You are currently viewing Simon Helmérs lärdomar
Foto: Björn Lisinski

Simon Helmérs lärdomar

– Uppdraget som vd för Linköpingsexpo har tagit mer tid i anspråk än det var tänkt, men det är lätt att vara efterklok, säger han.

– Det fungerar ändå bra. Jag har en väldigt bra chef i Fredrik Törnqvist som är vd för Stångåstaden och jag har fantastiska kollegor som tar hand om mina arbetsuppgifter på Studentbostäder och Bryggaregården. Deras engagemang har gjort det möjligt att jag har kunnat göra det här.

En del av det som tagit Simons tid är alla studiebesök som gjorts i Vallastaden
– Under 2016 gjorde jag 150 presentationer för folk som kom på studiebesök. Allt från skolklasser till höga chefer på stora bolag till ministrar.

Det som varit roligast med besökarna är diskussionerna Vallastaden startar.
– Jag har inte varit så intresserad av arkitektur tidigare, men jag märker att den här stadsdelen gör att det händer något i människor. Byggnaderna och miljöerna skapar diskussioner, säger han och exemplifierar: är det rå betong inomhus också i det där huset? Blir inte det kallt? Varför är fönstren så små? Blir inte det mörkt? Hur är det att bo i ett hus av plåt?

– Folk har olika känslor, några tycker att något är fint och häftigt medan andra tycker att det är fult. Det jag tycker är så häftigt är att det drar igång diskussioner och skapar känslor.

Foto: Björn LIsinski
Foto: Björn LIsinski

En av Simons favoritbyggnader är ett av betonghusen.
– Det är Hökerum Bygg som har byggt ett hus med en fasad i räfflad betong. Inomhus är det nakna betongväggar, kök i trä och varje lägenhet har väggmålning gjord av en konstnär på en av väggarna, berättar han.

– De har ett gemensamt utrymme med pool också!

I flera av husen i Vallastaden har det redan flyttat in folk men många byggnader är inte helt färdiga.
– Riktigt klart blir det kanske inte heller överallt. Vi följer väl en stolt tradition bland svenska bomässor att inte vara riktigt klara, skrattar han.

– De var inte klara i Malmö heller, säger de som var med då. Men jag tror att det kan vara en del av lockelsen med att komma hit under expot också, att kunna se olika delar av projektet i olika faser.

All kontakt med olika företag och personer som man på något sätt kommit i kontakt med i projektet har varit en stor glädje i jobbet med Vallastaden.
– Det allra bästa har varit alla människor jag fått träffa, säger han. Det har varit allt från skolklasser, internationella gäster, byggherrar och boende till ministrar.

– Det är så många engagerade personer i det här projektet. Jag har träffat så många drivande byggherrar, arkitekter och projektledare och det är väldigt givande.

Den största lärdomen från projektet handlar om att få till samarbeten.
– Om man ska ro i land ett projekt måste man samverka och ha en gemensam målbild. Alla måste kompromissa och ha en vilja. Det har blivit extra tydligt i det här komplexa projektet, berättar Simon.

Det har varit ett intensivt arbete med att få allt att gå ihop. När expot är över blir det en klar skillnad för Simon.
– Den första oktober ska jag börja avveckla mig själv från Linköpingsexpo och kunna lägga mer av min tid på mina andra vd-jobb, berättar han.

– Bolaget Linköpingsexpo kommer att leva kvar ett tag till men avvecklingen börjar när expot är över. Det ska göras lite utvärderingar och så. Sista mars 2018 ska bolaget vara helt avvecklat.

Foto: Björn Lisinski
Foto: Björn Lisinski

Efter expot går Simon tillbaka till Studentbostäder i Linköping AB och Bryggaregården AB.
– Det händer ju en massa där också. De som har klivit fram och tagit ansvar i min frånvaro har åstadkommit väldigt bra resultat, säger han.

– Studentbostäder är inne i en nybyggnationsfas vars like vi inte sett på väldigt många år. Vi har precis byggt klart 220 bostäder i Irrblosset och 190 stycken i Vallastaden och fler är planerade.

Bryggaregården AB är bolaget som förvaltar äldre byggnader i kommunen, till exempel i Gamla Linköping och Lambohovs säteri, och även i Bryggaregården händer det grejer.
– Vi arbetar med att inventera statusen på Lambohovs säteri, som företaget tog över nyligen. Vi håller på med ett till Bed and Breakfast i Gamla Linköping och kommunen håller på att färdigställa Lill-Valla på Bryggaregårdens mark. Det kommer att bli stadens största lekpark, säger Simon.

De egna barnen är lite för stora för att bli några stamgäster i Lill-Valla lekpark nu mera.
– Nu är det mest läxor och fritidsaktiviteter, säger Simon.

– Det är det jag lägger det mesta av min fritid på också.

Simon är uppvuxen i Karlskrona men har pluggat statsvetenskap i Linköping och är väl rotad i staden.
– När vi får besök av folk som inte bor här tror jag att det blir en självklarhet att vi åker och tittar på Vallastaden, säger han.

– Det kommer säkert många andra Linköpingsbor att göra också, på samma sätt som man tar med sina gäster till Gamla Linköping. Man vill ju visa det som är speciellt med sin stad.

Däremot kommer Simon inte att bo i Valla­staden själv.
– Om jag hade varit ung vuxen och precis klar med mina studier hade jag säkert flyttat dit, säger han.

Det märks tydligt att Simon är stolt över att ha varit inblandad i Vallastadenprojektet.
– Det har varit en otrolig resa och verkligen ett projekt man bara får vara med i en gång i livet. Jag är otroligt stolt över allas insatser i projektet från start till mål. Alla vi som arbetat med projektet har visat att vi kunde göra det som många sa var omöjligt. Det kan vi alla vara stolta över, avslutar Simon.

 

TEXT: Karin Wiklund
FOTO: Björn Lisinski