You are currently viewing Spa med bullerbykänsla

Spa med bullerbykänsla

Mitt i Östergötland, några mil norr om Linköping på väg mot Motala, bland de vidöppna fälten ligger det pittoreska Högby Spa. Jag välkomnas in i huvudbyggnaden och slår mig ner i en fåtölj. ”Birgitta och Thomas är på väg – vill du ha något så länge” frågar en kvinna i receptionen. Hon serverar mig en kopp kaffe och vi börjar prata om hur det är att jobba i den här fantastiska miljön. ”Välkommen till Bullerbyn” hör jag någon säga. Det är Birgitta som kommit och som hälsar mig välkommen. Strax efter kommer även Thomas.
”Vi börjar med en rundvandring tycker jag” säger Thomas och tar med mig ut på en tur runt gården som blandas av gamla faluröda ladugårdar med nybyggda vita hus som vackert bildar denna anläggning. Ja, och ni läste rätt. Det är en gård, Högby spa är byggt från ett gammalt lantbruk. ”Gården har funnits i min släkt sen slutet av 1600-talet och drivits som lantbruk. Det har även funnits skola och en handelsbod här”, berättar Thomas.
Idag är den huvudsakliga näringsverksamheten SPA även om lantbruket fortfarande är i drift. ”Det började med dåliga grispriser” skrattar Thomas men ändå med en allvarsam ton. Sedan 1981 hade man fokuserat på ett lantbruk med grisar. Till en början gick det bra, sen blev det tuffare. De testade nya grepp och försökte expandera – men det gick inte.
”Vi var tvungna att göra något annars hade vi fått lämna gården och en lång släktverksamhet skulle gå i graven. Känslan av att vår generation inte skulle klara av att driva det var inte rolig. Så det fick bara inte hända”, säger Thomas.

”Jag sa JA! Men vad är Hamam?”
Starten till SPA-verksamheten var 1998 då man öppnade den första poolen med fokus på vattenträning för funktionshindrade. Men den stora satsningen började 2005. Birgitta, som är kyrkokantor i grunden, hade varit iväg på en kurs i Värmland. Hon kom tillbaka och sa ”Vi ska öppna ett Hamam” och Thomas sa ja men frågade direkt efter vad är det? Kort därefter, när Brigitta informerat Thomas om Hamam, satsade man fullt ut.
”Det var då vi hoppade och 2009 var grisarna borta och det var spa och konferens till 100%” säger Brigitta. Med mentaliteten ”går inte det här skiter det sig i alla fall” gick man in med full kraft för att lyckas. ”Vi jobbade jämnt” suckar Brigitta men ler snabbt efteråt och är glad och stolt att man gjort den här resan.

Runt 2012 kände de att det faktiskt kommer fungera. Under åren har man i lagom takt byggt ut verksamheten med fler rum, fler pooler och en restaurangdel. Idag finns 37 bäddar fördelat på 20 rum, en aktivitetshall, 6 pooler och man erbjuder en rad olika behandlingar, aktiviteter, teamövningar och yoga. Åtta personer arbetar heltid och under säsong ytterligare 12.
”Vi har skapat det vi ville från början, ett litet, personligt och familjärt spa med Bullerbykänsla där vi har den lilla extra tiden att ta hand om och prata med våra gäster”, säger Birgitta.

Idag ansvarar Birgitta för bokningar, planering och marknadsföring medan Thomas ser till att anläggningen fungerar samt ansvarar för den dagliga verksamhet som också finns.
”Den dagliga verksamheten är fantastisk. Att se dessa underbara människor och den glädje den här miljön ger dem är obeskrivbar. Jag är så otroligt stolt för att vi har vågat göra det här i kombination med vår spa-verksamhet – vi visste inte från början hur det skulle tas emot”, säger Thomas.

Att SPA-verksamheten är den betydande idag råder det ingen tvekan om men Thomas är tydlig med att det är helheten som gör att det går att driva runt verksamheten.
”Vi är idag ett differentierat lantbruk. Vi har kvar gårdsverksamhet, vi driver spa, skogsbruk och daglig verksamhet. Om man inte är ett gigantiskt lantbruk går det idag inte att leva på det. Då måste man hitta andra alternativ”.
Trots nästan obefintlig marknadsföring har man idag mellan 8000 och 10 000 besökare varje år vilket är precis lagom för att man ska kunna driva det i den andan man vill.
”När man kommer till Högby Spa ska man må bra, det ska finnas rum i rummen så sällskapen får vara ifred och man ska inte behöva boka tid för bastun” säger Birgitta.

Helgerna är så gott som fullbokade av privatpersoner som vill ha en lyxweekend och i veckorna är det företag som har konferenser eller kick-offer. ”Många som planerar konferenser vill ha dem torsdag-fredag, vilket gör att det snabbt bokas upp. De andra dagarna har vi lediga tider, så det får bli ett medskick till alla som anordnar konferenser, lägg dem någon annan dag än torsdag-fredag, skrattar Birgitta. Men lägger snabbt till ”Självklart är alla välkomna alla dagar till oss, det är bara att höra av sig så löser vi det”.

Tiden har flugit iväg och jag måste tyvärr åka. ”Vi måste få bjuda dig på lunch först”, säger Thomas och berättar vidare att den stora satsningen nu är att utveckla maten och man har därför anställt en ny stjärnkock. Precis som resten av gården, personalen och omgivningarna är maten utsökt. Jag tackar Thomas och Birgitta för maten, besöket och går tillbaka till bilen. På det knarrande gruset, genom de vackra blommorna och med utsikten över de öppna fälten. När jag har åkt längtar jag direkt tillbaka. Hit ska jag ta med min fru tänker jag och skickar ett meddelande. ”När åker vi” kommer snabbt tillbaka.

 

Fakta Högby spa

  • Högby Spa är beläget mitt i den östgötska myllan mellan skogar, sjöar och öppna åkrar. Den är inspirerad av turkiskt hamam men erbjuder även andra behandlingar och sparitualer. Här finns flera pooler, torr- och ångbastu, kalldip och relax.
  • Gården har varit i Familjen Säfström sedan 1600-talet, och SPA-delen är byggt i en miljö med en blandning av gammalt och nytt.
  • Högby Spa & Konferens tillhör Petit Hotel som består av några av Sveriges bästa små hotell. De flesta finns på landsbygden i lugna och vackra omgivningar och bjuder på härligt, god mat.

TEXT: Robin Almqvist
FOTO: Robin Almqvist

Tidigare publicerad av Östsvenska Handelskammaren