You are currently viewing Revolutionerar branschen med diamanter

Revolutionerar branschen med diamanter

Framgångssagan började med att HTCs grundare Håkan Thysell inte tyckte att det inte blev tillräckligt rent när han städade golv. Han var då i städbranschen för att polera och renovera sina kunders golv. Han köpte in sina städmaskiner från Italien, som då var världsledande inom den teknologin. Tidigt insåg han att italienarna inte var intresserade av att utveckla deras maskiner, så Håkan tog saken i egna händer och började utveckla en maskin som maximerade användningen av diamantverktygen. Han patenterade sina maskiner och städindustrin, världen över, fick upp ögonen för HTC och framför allt deras teknik att polera golvytor.

Åren rullade på och marknadsandel efter marknadsandel erövrades.
2006 presenterades en innovation inom HTC-gruppen – Twister. Det är en produkt som grundar sig på diamantteknologin och framtagen för att med maskin polera golv. Twister växte till ett varumärke, utvecklades till ett affärsområde, blev ett företag och slutligen en företagsgrupp.
Twister ersätter traditionella städmetoder som att moppa och skura golv. Produkten återpolerar bland annat betong-, sten- och marmorgolv så de ser ut som nya igen – varje dag.
– Det är viktigt att kunna ge oss konsumenter rena och fräscha upplevelser, oavsett om det gäller shoppingupplevelse eller sjukhusbesök, säger Robert Kreicberg, VD för Twister Cleaning Technology AB.
Twister är nu ett av de mest kända märkena inom städindustrin och används flitigt inom städ av golv i sjukhus, universitet, casinos, gallerior och flygplatser världen över.
-Vi har fokuserat hårt på städbolag inom detaljhandeln och det syns på vår starka tillväxt och volym.

Idag finns produkten i över 40 länder och den enskilt största marknaden finns i USA. I Söderköping ligger huvudkontoret och här arbetar 21 personer. I USA och England finns två dotterföretag och sammanlagt arbetar 36 personer med att ytterligare öka kundvärdet för företaget och produkten i sig.
Men varför sitter de kvar i Sverige och i Söderköping när ca 92 % går på export?
-Det är vårt arv från HTC som beslutat oss för att stanna kvar i Söderköping. Vi är stolta över vår historia, och att vara en del av den betyder också att vi har kunskaper om diamantteknik som sträcker sig över 25 år. Det var här allt började.

2017 hade varumärket Twister vuxit sig så stort att man beslöt sig för att separera sig från HTC Group. Diversey, som är giganter inom städindustrin, gick in och skapade en ny företagsstruktur – Twister Group.
-Vi har blivit framgångsrika med Twister genom att utveckla innovativa och hållbara rengörings- och underhållstekniker som dramatiskt minskar kostnaden för daglig rengöring upp till 50 %. Att vi nu ingår i Diversey är mycket bra. De är riktigt stora inom 60 olika marknader och deras plattform, som vi nu står på, är ovärderlig för att nå ut till nya kunder. De har en global räckvidd som vi nu tar del av.
– Vi har starka distributörsnätverk över hela världen, vilket innebär att vi kan leverera Twister golvplattor för alla typer av golv som passar alla vanliga rengöringsmaskiner var du än befinner dig, avslutar Robert Kreicberg

Denna succéhistoria grundade sig på en enkel idé. Nämligen att kunna presentera en renare miljö, bättre och långvariga golvrengöringsresultat än vad som erbjuds med traditionella kemisk baserade rengöringsmetoder.
Lösningen var att använda diamant.

 

TEXT: Per Gustafsson