You are currently viewing Pionjärer med sikte på större uppgifter
David Gamble och Anders Carlsson ser sig som pionjärer och vill gärna vara verksamma med sådant som kan göra gott för Linköping. Foto Mirjam Lindahl

Pionjärer med sikte på större uppgifter

Pionero är spanska och betyder pionjär, nybyggare och den som utforskar ny mark. Och så vill Anders Carlsson och David Gamble se på rollen som fastighetsägare. En roll som i framtiden kanske också kan utvecklas med mer än bara uthyrning av bostäder.

– I grunden tror vi på att man ska göra gott, jobba ärligt och bidra till sin omvärld, säger Anders när vi ses i Pioneros nyinredda kontor på Götgatan. Det har jag med mig från min pappa, som var den som lade grunden till verksamheten när han som bonde även började handla med lantbruksmaskiner och behövde en fastighet för försäljningen. Och istället för att hyra in sig någonstans byggde han nytt och hyrde själv ut den del av fastigheten han själv inte nyttjade.

Hos familjen Carlsson i Örebro serverades entreprenörskap till frukost och Anders berättar om en pappa som levde och andades företagande. Som såg möjligheter och som alltid jobbade hårt. Själv var han, tillsammans med de två bröderna, delaktig i en del projekt men valde sedan att testa något helt annat.
– Jag och min fru reste till Sydamerika och arbetade på ett colombianskt barnhem under en period. Dessutom engagerade vi oss i socialt arbete med ungdomar i en organisation som heter Youth With a Mission YWAM. Vi fick sedan möjlighet att starta upp i Linköping och driver nu verksamheten i tullhuset vid Stångån.

Linköping var dock inte främmande för Anders. Kopplingen fanns från hans egen studietid på Linköpings universitet och familjeföretaget ägde redan ett par fastigheter här.
– Linköping är en bra stad så många olika sätt, säger Anders. Rent geografiskt ligger den jättebra till med närhet till storstäder, E4:an, flygplatser och så småningom ostlänken. Dessutom är det en stad med mycket framåtanda. Med kreativitet och nytänkande. Hit kommer många för att plugga och blir kanske kvar i redan etablerade företag eller i nya start-ups. Klart det är en intressant marknad att bli större på.

Pionero är en avknoppning av familjeföretaget och genom att starta upp ett eget kontor i Linköping och sköta verksamheten härifrån gjorde man under 2020 ett konkret avstamp till något nytt och eget. Det är få förunnat att få att starta ett företag ur en redan etablerad verksamhet och Anders är förstås glad över att inte behöva oroa sig över det ekonomiska i ett uppstartsskede.
– Det är lite lyxigt. Och det ger dessutom en möjlighet att fokusera på allt nytt man behöver lära sig och bygga upp verksamheten som man själv vill ha den. Jag tar lärdomar från pappas företagande, naturligtvis. Och har en trygghet i det ”gamla” som jag kan använda för att bygga något nytt. Det är också ett sätt att förbereda för det generationsskifte som kommer, och på ett klokt sätt växla över i tid.

Idag äger och förvaltar Pionero fyra fastigheter i centrala Linköping. På Götgatan, Vasavägen och i Tannefors. Fastigheterna är nyrenoverade och innehåller runt 70 hyresrätter i olika storlekar. Den enkla, nära och personliga relationen till hyresgästen är viktig och företagets värderingar handlar om mer än att bara vara en god hyresvärd.
– Våra ledord har vi hämtat från vår kristna tro. Vi vill att vår närvaro i Linköping ska betyda något mer och vi vill vara synonyma med ärlighet, rättfärdighet och att tro på människor, säger Anders och säger att man gärna engagerar sig i och stöttar sociala verksamheter som blir till nytta för andra. Främst ungdomar, men även andra utsatta i staden.

Då Anders tillbringar mycket av sin tid på YWAM är det David Gamble som sköter förvaltning och administration på kontoret.
– Jag var nyutexaminerad från LiU och fick frågan av Anders om att vara med och utveckla Pionero, vilket passade utmärkt, säger irländaren som därmed blev östgöte.

I framtiden ser Anders och David framför sig ett Linköping som utvecklats runt ån och växt ut mot Roxen.
– Närhet till vatten står på mångas önskelista och det finns mycket outnyttjad yta att göra något fint av där. Men även i Vasastaden finns mycket potential. Linköping är en attraktiv stad att bo och arbeta i och vi vill förstås vara med och bidra till möjligheterna.

Själva önskar man förstås att man växt, inte bara genom förvärv utan också genom att varit delaktig i flera byggprojekt, större som mindre.
– Och så är vi en aktiv partner i flera sociala projekt och gör bra saker för Linköping, ler Anders. Namnet Pionero förpliktigar. Utger vi oss för att vara pionjärer ska det verkligen inte bara vara ett luftslott och fina ord. Och genom att se det varje dag påminns vi också om det.


Text och foto:
Mirjam Lindahl