Pizzamakarna säljer i takt med Håkan Hellström

Pizzamakarna säljer i takt med Håkan Hellström

Två äkta makar som bakar pizzor tillsammans – varför då inte döpa namnet på restaurangen till Pizzamakarna?
Eftersom Vivi och Victor Hallström erbjuder surdegsbottnar och bara har öppet på lördagar i den gamla handelsboden från 1872 i Igelfors – får kunderna förboka sina beställningar senast samma tisdag.

Den fyndiga idén på företagsnamn kan paret faktiskt tacka yngsta dottern Nomi för.
-I samma veva som vi skulle dra i gång verksamheten och som bäst funderade över vad den skulle heta sa Nomi att hon ville bli tårtmakare när hon är stor. Och det snappade vi förstås upp direkt, skrattar Vivi.

Det är bara ett av flera sätt som parets historia sticker ut på. Mest annorlunda är hur de träffades – nästan tusen mil hemifrån…
Östgöten Victor tog paus i sina studier till sjuksköterska hemma i Sverige för att hälsa på sina föräldrar – vars jobb fört dem till Singapore. Han blev kvar där totalt tre år för att först plugga informationsteknologi och sedan jobba på Volvo.
-Jag hade precis bestämt sig för att studera vidare i Australien, berättar Victor.
Samtidigt – i slutet av 2001 – skulle Vivi (som är uppvuxen i Uppsala) åka till sin mamma i Singapore – innan en fortsatt jordenruntresa med kompisen Sabina väntade.
-Jag hade planerat att bo i Singapore i ungefär två månader innan min väninna anlände dit och sökte via webbsidan Lunarstorm svenskar i staden att umgås med. Då kom jag i kontakt med bland annat en kille som heter Jesper. Vi bestämde att gå ut och äta tillsammans, säger Vivi.

Eftersom det inte handlade om någon dejt, utan om vänskap, hade Jesper även med sig en kompis vid namn Victor.
-Vi blev snabbt vänner, speciellt kände jag att det klickade väldigt bra med Victor. Tyckte redan då att han var den roligaste personen jag träffat. Han fick mig att skratta hela tiden och jag älskade när han pratade engelska med göteborgsdialekt (haha).

Ganska fort blev de ett helt gäng tjejer och killar i dryga 20-årsåldern (Vivi var 23 och Victor 24) som umgicks och hade väldigt kul tillsammans i den asiatiska staden/landet.
Efter en rolig tid skildes deras vägar åt – i alla fall tillfälligt.
Vivi åkte vidare mot Thailand och Indonesien med sin väninna – medan Victor flyttade till Surfers Paradise utanför Brisbane på den australiensiska östkusten tillsammans med en kompis och hans flickvän.
-Jag trivdes faktiskt inte alls där. Men allt blev mycket bättre när Vivi och hennes kompis hälsade på oss, säger han.
Vivi och Victor lärde känna varandra mer och det visade sig att de hade mycket gemensamt. Som bland annat intresset för mat och matlagning. Kärleken slog till och sedan 2002 har de varit ett par.

När Victor gick ned på knä och friade svarade Vivi ”ja” – och bröllopet ägde rum i Regna kyrka, utanför Finspång, den 5 augusti 2006.
Efter att ha bott ihop i Uppsala, Stockholm och Norrköping flyttade de 2011 in i huset som familjen tidigare haft som sommarstuga i lilla Igelfors på den östgötska landsbygden. Där blev de grannar med Victors föräldrar.
-Som tur är har jag världens bästa svärföräldrar och det underlättar ju mycket när de bor precis intill oss, ler Vivi.
Hon jobbade tidigare som lärare och forskare i ämnet företagsekonomi, men gick in i väggen och var sjukskriven i flera år. Då blev parets gemensamma verksamhet i liten skala en bra start att komma i gång och arbeta igen.

Efter att ha renoverat den gamla handelsboden från 1872, som tillhörde huset, drog de 29 mars 2020 i gång en neapolitanskinspirerad vedugnspizzeria med öppet bara på lördagar.
-Vi var väldigt överens om konceptet – att baka tillsammans och känna glädjen i det vi gör. Det ska inte vara någon massproduktion med stress och press. Vi gör inte detta för att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan mest för att kunna göra något långsiktigt hållbart för oss, bygden och planeten, berättar Vivi.
Eftersom pizzabottnarna är gjorda på surdeg och ska mogna tre dygn börjar förberedelserna redan på onsdagen varje vecka. Maxantalet är egentligen satt till 50 pizzor per lördag. Därför gäller det att förbeställa i tid. Kunderna har från söndagen veckan innan till tisdagsförmiddagen på sig.

Vissa gånger är det ungefär samma rusning som då Håkan Hellström släpper konsertbiljetter…
-Haha, ja, rekordet vad gäller att sälja slut på de förbokade pizzorna till kommande lördag är tre minuter, skrattar Victor. Att det nästan är samma åtgång som Håkan Hellströms biljetter är fantastiskt roligt…
-Vi vill jobba hållbart och minska matsvinnet. Skönt att förbeställningarna gör att vi slipper slänga en massa, tycker Vivi.
Mycket betydelsefullt för paret är också att använda sig av lokala och ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Och de har valt att satsa på lite annorlunda topping.
-De två populäraste varianterna är Jägarns – med hemmarökt hjort, lingon och granskottsolja – och Fru Alströmer, med bland annat smörstekt potatis, västerbottensost och karamelliserad gul lök på, berättar Victor.

Att som gift par även vara pizzamakar är enbart fördelar anser de.
– Det är kul att ha något tillsammans, som båda engagerar sig i och drar åt samma håll. Victor har ju även sitt jobb på Vrinnevisjukhuset och vi har dessutom anställt en person som hjälper oss. Sedan får man en fantastisk energi av kunderna som kommer, det är så roligt att prata med dem, tycker Vivi.

I höst börjar Pizzamakarna med konferenser och har redan ett gäng företag inbokade. Det ska konfereras i den gamla lanthandeln som numera är utrustad med projektor och whiteboards.
-Självklart skapas det vedugnspizzor till lunch eller middag. Kanske att man kan baka sin egen pizza? Det blir även parfymtillverkning och skapande i betong i kombination med vedugnspizza – i samarbete med några lokala småföretagare. Fantasin har inga gränser, ler Vivi.

Namn: Victor och Vivi Hallström.
Åldrar: Victor är 44 och Vivi 43 år.
Familj: Döttrarna Niki (13) och Nomi (10). Har två katter som heter Blixten och Nahla.
Bor: I ett hus i Igelfors, Östergötland.
Yrken: Driver restaurangen Pizzamakarna i Igelfors tillsammans. Victor arbetar även med IT på akutkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping (är utbildad ambulans- och narkossjuksköterska). Vivi studerar till sommelier och organiserar företaget i veckorna när Victor jobbar på sjukhuset.

Text: Joakim Löwing
Foto: Pressbild

Tidigare publicerat i Affärsstaden #8 2021