är givetvis tråkigt att vi inte har kunnat fira ordentligt och heller inte kunnat ha öppet på det sättet som vi brukar. Under juni hade vi stängt den publika scenen av centret och under perioden juli till början av november hade vi öppet på ett coronasäkert vis – med begränsat antal besökare och maximalt 30 åskådare i domen. Men nu är det åter stängt. Förhoppningen är att kunna öppna för publik igen i februari. Tanken är nu att vi ska genomföra vårt jubileum tidigast i maj 2021. Fungerar det inte då heller får vi skjuta på det igen.
Något som sticker ut lite extra är också centrets samarbete med amerikanska NASA.
I visningen ”Openspace 3 D” kan man hänga med på en hisnande resa från jorden hela vägen till universums gräns – med besök på landningsplatser på månen och ett virtuellt landande på mars med verkliga data.
-Det är en inspelad liveföreställning gjord med live capture av OpenSpace som är nästa generation av interaktiv datorprogramvara för visualisering av rymden. Med nya unika rymddata och den senaste datorgrafiken omsluts man av ljud och bild i ”Extreme Fulldome 3D”. Visningen möjliggörs genom ett samarbete mellan Visualiseringscenter, NASA och American Museum of Natural History i New York.
Vad betyder Visualiseringscenter för Norrköping och Östergötland?
-Förutom våra utbildnings- och forskningsresultat och vetenskapskommunikation till allmänheten, bidrar vi till hela miljön i industrilandskapet. Dessutom till strukturförändringen i Norrköping – med en ny typ av näringsliv som är mer kunskapsdrivet. Vi skapar en plattform för unga, begåvade människor i staden och övriga länet som får dem att stanna kvar – och lockar även hit exempelvis professorer från andra länder som bosätter sig i Norrköping. Vi vill vara med och skapa ett intresse för naturvetenskap och teknik hos barn och unga, samtidigt som vi är en viktig del av besöksnäringen i Norrköping, berättar Anders Ynnerman.
Fakta Visualiseringscenter C
Startade: 27 maj 2010 i Norrköping.
Produkt/bransch: Är ett konsortium som består av fem olika enheter: 1. Forskning och utbildning vid Linköpings Universitet. 2. En publik arena med utställningar och visningar i domteatern (NVAB) i regi av Norrköpings kommun. 3. Biograf och mediepedagogik (Cnema) som drivs av Norrköpings kommun. 4. Näringslivssamverkan genom Norrköping Science Park. 5. Forskning och utveckling (C-studio) vid RISE.
Centret är en mötesplats kring visualisering för forskning och utbildning, näringsliv, allmänhet och skola. Utgångspunkten ligger i den visualiseringsforskning av världsklass som bedrivs vid Linköping Universitet, Campus Norrköping.
Antal anställda: Cirka 150 totalt i konsortiet.
Omsättning: Alla fem olika delar har egen ekonomi. Den publika arenan vid centret (NVAB) som ligger under Norrköpings kommun omsatte under 2019 28 miljoner kronor, medan forskning och utbildning vid LiU omsatte 85 miljoner kronor. Totalt har centret under de tio åren attraherat cirka 500 miljoner kronor i extern finansiering.
Antal besökare per år: I genomsnitt har Visualiseringscenter 150 000 besökare per år, varav uppemot 10 000 är skolelever.
Några resultat: Centret har tagit fram 15 egna utställningar och åtta domproduktioner, visat uppemot 3 000 filmer, samverkat med cirka 100 företag och myndigheter, skapat sju spinofföretag, arrangerat mer än 400 events och konferenser, publicerat 500 vetenskapliga artiklar och 25 doktorer har utexaminerats.
Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski