Personliga fastigheter med miljön i fokus

Personliga fastigheter med miljön i fokus

Idag, snart trettio år senare är han en välkänd Norrköpingsprofil, för många förknippad med upprustningen av spektakulära fastigheter som Magnentus Building, Corner och Tower i M-Kvarteren i centrala Norrköping.

– Från den första lilla fastigheten med sex stycken små lägenheter till dagens innehav om ca 90 000 kvadratmeter lokal-, bostads- och butiksytor har resan varit lång och krokig, men spännande! berättar Magnus på telefon.

– I början av 90-talet, några år efter att jag startat bolaget började jag jobba ihop med mina föräldrar, Bo och Ulla. Strax efter kom den stora finanskrisen då vi fick kämpa och slita hårt för att det skulle gå ihop sig. Men med pappas bank-kontakter, mammas ordning och reda, min morbror Görans insatser och mycket envishet klarade vi det. Sedan har det naturligtvis varit både toppar och dalar på resan mot dagens koncern som dessutom innefattar The Lamp Hotel och Restaurant med ett femtiotal anställda, säger han.

– 1992 hade bostadspriserna sjunkit i botten och vi förvärvade kvarteret Enen, och sedan har vi fortsatt leta efter och investera i intressanta utvecklingsbara fastigheter i Norrköping.

Idag äger Magnentus ett 30-tal fastigheter. Bland annat Andersenska huset, Storan, Druvan, PostEttan, Pihlska Skolan, Nermanska- och Ribbingska huset, Saluhallen och Telegrafen. Byggnader som alla renoverats och fyllts med intressanta hyresgäster.

Magnentus har mottagit en rad fina utmärkelser genom åren, till exempel Årets fastighetsägare i Sverige 2007, Årets Företag i Norrköping 2005 samt Hedersomnämnande från föreningen Gamla Norrköping, Honoris Causa m fl.

– Jag brinner för Norrköping! säger Magnus. För en levande stadskärna med caféer, butiker, hotell och restauranger. För fastigheter som är vackra, både på utsidan och inuti, både på dagtid och i kvällsmörker. Där man trivs, helt enkelt!

Magnus talar varmt om relationen till sina hyresgäster. Och om vikten att jobba hållbart och långsiktigt.

– Vi vill erbjuda bra och ändamålsenliga lokaler, som vi utvecklar och anpassar i samråd med de som ska vistas där. Då får vi nöjda hyresgäster som kan utveckla sina företag, vilket i sin tur leder till ökad omsättning och ett växande företagande i regionen. Det är roligt och framför allt viktigt att vara med och skapa positiva spiraler, säger Magnus.

Ett nytt och spännande kapitel i Magnentus historia började skrivas år 2008, då förvandlingen av de fyra kvarter, som idag kallas M-Kvarteren tog sin början.

– Vid den tidpunkten var det rätt stökigt på fastighetsmarknaden, berättar Magnus. Efter Lehman Brothers-konkursen var det inte helt enkelt att få finansiering till projektet under en tid. Men det är häftigt att kunna titta på Magnentus Building, som då var en sliten, nästa osynlig fastighet med mycket vakanser i ett folktomt område, där idag fyra- till femhundra personer jobbar och det är fullt i Östgöta Köks lunchservering i stort sett varje dag.

Han fortsätter berätta att han först tackade nej till att köpa fastigheten, men en resa till Florida och ett besök på ett hotell med en trevlig poolmiljö satte fart på tankar och idéer. Så när han kom hem till Norrköping igen kontaktade han säljaren, och planerna sattes i verket.

Idag ståtar Magnentus Building med en läcker inomhuspool under det stora glastaket i matsalen som är ett kärt samtalsämne och en given samlingspunkt för många Norrköpingsbor.

Projektet med M-kvarteren fortsatte med Corner och nu senast Tower, som med sin tio våningar höga bladmönstrade fasad kommer att bli ett landmärke i Norrköpings stadsbild.

– Vi jobbar mycket med det estetiska, säger Magnus. Det ska vara snyggt och stilfullt. Med kvalitet och hållbarhet i material och inredning. Vi vill att man ska känna stolthet över att sitta i våra lokaler.

Men Magnus poängterar att minst lika viktigt är att jobba med miljön i fokus. I Tower är siktet inställt på att bli miljöcertifierad med miljöbyggnad guld.

– En renovering och uppgradering av en gammal stomme har vissa givna premisser, men när det gäller en nybyggnation finns alla möjligheter att tänka nytt och modernt, ta tillvara på miljösmarta och resurseffektiva alternativ. Att samtidigt lyssna på hyresgästernas önskemål och idéer och att sammanföra detta till en unik helhetslösning; det är fantastiskt inspirerande. Vi jobbar ju efter devisen ”Personliga fastigheter” och det är så vi vill uppfattas, säger han.

Att Magnus tycker att det är roligt att vara företagare i Norrköping just nu, då staden befinner sig ett skede med stor inflyttning och många nyetableringar, går inte att ta miste på. Han talar varmt om ett nytt klimat från politiken och en positiv anda som han tycker har förändrats mycket på bara ett par år.

– Och vart vägen leder i framtiden? Det får vi väl se, skrattar Magnus och berättar att visst finns önskan om att expandera, och kanske etablera sig i nya städer.

Men just nu är han relativt ny ägare till The Lamp Hotel och dess restaurang, så nu gäller det att lära sig förstå en helt ny bransch.

– Tack och lov har jag min fantastiska personal! utbrister Magnus. Både på Magnentus och på The Lamp. Utan dem, och familjen som också är en del i företaget, hade jag stått mig slätt!

TEXT: Mirjam Lindahl

FOTO: Privat

Tidigare publicerat i Affärsstaden 11 – 2016