You are currently viewing StartUp Bar – nätverkandet blir digitalt
Företagscoachen och mentorn Anders Björck ligger bakom StartUp Bar Linköping. Foto: Mirjam Lindahl

StartUp Bar – nätverkandet blir digitalt

Anders Björck har varit företagare sedan 1997, med erfarenheter från såväl försäljning, till-verkning och tjänsteförmedling. Han är företagscoach och mentor, investerare och sitter i styrel-sen för både Företagarna i Linköping och ett flertal nystartade företag. Han har grundat mötes-platsen FIN Dag (som står för Företagsamhet, Integration och Nätverkande) och brinner för mö-ten, samverkan och för allt det goda som kommer av att man vågar se utanför sin egen bubbla. Sedan 2018 är han också anordnare av StartUp Bar Linköping.

Det var under en Starta Eget-mässa, och egentligen av en ren tillfällighet, som Anders träffade på Magasinet Starta & Driva Företag och fick höra om konceptet StartUp Bar som redan arrangerades i Stockholm Göteborg och Malmö.
– Konceptet lät jättespännande och självklart skulle vi väl ha StartUp Bar i Linköping också ler han.
Idén är att på ett modernt och avslappnat sätt skapa nya kontaktytor för att främja företagande och entreprenörskap. Det är ett öppet forum med business-känsla, där alla som vill; både erfarna entreprenörer, små och medelstora företag och den som bara är nyfiken och funderar på att starta eget, är välkomna.
– Det finns en stor vilja bland entreprenörer inom alla olika branscher att dela med sig, vilket är fantastiskt roligt att se. Mentaliteten har svängt från att hålla på sin egen idé till att förstå att man även får tillbaka om man ger.

I sin roll som mentor och rådgivare på Nyföretagarcentrum träffar Anders många drivna och idérika entreprenörer och han berättar om vikten av att ha ett nätverk omkring sig, som kan bi-stå med olika kompetenser och erfarenheter.
– På StartUp Bar kan man möta någon som har gjort resan förut, och som kan dela med sig av sina lärdomar så att man själv kan undvika åtminstone ett par fallgropar. Eller någon som kan bi-dra med kunskap som man själv inte har, men skulle behöva.
Han berättar också att företagsfrämjande aktörer, bland andra Kommunens Näringsliv och Till-växt, Företagarna och Nyföretagarcentrum ofta finns med på träffarna tillsammans med banker, redovisningskonsulter eller myndighetsrepresentanter.
– StartUp Bar handlar om att vara en oberoende brygga mellan näringsliv och kommun, för att främja företagsklimatet och göra Linköping till en attraktiv stad att både bo och driva verksamhet i. Allt hänger ju liksom ihop.

Under 2018 och 2019 anordnades ett 20-tal tillfällen på Frimurarehotellet och Scandic City, men sedan mars i år ligger verksamheten på is, som så mycket annat.
– Visst är det frustrerande, säger Anders och skakar lite på huvudet, men vad ska man göra? Jag var precis på gång att dra igång seminarier och föreläsningar, så kom Coronan och satte stopp. Men jag försöker utnyttja tiden till att planera framåt så att vi kan gasa igång rejält när det blir möjligt.
Han berättar att han, liksom många andra, lärt sig att se fördelarna med det digitala mötet som ett komplement när det fysiska inte är möjligt och om den digitala plattformen StartUp East Community som kommer att bli ett lokalt forum för erfarenhetsutbyte, diskussioner och nätverkande mellan personer som delar passionen för bra idéer och ser möjligheter att föra Linköpings näringsliv framåt.
– Även här är alla välkomna. Och även den här mötesplatsen är helt oberoende där samverkandet och nätverkandet ska vara prestigelöst, transparent och hållbart. Man kan till exempel fråga om tips, bolla idéer, söka leverantörer eller rekrytera, lokalt och digitalt. Och jag hoppas också att man via communityn ska kunna skapa nya kontakter, med vilka det sedan blir naturligt och enkelt att fortsätta samverka, när vi förhoppningsvis drar igång under 2021. Målet är att ar-rangera sju eller åtta träffar, med ett hundratal besökare per gång.

Att skapa mervärden till StartUp Bar Linköping genom att under pandemin också erbjuda före-läsningar och seminarier på nätet är också något Anders tror inte bara gynnar företagarna utan även det regionala näringslivet.
– Det är tillsammans som man får två plus två att bli fem, menar Anders. Och jag blir så otroligt glad när jag får höra talas om samarbeten som blivit av efter att man börjat prata på StartUp Bar, bytt visitkort, kanske tagit en lunch ihop och insett att man har mycket gemensamt. Och mycket att dela med sig av.

Corona är en prövning för många företag, och Anders med sin mötesarrangerade verksamhet är inget undantag.
– Men det gäller att se framåt, att planera för att det kommer att bli annorlunda. Så småningom ses vi igen på en fysisk StartUp Bar. Men till dess kan vi väl ses på en AW på nätet då och då? avslutar han.

 

Text och foto: Mirjam Lindahl