Sjukvård, friskvård och rehabilitering

Sjukvård, friskvård och rehabilitering

Linköping Health Care AB är ett helägt dotterbolag till Linköpings HC – hockeyklubben som har ett tätt samarbete med Linköpings FC inom damfotboll och Linköpings VC i volleyboll.
I föreningens stora elit- och breddverksamhet finns mycket erfarenhet och kunnande inom idrottsmedicin, träning och rehabilitering – samt ett stort nätverk av egna, samt inhyrda läkare, sjukgymnaster, massörer och fystränare.
Linköping Health Care öppnades under 2009 – och visionen är att vara marknadsledande i att skapa en aktiv livskvalitet för alla människor.
– Det gäller både ung som gammal, sjuk som frisk eller otränad som elit. Vi erbjuder ett helhetskoncept inom friskvård, rehabilitering och sjukvård, berättar Malin Moborn.

Företaget har nio heltidsanställda personer – men har ytterligare ett drygt 20- tal medarbetare som hyr in sig i olika former.
Däribland sju sjukgymnaster, tre allmänläkare, fem ortopedläkare, personlig tränare, psykolog, psykiatriker och ergonom.
– Det som är unikt är att allting finns under samma tak. Efter att ha besökt en läkare kan man alltså snabbt slussas vidare till övriga delar i vår verksamhet – exempelvis en sjukgymnast och personlig tränare, samt träna på samma ställe. Man behöver inte gå runt på olika ställen och alla har förstås ett nära samarbete med varandra.

De olika delarna är:
*Sjukvård
Allmänläkare, hälsoundersökning, ortopedi, MR- undersökning (har en öppen MR-kamera där man inte behöver bli instängd) och psykoterapi.
– Främst erbjuder vi läkarbesök på grund av symptom och/eller sjukdomstillstånd. Vi vänder oss till både privatpersoner och företag där vi har läkarmottagning inom allmänspecialist och ortopedi.
– Vi utför även hälsoundersökningar med läkare åt både företag och privatpersoner, samt ortopediska operationer av olika slag. Dessa utförs i andra lokaler, då vi hyr lämpliga operationssalar. Vi är leverantörer till de flesta försäkringsbolags sjukvårdsförsäkringar.
Från oktober utökas verksamheten inom sjukvården. Då tar man över en kundstock från en tidigare läkarmottagning i city som drivits av Kjerstin Sleman under tolv år. Ökningen innebär att de kommer ha en allmänmedicinsk mottagning med större kontinuitet tack vare fler doktorer.

*Fysioterapi
Här arbetar legitimerade sjukgymnaster med speciell kompetens inom ortopedisk manuell terapi (OMT), idrottsmedicin, neurologi, psykosomatik (psykoterapi, avspänning med mera), stötvågsbehandling, medicinsk laserbehandling, akupunktur och rehabiliteringsträning.
– De sju inhyrda sjukgymnasterna, som i januari utökas till åtta, är anslutna till Landstingsavtalet, så det är samma taxa som när man vänder sig till en vårdcentral. Sedan har vi en egen heltidsanställd sjukgymnastik som är leverantör till försäkringsbolagens sjukvårdsförsäkringar.

*Rehab
Fotbäddar, kinesiologtape– behandling och ergonomi.

*Hälsovård
Hälsokontroll, inbody – kroppsmätning, viktminskningskurser, konditionstester och mental träning.
– En hälsokontroll är riktad till den person som känner sig frisk, men som vill ha en kontroll av olika riskfaktorer som är kopplade till hälsan, som bland annat övervikt, diabetes och högt blodtryck eller dåliga kost- och motionsvanor. En tidig upptäckt ger dig större möjlighet att påverka din hälsa.
– Hälsokontrollen innehåller ett submaximalt konditionstest på ergometercykel, InBody kroppsmätning (muskelmassa, fettmassa, bukfett), provtagning i form av analys av blodstatus (Hb), blodfetter, blodsocker och blodtryck.

*Träning
Gym, var först ut i Sverige med G- trainer (ett unikt löparband som avlastar upp till 80 procent av kroppsvikten och används av stora fotbollsklubbar som Barcelona och Milan), vattengympa, yoga och cirkelträning.

*Massage
Allt från klassisk massage till fibro- och andningsmassage.
– Många företag investerar idag i företagsmassage som en förebyggande friskvård till sin personal.

Kan man säga att ni fungerar som spelarnas läkarmottagning?
– Nej, jag skulle inte vilja uttrycka det så. Vi vill att allmänheten ska komma hit och det är inte så att idrottarna har någon form av förtur. Men exempelvis har LHC sjukvårdsförsäkring på sina spelare och klubbens läkare och ortoped arbetar här också. Därför kommer de av naturliga skäl hit när de behöver vård och behandling i bland, säger Malin.
Hon fortsätter:
– Vi har en hög kompetens inom elitidrott och elitmedicin som vi förstås använder oss av även när privatpersoner kommer hit.
Vilka idrottslag kommer till er och tränar på gymmet?
– Bland annat LHC dam, LFC, LVC och Linköpings IBK i innebandy. LHC:s herrlag är mest här för att göra olika former av tester. Men vi vill inte att samtliga spelare kommer på en gång. Vi tycker det är viktigt att det finns plats för allmänheten att kunna träna i vårt gym, avslutar Malin Moborn.

[title size=”3″ start=”yes”]DET HÄR ÄR LINKÖPING HEALTHCARE[/title]
Bildades: 2009.
Ägare: Linköping Hockey Club (LHC).
Antal anställda: 9 heltidsanställda – samarbetar med bland annat sju sjukgymnaster med etablering, tre allmänläkare, fem ortopedläkare, en psykolog, en psykiatriker, en personlig tränare, en ergonom, en radiolog och tre radiografer.
Erbjuder: Sjukvård, sjukgymnastik, hälsovård, träning (gym, yoga, cirkelpass, vattengymnastik), fysiologiska tester och massage.
Omsättning: 16 miljoner kronor.
[title stop=”yes”][/title]

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn LIsinski