Skogsdusch och äventyr
Mattias Karlsson – bonden som blev entreprenör, och idag har fem olika bolag. Foto: Björn Lisinski

Skogsdusch och äventyr

Jag träffar Mattias vid VätternKajaks butik som ligger i Stocklycke vid Omberg och Hästholmen. Här finns det höghöjds- och Ziplinebanor, samt en av uthyrningsbaserna. Sammanlagt har Vättern Event & Co fem uthyrningsställen runt Vättern.
– Uthyrningsbaserna är Granvik, norr om Karlsborg. Sen är det Olshammar som ligger strax söder om Askersund. Så går vi ner lite på den här sidan så har vi Medevi. Och i år så öppnar vi i Borghamn, för de som har vandrarhemmet ville ha där, och sen har vi här där vi är idag, vid Hästholmen.
I början hade man personal på varje uthyrningsbas, men då blev verksamheten väldigt väderkänslig. Men nu har de en bättre lösning avslöjar Mattias:
– Vi jobbar med obemannade baser som man bokar på nätet, får en kod som gör att man kommer åt utrustningen.
Man har samarbeten med hotell och konferensanläggningar i närheten av uthyrningsbaserna.
– Här vid Omberg kommer det många besökare från Ombergs turisthotell. Vi är i symbios – de behöver aktiviteter och vi behöver ha någon som håller i konferensen, berättar Mattias.

Vättern Event & Co började som Omberg Event & Co, och i höst är det 10 år sedan som de startade.
– Jag började egentligen med något som heter Ombergs kajaker redan 2003, och drev det i liten skala. Men köpte Vätternkajak i Motala år 2010. Och på den vägen är det.
– Jag har fem olika företag, så Vättern Event & Co är ett av dem. Sen har jag ett som heter Orust kajak och friluftsliv, som i princip driver uthyrning på västkusten. Lite försäljning också. Men försäljningen är egentligen till för att omsätta hyresflottan. Vi försöker ha en sån fräsch flotta som möjligt så vi byter kajaker varje år om det går.
Ska man kolla på var det är mest aktivitet så är det mer fart på uthyrning på västkusten.
– Orust ligger en timma från Göteborg, och där ligger massor av semesterhus. Det är väldigt mycket tyskar och holländare som besöker kusten, och de älskar våra kajaker. Här vid Vättern lever vi mer på lokalturismen. Linköping är en stor marknad, både till Zipline och Kajak.
– Sen har vi Askersund, vi har ju rätt läge för Örebroarna. Det är deras sommarstad. Så om man kollar på kajaksidan så är det Örebro som är det största.

Mattias Karlsson är ursprungligen bonde, och har en gård utanför Omberg.
– Vi är tre killar som har bildat ett bolag ihop. Jag är ordförande i det bolaget. Och sen är det en annan kille som sköter driften av det. Jag jobbar kanske 200 timmar om året där. Det är på hösten när det är mycket att göra på gården.
Men nu står sommaren för dörren och igår så öppnade de uthyrningen för säsongen.
– I och med att det är så kallt i vattnet vill man inte släppa ut folk för tidigt, men nu är uthyrningen igång. Och våran ZipLine har varit i gång sedan påsk.

Vad är då en Zipline för något? Hos Vättern Event & Co verkar det sitta ihop med en höghöjdsbana.
– En Zipline är en vajer spänd mellan två träd, sen sitter man i en klättersele, och sen har man ett Ziplinehjul. Det är som ett hjul som rullar på vajern och på sås sätt tar man sig emellan träden. Säkerheten är hög med säkerhetslinor och hakar.
– Det vi säljer mest är Omberg classic. Då klättrar man i tre timmar. (det är ungefär det som den gruppen hade gjort) Då är det två höghöjdsbanor. Först är det en bana på fem meter, som vi kallar den låga banan. Sen går man vidare upp för berget och klättrar den höga banan som är på tio meter.
Sen jobbar man sig nedåt i fyra avdelningar med Zipline.
– I första avdelningen är det fyra, ganska snälla. Efter första avdelningen stegrar vi det lite, vart efter. Det går fortare och fortare, för varje avdelning.
– Även de som är höjdrädda brukar klara detta, berättar Mattias och fortsätter: Själva klättringen i höghöjdbanorna kan upplevas som läskig, men att åka Zipline brukar fungera mycket bättre.

Det är poppis med upplevelser. Och inte alls ovanligt att en aktiv familj i tre generationer, firar något och kommer hit och kör exempelvis Zipline. Det ökar mer och mer, och lika så kajakuthyrningen.
– Här i Omberg, Stocklycke så fylls parkeringen varje lördag av människor som vill ut i skogen. Det är mycket mountainbikecyklister, Zipline-gäster och så vidare. Det är tydligt att det finns en outdoor-trend. Det är ju roligt, och samtidigt bra för oss.
– Vi har även ett antal guidade paddlingar under sommaren. Svensken är ganska van vid att göra saker på egen hand. Men det finns även de som vill ha tryggheten i en guidad tur.

Mattias vill hälsa alla hjärtligt välkomna till Omberg. Här kan man verkligen få en ”sån där” som man så fint säger: Forest shower – skogsdusch. Så man blir översköljd av skogens lugn och uråldriga visdom.
– Det kan jag känna lite själv. Bara genom att vi flyttade butiken från Vadstena som i och för sig är en fin miljö – men vilken skillnad att varje dag man komma till den här dörren och höra fåglarna. Det är en ynnest att få ha sin butik här.

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski