You are currently viewing Respekt och relationer skapar framgång – Mattias Johansson
Varje kund ska bli sedd, få ett välkommen och ett leende när de kommer in. Och alla är lika viktiga. – Kunden som bara köper dammsugarpåar idag kanske behöver ett nytt kök imorgon, berättar Mattias Johansson. Foto Björn Lisinski

Respekt och relationer skapar framgång – Mattias Johansson

Att bli företagare var aldrig något som Mattias Johansson drömde om. Däremot visste han tidigt att han skulle jobba med försäljning. Det ena gav det andra och idag driver han tillsammans med Henrik Lindblom och Fredrik Johansson butiken Coldman Försäljnings AB i Duvkullen, Linköping.

– Coldman startades redan 1962 av bröderna Hultman och låg då på Bantorget. Man sålde frysfack till bostadsrättsföreningar, eftersom det i början på 60-talet ännu inte alltid fanns frysar i lägenheterna. Därav namnet, en cold man, berättar Mattias och bjuder in till en pratstund på kontoret i butiken som sedan 1990 ligger i Duvkullens köpcentrum.
Han berättar om en uppväxt i Valla och grundskoleår på Tornhagsskolan. Och om ett stort sportintresse som ledde till elitsatsning i innebandy och spel i IBK Succé. Han tävlade även i längdskidor på hyfsat hög nivå och spelade golf.
– Gymnasietiden tillbringades på Katedral, på en linje som hette Distribution och Kontor och så jobbade jag extra och som praktikant på Sportmagasinet som låg på Platensgatan. När jag var 17 år frågade Hans Krumlinde, som ägde butiken, om jag inte kunde tänka mig att sluta skolan och börja jobba fulltid istället, skrattar Mattias. Men eftersom jag bara hade tre månader kvar till studenten tackade jag nej till det erbjudandet men fick lova att jag skulle börja dagen efter studenten istället.

Åren på Sportmagasinet var roliga, intressanta och lärorika. Mattias fick så småningom ansvar för längdskide-avdelningen och förstod tidigt vikten av god service, kundvård och relationer. Att det inte bara handlar om att sälja en vara utan faktiskt leverera en upplevelse av köpet.
– Jag älskar att sälja, ler han. Och med Hans som mentor fick jag lära mig otroligt mycket, dels om att driva företag, men också om vad det innebär att vara en bra ledare. Att se varje människa och skapa förutsättningar för att göra ett bra jobb. Tanken om frihet under ansvar – det har jag tagit med mig genom åren.

1975 drevs det som då bytt namn till ”Rabattkedjen Coldman” av Göte Johansson med kollegor och bestod förutom av butiken i Linköping, som låg i hörnet Nygatan/Snickaregatan, även av filialer i Norrköping, Tranås och Åtvidaberg. Kedjan var tidiga med att se fördelarna med att göra stora gemensamma inköp och på så sätt kunna pressa priserna och man hade ett centrallager i ett stationshus i Linghem. Men så småningom blev butikerna sina egna, och 1987 blev verksamheten i Linköping ett familjeföretag.
– Göte och hans son Fredrik drev butiken tillsammans fram till slutet av 90-talet, då Fredrik tog över som huvudägare, berättar Mattias. 1990 flyttade man, från den inte helt lättarbetade lokalen i stan, till Duvkullen. Och några år senare tyckte Fredrik att jag skulle börja jobba hos dem.

Mattias och Fredrik kände varandra sedan tonåren och hade sportat ihop. Och trots att idrotten var en stor del av Mattias yrkesliv kändes det lockande och spännande att ge sig in i en ny bransch.
– Sortimentet här är ju till stor del sällanköpsvaror, vilket kräver en annan sorts kunskap, men kundbemötandet och servicen är densamma.
Han berättar om devisen ”Välkommen hem” som dels betyder att här finns allt för hemmet, men också att det ska kännas hemtrevligt i butiken. Varje kund ska bli sedd, få ett välkommen och ett leende när de kommer in. Och alla är lika viktiga.
– Kunden som bara köper dammsugarpåsar idag kanske behöver ett nytt kök imorgon.

2015 blev det dags att ta nästa steg, och Mattias blev delägare och senare operativt ansvarig för Coldman som då blivit en del av ELON-kedjan.
– Att få ha en ledarroll för den här grymma personalen är inte svårt alls, säger han. Vi är ett jättebra team som kompletterar varandra och som trivs ihop. Och det har gjort att vi kunnat växa mycket och utöka verksamheten, vilket förstås känns otroligt roligt. Inte minst med tanke på perioden som varit.
Han berättar om att Coronapandemin inte blev den katastrof man förberett sig på, utan faktiskt tvärt om.
– Jag försökte lära mig allt om permitteringar och åtgärder och funderade mycket på hur vi skulle agera, men vi tillhör ju den skara av verksamheter som fick ett uppsving i och med att man stannade hemma istället för att resa. Spa-bad har sålt fantastiskt bra, liksom luftkonditioneringar när hemmajobbare upptäck luftklimatet i hemmet som ofta inte är detsamma som på kontoret. Och i slutänden behövde vi faktiskt inte permittera alls. Istället fick vi ta in extra personal
Han menar att visst kan det kännas tufft att se hur många andra företag slitit och kanske inte klarat sig igenom krisen, men samtidigt har han inte dåligt samvete för att den egna verksamheten blomstrat.
– Att semesterpengar som annars skulle hamnat utomlands istället stannar i regionen känns bra. Det innebär ju att vi bidrar med skatteintäkter och skapar arbetstillfällen. Att driva företag handlar i förlängningen om så mycket. Det är det som gör det så roligt!

På fritiden är det förstås mycket sport som gäller. Och när det inte är eget utövande eller att se en LHC-match som står på agendan, är han engagerad som tränare för ena sonens fotbollslag i Malmslätt. Mattias ser många paralleller mellan ledarskapet i en lagsport och det ledarskap som krävs för att få en organisation att jobba framåt tillsammans och bli framgångsrik.
– Man kan lära sig mycket själv, men inte allt. Det är ett teamwork både på plan och på jobbet. Och att skapa ett arbetsklimat som är tillåtande, utvecklande, stimulerande och där alla känner sig delaktiga är otroligt viktigt. Jag brinner för goda relationer, för teambuilding och för att personalen ska må bra och trivas. För gör man det, då kan man också ge vidare till både kollegor och kunder.

Mattias är stolt över att ha en väldigt låg personalomsättning och att man ofta stannar länge på sin anställning. Inte minst för att han egentligen faktiskt är lite konfliktskygg och inte gillar när det blir oro i leden.
– Jag tror att jag är lite orolig för att göra fel, funderar han. För blir det fel – då blir det konflikter. Och det vill jag inte ha. Obekväma samtal och jobbiga beslut måste man ta som företagsledare, men jag försöker i största möjliga mån undvika att de uppkommer från första början. Jag har fått lära mig att bli en bättre lyssnare. Försöker leva efter talesättet att man har en mun men två öron för att man ska lyssna dubbelt så mycket som man pratar. Och jag tror att jag blivit ganska bra på det. I alla fall på jobbet. Hemma är frun emellanåt av en annan åsikt, skrattar han.

Att vara nyfiken och delaktig, kunna hoppa in där det behövs, om det så är ute på butiksgolvet, i servicebilen eller på väg med en leverans till kund, är viktigt för Mattias. Han menar att det skapar förståelse när man får insikt i alla olika delar av verksamheten. Att veta hur det går till på riktigt, och inte styra från bakom skrivbordet.
– Jag är själv uppvuxen med en enorm stöttning hemifrån. Mamma och pappa skjutsade mig runt till träningar och tävlingar och var alltid med som supportrar. Det har varit oerhört viktigt för mig, och jag tar det med mig i rollen som ungdomsledare och som företagsledare. Ge förtroende, uppmuntra till utveckling och skapa en ömsesidig respekt som samarbetet får vila på.

Balans är ett ord som ofta återkommer i samtalet. Vikten av att må bra på jobbet för att trivas hemma – och tvärtom.
– Allt hänger ihop. För egen del betyder det att jag gärna går upp tidigt och är på jobbet redan kvart i sex. Jag planerar dagen, tar en kopp kaffe med killarna på B2B avdelningen som kommer vid halv sju. Övrig personal droppar in mellan halv åtta och nio och innan vi öppnar klockan tio har vi hunnit sitta ner och prata om både jobb och annat, förberett dagen, plockat upp varor, prismärkt eller genomfört utbildningar med någon leverantör. Så kommer dagen som alltid bjuder på något att ta tag i. Jag gillar att back-up:a. Att hoppa in där det behövs och lösa problem. Och någon gång mellan fyra och halv fem försöker jag åka hemåt. Ibland väntar sönernas träning och ibland en golfrunda eller umgänge med vänner. Naturligtvis kan det hända att jag behöver ta ett jobbsamtal eller svara på mail även kvällstid, men jag känner inte att jag behöver försaka något jag vill göra för arbetets skull. Jag hinner med lagom av det mesta. Och det är gott att veta att jag själv har jobbat mig dit.

Stoltast i sitt arbete blir Mattias när han får höra att han är en bra ledare. Och när det ges möjlighet att kunna göra skillnad för någon annan. Det kan handla om att ställa upp med skjuts för fotbollskillarna eller att engagera sig i välgörenhet.
– Vi är bland annat sponsorer till Tappra Barn och är glada att kunna bidra till det fina jobb de gör med bland annat Novahuset och tjejjouren. På galan i november ska vi dela ut priset till Årets Linköpingshjärta, vilket känns stort och bra.

Inför framtiden vill Mattias fortsätta utveckla företaget och bibehålla den goda andan och det fina arbetsklimatet. Framåt våren hoppas han att frun tar sitt gröna kort så att det kan få bli många härliga golfrundor tillsammans.
– Pandemin har fört med sig att jag, som alltid varit ett asfaltsbarn, har upptäckt njutningen ned att vara ute i naturen. Att ta fikakorgen med sig och åka till Omberg som förut gick under kategorin ”waste-of-time” har blivit avkoppling och jag tänker att det finns många fler platser att upptäcka. Annars trivs jag just nu fantastiskt bra i vårt nybyggda uterum, där hela familjen gärna sitter och tittar på tv eller spelar spel.

Att bemöta andra som du själv vill bli bemött är en livsregel som Mattias skriver under på. Att vara prestigelös och ödmjuk inför varje människas unika resa och låta alla få samma chans.
– På så sätt skapar man bra förutsättningar. Och då kan till och med en som jag, som inte ens tänkt tanken, ändå bli företagare.


Text:
Mirjam Lindahl
Foto: Björn Lisinski


Tidigare publicerat i Affärsstaden #9 2021