You are currently viewing Snabba trender för företagsutveckling i östra Sverige

Snabba trender för företagsutveckling i östra Sverige

DETTA ÄR EN ANNONS

Snabba trender för företagsutveckling i östra Sverige

Stockholm är landets huvudstad, och ur företagssynpunkt förmodligen den viktigaste staden i hela Skandinavien. Med flera etablerade industrier är östra Sverige dessutom ett populärt centrum för nya företag. Den blomstrande startup-scenen är en stolthet för landet och särskiljer Sverige från andra europeiska länder.

Efter den första idén behöver de flesta nya företag och startups ett inflöde av nytt kapital för att snabbt kunna expandera sin verksamhet. I den här artikeln går vi igenom lovande nya företag och trender som avslöjar hur företag i östra Sverige går från obeprövade startups till sådana som Skype eller Spotify. Alla dessa företag har en sak gemensamt: de behöver investeringar.

Hur man får kapital för företagsutveckling

Det typiska sättet att få tillväxtkapital är en investering. Riskkapitalfonder, affärsänglar och andra liknande aktörer erbjuder investeringar som ett enkelt sätt att komma över gränsen. Med hjälp av investeringskapital kan företaget skala upp från prototyp till verklig produkt.

Affärsutveckling är kostsamt, och ett sätt för såväl nystartade företag som etablerade företag att få snabba pengar är genom lån. Om man behöver ytterligare kapital, och det inte är en högre summa det gäller, kan snabblån med direkt utbetalning vara det bästa alternativet. Det finns många sätt för banker och finansinstitut att stödja den livliga startupscenen.

Att utfärda digitala tokens är ett annat sätt för unga företag att få det kapital som behövs för att utveckla verksamheten.

De bästa kommande startupföretagen

Grön teknik, elfordon, fintech och tjänster är de vanligaste affärssegmenten för nystartade företag. Kreditz är en finansiell app som erbjuder kreditbedömning från person till person. Appen gör det möjligt för företag att få exakt information om konsumenter och andra företagskunder med hjälp av analys av offentlig bankdata. Med hjälp av transaktionsuppgifter och kreditvärdighet kan man veta ungefär vilken inkomstnivå kunden har. Det nya företaget Kreditz samarbetar med mer än 5 000 banker och fick 1,8 miljoner euro i finansiering förra året.

Occtoo är ett företag som hjälper till att skapa kundupplevelser i alla online-kanaler. Med den här SaaS-plattformen kan du få personligt innehåll från data såsom geolokalisering, tredjeparts-data och kundinsikter. Projektet fick 2,1 miljoner euro år 2020 för att snabbt kunna utveckla sin verksamhet.

Vembla är ett Stockholmsbaserat företag som erbjuder snabb leverans från butiker inom en timme och Voi är en app-baserad delningstjänst för elektriska skotrar.

Volta Trucks arbetar med elektriska lastbilar för att bidra till att skapa hållbara städer. I början av året  fick de 16,6 miljoner euro för utveckling av fordon, industrialisering och andra expansionsplaner.

Hur man skalar upp

De flesta svenska företag och startups är starkt beroende av digitalisering. Det är inte möjligt att skapa ett nytt innovativt företag som inte använder avancerade tekniska möjligheter såsom AI, maskininlärning och stora datamängder.

När man försöker fatta beslut om framtida affärsutveckling kan ett datadrivet tankesätt utgöra skillnaden mellan låga försäljningssiffror och alldeles för många beställningar, om något sådant ens är möjligt. Att investera i Big Data-verktyg och samla in värdefull information som exempelvis kundfeedback kan vara avgörande för företagets framgång.

Digital omvandling används ofta för banker och finansinstitut. Man skapar digitala plattformar med en ryggrad i molnbaserade verktyg eller SaaS-system där man kan ha en välgrundad syn på försäljning, marknadsföring och annat inom företaget.

Artificiell intelligens är något som de flesta företag, särskilt inom tekniksektorn, använder för att få bättre resultat. Man kan använda AI för att skapa chatbots och få betydligt bättre kundservice i realtid. Det finns knappt en företagssida idag som inte har en chattbot, eller möjlighet att chatta direkt med kundtjänst.

Om vi vet att upp till 95 % av intäkterna för mjukvaruföretag kommer från förnyelser och uppgraderade paket, blir det inte krångligt att förbättra kundupplevelsen – en viktig aspekt som företag och start-ups måste bli bättre på.

På den konkurrensfyllda kommersiella marknaden och B2B-marknaden kan en investering i förstklassig säkerhet vara skillnaden mellan lojala kunder och förlorad mark. Om man investerar i säkerhetsprotokoll såsom HTTPS, anpassar programvaran utefter GDPRs riktlinjer och implementerar andra säkerhetsfunktioner, kommer man att inspirera kunderna och företaget växer därmed som resultat.