You are currently viewing Squash för hela kroppen

Squash för hela kroppen

Hallen som öppnade 1974 har varit i familjens ägo sedan Annikas far, Waste Johnsson tog över verksamheten 1983 och sedan 2016 driver makarna Thunqvist en av Sveriges få renodlade squashhallar tillsammans.
– Jag skulle aldrig jobba här, det sa jag tidigt, berättar Annika som definitivt inte tänkt sig att följa i pappas fotspår. Han var ihärdig squashspelare och så småningom svensk veteranmästare och tillbringade all sin lediga tid i hallen. Spelade, pratade och var sällan hemma före klockan nio på kvällarna. Jag jobbade istället inom hudvård men hjälpte till extra i kassan och tillslut tyckte jag faktiskt att det var kul. När hallchefen sedan slutade 1998 och man behövde en driftansvarig tänkte jag att ”vi provar väl ett tag”.
Hon skrattar och konstaterar att det ”taget” har hunnit bli tjugo år nu.

Johan arbetade under den här tiden som egenföretagare och drev Musikbörsen (sedermera 4Sound) på Klostergatan, men var naturligtvis involverad i strategiska beslut och dessutom behjälplig när det behövdes ett extra par händer.
– Sneddade jag genom Baggen var jag ju på plats inom ett par minuter, säger han.

»Med sunt förnuft och överens­komna regler spelar man härligt svettiga
och spännande matcher även på
motionsnivå«

2008 sålde Johan verksamheten, men blev kvar som butikschef under åtta år innan han en dag skickade en bild till Annika. Det var en skärmdump på mailet med uppsägningen han just postat till sin chef.
– Vi hade pratat om det ett tag, att vi skulle jobba tillsammans. Men det är klart att det inte är ett beslut man tar i en handvändning. Att jobba med sin fru… Många tyckte att det går väl inte? ler han. Det jag däremot var lite orolig för, det var att släppa alla de goda kundrelationer jag hade byggt upp. Stammisarna som jag kände så väl. Så kunde det väl inte bli någon annan stans?
Men det kunde det. Efter ett par dagar kände sig Johan lika tjenis med squashspelarna i hallen som Annika och den övriga personalen.
– Känslan av ett litet och välkomnande familjeföretag är vi måna om att behålla, säger Annika. Vi vill vara annorlunda, och inte vara en liten del i en stor kedja. Den familjära stämningen är viktig och ska möta alla våra kunder.

Squash är en stor sport världen över, och Linköping är en viktig del i den svenska squashsfären. Linköpings Squashklubb, LSK, där Waste var en eldsjäl och satt som ordförande för i 25 år, huserar i lokalerna och alla priser och pokaler vittnar om att det är en framgångsrik klubb.
– Linköping är Sveriges squashstad och har landets bästa påfyllning av tjejer inom sporten, berättar Johan och fortsätter berätta att squash är en sport som alla kan spela och utvecklas i. Långa och korta, smala och runda. Från 7-åringarna som går på squashkul till alla vardagsmotionärer och veteraner. Vår äldsta spelar är 78 år. Det är respekt.

Men så är squash också en rolig sport, menar han och berättar att han själv faktiskt aldrig spelat en match som inte innehållit skratt.
– Visst, man är riktigt arg emellanåt och ibland får man höra både det ena och det andra nerifrån banorna. Men sen är det skratt och glada miner igen. Det verkligen är en social sport.

Och en gentlemannasport. Närheten i spelet på banan kräver en ömsesidig respekt gentemot varandra. Att man försöker att inte vara i vägen och att man är försiktig med hur man svingar sin racket. Johan berättar att det krävs tre domare per match i proffsvärlden för att bedöma om en situation är avsiktlig eller inte.
– Men med sunt förnuft och överenskomna regler spelar man härligt svettiga och spännande matcher även på motionsnivå.

I framtiden skulle både Johan och Annika önska att squashen fick bli en OS-gren.
– Med så många aktiva världen över är det underligt att den inte redan är det, säger Annika. Och visst skulle det hjälpa oss att lättare nå ut med sporten till fler. Företag, skolor och föreningar- det finns alla möjligheter att skapa trevliga afterwork-event eller kick-offer med squashen i fokus. Att erbjuda anställda träning på dagtid, då det är färre besökare i hallen eller att starta ett squashlag.
Hon berättar om serien med 5 divisioner, där en del lag varit med sedan 20 år. Ett roligt sätt att tillsammans jobba mot ett gemensamt mål.

Johan säger att en idé är att få squashen till en familjeaktivitet lika självklar som att spela bowling, åka till simhallen eller gå på bio.
– Att göra något kul tillsammans; familjer, kompisgäng eller arbetskamrater, är viktigt. Och squash är kul.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl