You are currently viewing Södra Lund B&B hälsosatsar
Göran Carlsson och Micke Lind satsar på hälso- och träningsupplevelser på Södra Lunds B&B. Foto: Mirjam Lindahl.

Södra Lund B&B hälsosatsar

Strax utanför Vreta Kloster, ute på den östgötska slätten ligger Södra Lund. Här har Göran Carlsson, sedan sommaren 2016, drivit Bed and Breakfast i den herrgårdsinspirerade byggnaden från 1916.

– Vi har fem dubbelrum, en lägenhet och ett glampingtält och vi kan ta emot mindre sällskap på upp till 12 personer för konferens eller möten berättar Göran. Men det vi satsar på nu är något helt nytt och gör att vi också kan förlänga säsongen och använda huset ännu mer, vilket känns jättebra.
Han presenterar sin kompanjon Micke Lind, PT och utbildad gyminstruktör som är initiativtagare till hälsosatsningen.
– Jag och Göran träffades via BNI, berättar Micke. Sedan blev han min PT-kund och eftersom han har en bakgrund som elitidrottare och också brinner för en hälsosam livsstil var han inte svårövertalad när jag presenterade min idé som handlar om att hjälpa människor att skapa nya hälsosamma vanor, träna klokt, äta rätt och må bättre helt enkelt. Södra Lund B&B kompletteras nu med C&W; Care and Wellness.

Tanken är att erbjuda ett par olika koncept, varav det stora paketet innebär att man kommer till Södra Lund under tio inledande dagar för träning, föreläsningar om kost och personliga samtal. Sedan åker man hem och omsätter sina nyvunna kunskaper i praktiken och sedan återvänder till huset under två 4-dagarspass under ett par månader.
– Visst kan det handla om att man vill gå ner i vikt, men det kan lika gärna vara en önskan om att bli starkare, förstå sin kropp, lära sig om näringsriktig kost eller bli bättre på att kunna slappna av med hjälp av träning. Det viktiga är att det blir en förändring som är hållbar över tid och inte något bootcamp som ger resultat bara för stunden. Det har allt för många gånger visat sig inte fungera.

Andra erbjudanden kommer bestå av hälsoweekends med träningstema, möjlighet att komma med sin idrottsklubb eller arbetslag för aktivitetsfylld teambuilding eller genom att delta på gruppträningsdagar.
– Träningsresor är ju väldigt hett, men om man nu inte kan åka utomlands med familj eller vänner för att träna – varför inte komma till oss? säger Göran. Lugnet, atmosfären och naturen är fantastisk här. Och upplägget med träning på förmiddagarna, föreläsningar och matlagning på eftermiddagarna sedan och umgänge i solnedgången här på altanen på kvällarna blir en bra helhet.
Träningen planeras och anpassas efter varje grupp och börjar förstås lite lättare för att sedan öka i intensitet för maximal effektivitet och för att hela kroppen ska användas. Göran och Micke visar på stigarna som kommer användas för intervallträning och som ligger förberedda mellan trädstammarna i trädgården.
– Det slingriga naturspåret gör att koncentrationen måste vara på topp och ger en extra dimension åt träningen, säger Micke och menar att det inte bara är i Covid-tider som det är bra att träna ute, men att det också innebär att man enkelt kan följa gällande restriktionerna om avstånd.
– Med tanke på att vi tar som in mest 12 personer per grupp på våra 8 000 kvadratmeter ska det kännas tryggt att komma hit, säger Göran, varpå Micke påpekar att de små grupperna egentligen inte har med Corona att göra.
– För mig som instruktör är det viktigt att se alla deltagare. Att veta var och ens namn, hjälpa, peppa och inte minst korrigera om någon gör en övning på fel sätt. Alla ska bli sedda – det är min filosofi.

Även om det inte finns något dåligt väder, och utomhusträning förstås inte hindras av lite sommarregn så finns det vissa övningar som gör sig bäst inomhus, och i magasinet inreds nu 200 kvadratmeter träningsyta där råa träväggar sätter karaktär och de bastanta takbjälkarna kommer att utnyttjas för upphängning av redskap och användas vid gummibandsövningar.
På den nybyggda verandan utanför kommer man kunna ta igen sig efter träningen och njuta av utsikten över fälten. Kanske blir det sedan en grillmiddag till kvällen och ett dopp i badtunnan.
– Allt handlar om balans, säger Micke. Balans i kroppen där alla muskler behövs och balans mellan mat och träning. Vi tror inte på förbud, men att visa på valmöjligheter som skapar ett hållbart sätt att leva. Naturligtvis ska det vara en utmaning- något att kämpa för och njuta av. För det handlar ju faktiskt inte om att bara förändra kroppen- det handlar om att förändra livet.

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl