You are currently viewing Östergötlands kräftkung finns i Väderstad

Östergötlands kräftkung finns i Väderstad

Åker du genom Östergötland i sommar, ta dig tid att stanna en stund i vackra Väderstad! Det tycker Mathias Cah som är tredje generationens kräftmästare på orten.

– Väderstad är som en liten fransk by mitt på östgötaslätten som med sina blygsamma 700–800 bofasta invånare lockar flera tusen besökare en fin sommardag med sina mysiga butiker, sin vida kända krog och konditori, den vackra naturen förstås. Och så de röda delikatesserna.

Och Marcus känner sitt Väderstad. Det var hit hans farfar Marcus och farmor Karin flyttade 1967, och startade en Favör-butik.
– Farmor var en smakkonstnär, ler Mathias. Hon kunde koka soppa på en spik och trolla fram de allra godaste rätter. Farfar var jägare och fiskade och att ta vara på det som naturen hade att ge var en självklarhet. Så de började sälja kräftor i butiken, kokade på farmors recept utan tillsatser och med dill från trakten. Precis så som vi fortfarande gör.

Så småningom tog sonen Kjell-Marcus över verksamheten och fortsatte erbjuda farmor Karins kräftor och ryktet om de röda delikatesserna från Väderstad började sprida sig. Många kom åkande från långt håll och Mathias berättar att när det sattes upp skyltar längs med gamla E4:an sålde kräftorna slut på en timme.
– Kokeriet industrialiserades för att klara större volymer och runt 2008 kokades mellan tio och tolv ton kräftor per säsong och pappa kallades för Kräftkungen! berättar Mathias som redan som liten var med i kokeriet och så att säga fick entreprenörsandan serverad till frukost.

Att Mathias också skulle bli företagare så småningom var ganska självklart, men det skedde på ett helt annat sätt än han tänkt och hoppats på, när pappa Kjell-Marcus hastigt gick bort 2011.
– Jag var 18 år och tog över verksamheten och drev den ett tag på samma sätt som pappa gjort. Både han och farfar har varit stora förbilder när det kommer till att driva företag på ett klokt sätt. Med stor respekt för såväl kunder, leverantörer och medarbetare som för råvarorna. Och det var så jag också ville driva företag om jag skulle fortsätta.

Så runt 2016/2017 tog Mathias sig en rejäl funderare på vad han egentligen ville med MarcusKräftan. Satsa och göra något mer eller sälja och gå vidare till något annat.
– Svaret blev att vi stängde ner hela verksamheten under 2018 och totalrenoverade samma fastighet där farfar och farmor en gång startat sin Favör-butik. 60 kvadratmeter produktionsyta blev 300 och möjliggjorde inte bara vår egen tillverkning, utan också legoproduktion åt större kunder. Vi byggde dessutom en delikatessbutik som förutom kräftor nu också började sälja bland annat krabba och krabbklor, havskräftor, räkor och hummer.

Den nya anläggningen stod klar och invigdes 2019 och på tre år har omsättningen gått från 6 miljoner kronor till 22 och fortsätter öka. Man har anställt personal och kokar idag 2 500 kilo kräftor per dygn.
– Receptet är fortfarande farmors. Hemligt förstås, men det handlar inte så mycket om ingredienserna utan mer om handhavandet av råvarorna. Kvaliteten är något som vi aldrig tummar på och att fortsätta leverera genuint mathantverk är vår drivkraft. För det är så otroligt stor skillnad mellan det gedigna och nära och det maskinellt paketerade.

Själv njuter Mathias helst av signalkräftor, men uppskattar skaldjur i alla dess former.
– En välkomponerad kräftskiva, där kräftorna får vara i fokus, men ackompanjeras av räkor och havskräftor med några goda såser, aioli till exempel, kanske lite gratinerade ostron och en västerbottenpaj med finhackad rödlök. Och till det ett vin från Särtshöga gård som ligger precis här i närheten eller en god lager från Centralbryggeriet i Linköping. Det lokala och närproducerade ligger mig otroligt varmt om hjärtat och det vill jag vara med och värna om.

Även skaldjur har säsonger och om räkorna är som finast i januari och havskräftor och krabba i november har kräftan sin primetime som bekant i slutet av augusti och september.
– Svenskarna är ett folk med starka traditioner. Den första augusti brukar det slå till, och mailkorg och orderblock fylls på, skrattar Mathias. Så vill du vara säker på att få just dina Marcuskräftor till kräftskivan skulle jag rekommendera att förbeställa.

Men innan dess är man förstås välkommen till Väderstad i sommar, för att njuta av den fina byn, naturen, butikerna… och ett besök på Marcuskräftan!

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Marcuskräftan

Tidigare publicerat i Sommarguiden – 2022

Edit: MarcusKräftan + Allfisk = Sant! Marcuskräftan AB i Väderstad förvärvar Allfisk Eden AB och blir därmed en aktör som kan erbjuda ett än mer komplett utbud, bredare inköpskanaler och effektivare leveranser. Läs mer här!