You are currently viewing Östgöta trädgårdsdesign

Östgöta trädgårdsdesign

Mitt i arbetslivet skolade Emelie Nisu om sig till trädgårdsarkitekt – och driver numera eget i sitt största intresse.
– Jag verkar ha prickat helt rätt i tiden, för allt fler människor prioriterar sin trädgård och vill ha hjälp att rita och formge den, framhåller hon.
Redan som barn föddes Emelies intresse för att odla både blommor, grönsaker och frukter.

– Under uppväxten var jag mycket i min mormor och morfars sommarstuga i Östra Husby, där jag älskade att hjälpa till – och det gällde även i vår egen sommarstuga där framför allt mamma höll på att påta, berättar hon.

Något som följde med när Emelie själv skaffade villa tillsammans med sin man.
Fram tills hon var ungefär 40 år var det enbart en hobby och något hon gärna ägnade sig åt på fritiden.
– Då kände jag att jag ville skola om mig till trädgårdsarkitekt, så jag utbildade mig på Trädgårdsakademin i Skåne. Det var en distanskurs som jag kunde plugga samtidigt som jag arbetade med folkhälsofrågor i Valdemarsviks kommun.

Efter studierna bestämde sig Emelie för att våga starta eget. Bolaget registrerades 2018, men drog i gång ordentligt under 2019.
– Jag var väldigt lockad av att arbeta med mitt största intresse och upptäckte att det fanns få trädgårdsarkitekter i Norrköping – samtidigt som många människor börjat investera mer i sina trädgårdar.

Något som har ökat ännu mer under pandemin.
– Från början tog jag uppdrag ända ned mot Västervik och Kalmar, men har i dag så många förfrågningar att jag kan hålla mig kring Norrköping och Linköping. I takt med att man enligt restriktionerna skulle distansera sig märks det verkligen att många börjat prioritera och satsa mer på sina trädgårdar. De har fått kosta mer och vad gäller anläggandet av pooler har det ju varit och är fortfarande värsta hysterin, ler hon.

Emelie planerar, ritar och formger trädgårdar och utemiljöer åt både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.
– Jag utvecklar en personlig trädgårdsdesign tillsammans med kundens behov och önskemål, husets arkitektur och den befintliga tomten och omgivningen. Det gäller att hitta en bra balans och mix.

Hon använder sin egen familjs trädgård hemma på Lindö i Norrköping som visningsexemplar – och att experimentera sina idéer på.
– Den är inte så stor, bara cirka 500 kvadratmeter, så det är en härlig och rolig utmaning att få ihop en fin blandning där och ändå inte få den att kännas för trång. Numera är det framför allt perenna växter som gäller och vi har även en mysig takterrass att odla på. Kul om min trädgård kan inspirera mina kunder och gäster.

Hur går ett genomsnittligt uppdrag till för dig i stora drag?
– Jag inleder med ett besök för att skaffa mig en bild hur tomten ser ut och vilka möjligheter som finns. Det är ungefär 50/50 vad gäller att anlägga en helt ny trädgård till ett nybyggt hus och att ägarna till ett befintligt hus vill göra om. Sedan går jag vi igenom kundens alla önskemål, innan jag går hem och skissar fram ett förslag. Jag kan planera och rita upp allt från grunden – allt från garageuppfartens utformning, till sten-mursättning, plantering av häck, sätta staket, plattläggning, anlägga trädäck, pool och skapa olika rabatter med växter. Det handlar även om att skapa rumslighet, insynsskydd och skugga.

Hon fortsätter:
– Det är en process där vi bollar fram och tillbaka, som brukar ta lite tid. Det är viktigt att kunden är nöjd och känner att den är personlig och trivsam. När trädgårdsritningen och övriga tekniska handlingar är klara tar trädgårdsföretagen över för att genomföra det praktiska arbetet. Jag samarbetar med flera lokala företag som jag rekommenderar kunden att anlita.

Vad är viktigt att tänka på när du skissar upp den framtida skapelsen?
– Att genomgående ha en röd tråd med återkommande material och stil. Det gäller alltså att ha ett helhetstänk och ta hänsyn till allt nödvändigt som måste få plats – som cykelställ, sopkärl och annat. Om det ska byggas exempelvis pool och pergola, som bägge är mycket populärt för tillfället, krävs ju en hel del utrymme till detta. Något jag tycker är betydelsefullt är också att ha en inbjudande entré, som ju är det som syns utifrån och det man möts av varje dag när man kommer hem.

Vad är annars trendigt och ofta efterfrågat?
– Belysning som lyfter trädgården, corténplåt och insektslockande växter och prydnadsgräs är mycket inne, liksom att köpa en robotgräsklippare som håller efter hela tiden. Den behövs också att ta hänsyn till vid formgivningen. Och att det ska vara lättskött! Ofta finns intresset, men sällan tid och kunskap om hur man sköter trädgården på bästa sätt.

Något Emelie lägger stor vikt vid är att skapa en hållbar trädgårdsdesign. Detta gör hon genom att tipsa kunderna om att välja material och växter som är hållbara över lång tid – och samtidigt tar hänsyn till miljön och den biologiska mångfalden.
– Exempel på växter som genom att locka fjärilar och andra insekter gynnar den biologiska mångfalden är lavendel, kantnepita, fjärilsbuske och salvia. Det där får jag många frågor om och är positivt om alla kan vara med och bidra till en bättre miljö på olika sätt, framhåller Emelie Nisu.

Det här Östgöta trädgårdsdesign AB

Startade: Registrerade företaget 2018, men drog i gång mer under 2019.
Verksam i/säte: Norrköping, där de flesta uppdragen utförs.
Produkt/bransch: Planerar och formger trädgårdar och utemiljöer åt privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Exempel på tjänster är trädgårdsdesign, växtkompositioner och rådgivning.
Antal anställda: 1, det är ägaren och trädgårdsarkitekten Emelie Nisu.

Emelies smarta miljö- och klimattips i din trädgård

  • Köp lokalproducerade växter och använd dig av lokala leverantörer när det gäller inköp av exempelvis sten, plåt och trämaterial.
  • Satsa hellre på granit-, kalk- eller skiffersten än betong eftersom det håller längre och är bättre ur miljösynpunkt.
  • Plantera tätt i rabatterna och använd marktäckande växter. Då bildas mer fukt, vilket innebär att du slipper att använda lika mycket vatten – och får dessutom mindre ogräs på köpet.
  • Samla upp och vattna med regnvatten.
  • Plantera/bevara träden! Träd binder koldioxid, fungerar som bo åt insekter och fåglar, samt fäller löv som är bra för gräsmatta och planteringar.
  • Skaffa en robotgräsklippare som går på el.
  • Prioritera växter som gynnar den biologiska mångfalden – som lavendel, kantnepeta, fjärilsbuske och stäppsalvia.

Text: Joakim Löwing
Foto: Ester Rydberg

 


Tidigare publicerat i Affärsstaden #5 2022