Samarbete över gränserna på Coffice i Söderköping
I Dospace finns tid och plats för goda samtal. Som här med Björn Ekengren, Karin Nordén Reinvart och Ann-Louise Kroon.

Samarbete över gränserna på Coffice i Söderköping

Anne-Louise själv är sedan länge tidigare ett välkänt namn inom bland annat Företagarna och Stadskärneföreningen. Hon har startat nätverksgrupper och brinner för att få fler att upptäcka pärlan Söderköping som en bra företagarkommun.
– Vilket vi också är! ler hon och berättar att enligt nyföretagarbarometern är Söderköping den kommun som, efter storstadskommunerna Norrköping, ökat mest i Östergötland när det gäller nystartade företag.

Anne-Louise bjuder på en kopp kaffe och berättar att initiativet till Coffice kommer från näringslivet och att man vill vara en samlingsplats där näringsliv, företagare och intressenter kan mötas och tillsammans utveckla näringslivet i Söderköping. En plattform där idéer tar form och en dörr in till kommunen, helt enkelt. Därför är hon extra glad över att Söderköpings kommun stöttar projektet genom att hyra en kontorsplats på Coffice och ha näringslivsutvecklare Björn Ekengren på plats tre dagar i veckan.

Hon ler lite när hon säger att det var många som skakade på huvudet och sa att ”det där kommer aldrig att gå!” Men redan efter två månader har 10 potentiella företagare gått steget- till eget-programmet i samarbetet med nyföretagarcentrum
– Och en av deltagarna ligger faktiskt i startgroparna för att starta upp sin verksamhet redan! säger hon stolt.
Hon berättar också att man hittills knutit 21 stycken supporterföretag till sig. Bolag som inte sitter i lokalerna, men som bidrar till arbetet bland annat genom att bjuda in till egna event i lokalerna och förstås bistå nyetablerade företagare med sina erfarenhet och kunskaper samtidigt som de får utnyttja konferensrum och lokaler.

Coffice har ett par permanenta kontor för företagare och sju tillfälliga platser som man kan hyra för kortare eller längre tid. Här finns också en öppen dospace, konferens- och mötesrum med all teknisk utrustning för event, föreläsningar och företagarfrukostar, något som erbjuds med jämna mellanrum och hittills varit mycket välbesökta.

En som hyr en tillfällig kontorsplats i Coffice är Nicklas Nilsson som driver Svensk Beläggning.
– Det här är en perfekt arbetsplats, säger han. Centralt beläget i stan med all utrustning jag behöver. Jag värdesätter mycket samarbetet med andra företagare, men också att jag får den sociala biten som inte finns om man sitter själv någonstans.
Han avslutar med att tala om att han antagligen kommer att hyra en av de fasta platserna inom kort.

Karin Nordén Reinvart som arbetar på LRF Konsult har varit med sedan Coffice öppnade och kan inte sluta le när hon pratar om sin nya arbetsplats.
– Jag är Sörpingbo, säger hon, men jobbar i Norrköping. När jag fick nys om det här lade jag fram ett förslag till cheferna om att jag skulle kunna sitta här ett par dagar i veckan. Till slut gick de med på det, och jag tror inte de ångrat sig eftersom jag redan fått fem nya kunder här.
Hon berättar om kundnyttan av att vara närmare uppdragsgivarna, som slipper åka in till Norrköping eller Linköping och istället kan ägna sin tid åt sitt företagande. På Coffice har hon också fri tillgång till konferens- och mötesrum dit kollegorna inom redovisning och juridik kan komma och ha sina genomgångar och därmed bespara kunderna både restid och parkeringsbekymmer.
– Jag trivs så otroligt bra här. Det finns en entusiasm i atmosfären, som en nybyggaranda bland människor som vill framåt, som vill få saker att hända. Och den känslan smittar av sig, vilket naturligtvis är väldigt stimulerande.

I kontoret bredvid Karin sitter Lena Lindqvist, som också arbetar med ekonomisk rådgivning på Smedjan Ekonomikonsult. Men att kalla sig konkurrenter vill ingen av dem göra.
– Alla vinner på att samarbeta, säger Lena. När man delar med sig av kunskap, vinner man också ny. Så enkelt är det.
– Ja, vi bara vinner och vinner och vinner här! skrattar Karin

Samarbete och nätverkande är något som alla på Coffice anser vara en viktig och faktiskt nödvändig del i att driva företag.
– I en liten kommun är det om möjligt ännu viktigare att hjälpas åt för att stå oss i konkurrensen med de större kommunerna, menar Anne-Louise. Visst känner vi av skuggan från både Linköping och Norrköping. Just därför måste vi framhäva det vi har, ta turistnäringen till exempel, som växer starkt. Vi måste samarbeta för att utvecklas. Våga dra nytta av varandras kunskaper inom olika branscher och förstå att ett plus ett i det fallet blir tre. Om inte ännu mer!
– Just precis så räknar vi! skrattar redovisningsassistenten Karin och går in till sig för att ta itu med dagens uppgifter.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl